Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия схеми ІДПЗК-рабовл. держави.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
410.11 Кб
Скачать

Правовий статус афінськіх громадян

Права і обов’язкі громадян Афін

Хто вважався громадянином

Повноправними афінськими громадянами вважалися лише ті, у котрих і мати і батько, були громадянами Афін. По досягненню 18 років вони зачислювалися до списків членів дема.

З 18 по 60років громадяни вважалися військовозабовязаними

Право на волю і приватну незалежність від будь якої іншої людини, право на земельний уділ на полісній території і економічну допомогу від держави в разі матеріальних труднощів, право на вільне носіння зброї і службу в ополченні, право на участь у справах держави (Народних зборах, Раді, виборчих органах), право на поклоніння і захист вітчизняних богів, на участь в народних гуляннях, право на захист і покровительство афінських законів.

Обов’язки афінських громадян заключалися в тому, що кожен повинен був берегти своє майно і працювати на земельному участку, приходити на допомогу полісу всіма своїми засобами в надзвичайних ситуаціях, захищати рідний поліс від ворогів з зброєю в руках, коритися законам і обраним властям, приймати активну участь в суспільному житті, почитати своїх богів

Права громадян

Обов’язки громадян


Схема 29

Державний устрій Афін в 5 ст. До н.Е.

Державні органи

Архонти

Обиралось 9 архонтів на термін 10 років. Перший архонт виконував нагляд за внутрішнім управлінням і суд над сімейними справами. Другий виконував функції жерця і суд над справами релігійного походження. Третьому належала військова влада. Решта архонтів мали в судові повноваження

Ареопаг

Рада старійшин – складалася з архонтів повноваження яких закінчились. Виконував нагляд за дотриманням законів і контроль за діяльністю народних зборів


Гелія

Складалася з 6000 тис. чоловік, щорічно оберавшихся жеребкуванням архонтів з числа повноправних громадян не молодше 30 років по 600 чоловік від кожної філи. Гелія поміж чисто судових функцій виконувала функції в області законодавства.


Рада п’ятисот

стежила за виконанням постанов народних зборів, контролювала діяльність всіх посадовців, вислуховувала звіти багатьох посадовців, займалася організацією будування флоту. Готувала і обговорювала всі справи, котрі виносили на обговорення і рішення народних зборів. Складав попередній висновок для внесення до народних зборів, народ не міг винести постанову з питання, якщо про літку не відбулося попереднього ув'язнення Ради. Під безпосереднім наглядом Ради п'ятисот діяв весь фінансовий та адміністративний апарат афінської держави.


Колегія стратегів

Верховне правління і командування всіма озброєними силами афінської держави. Один з перших стратегів займав перше місце не тільки в самій колегії стратегів, але і всій державі.


Схема 30