Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
матеріали по діяльності персоналу.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
875.01 Кб
Скачать

Питання 2. Система вимог до персоналу кримінально-виконавчої служби.

Залежно від приналежності персоналу установ і органів, вико-нуючих покарання, до співробітників Департаменту з питань вико­нання покарання і органів внутрішніх справ або до робітників і служ-бовців, диференціюються також і вимоги, що ставляться до них. Так, до персоналу з числа працівників органів внутрішніх справ і Департаменту ставляться додаткові вимоги до віку і рівня освіти, професійних і етичних якостей особи, здоров'я і фізичного розвитку і т. д. Крім того, деякі представники персоналу установ і органів, що ви­конують покарання, є керівниками структурних підрозділів (відділів, частин, служб) або всієї установи, яка виконує покарання в цілому. До їхніх ділових якостей, інколи не обов'язкових для підлеглих йому працівників, у свою чергу ставляться підвищені вимоги.

Вимоги до персоналу установ і органів, що виконують покаран­ня, розрізнюють залежно від функцій, властивих тій чи іншій по­саді або роботі. Вони досить різнопланові. Серед персоналу УВП можна виділити відособлені групи, а саме: оперативно-режимну, виховну, виробничо-технічну, медико-санітарну та інші. Відповід-но різні і вимоги до персоналу, до їх професійних, особистих якос­тей, соціально-демографічних показників. Однак за всієї різноманітності можна вирізнити загальні вимоги до персоналу в процесі виконання кримінальних покарань і надання виховного впливу на засуджених.

Передусім, персонал працівників органів внутрішніх справ ком­плектується з громадян України, які не молодші вісімнадцяти років, незалежно від національності, статі, соціального походження, майнового і посадового становища, ставлення до релігії, переконань і приналежності до суспільних об'єднань. Не можуть бути працівни­ками персоналу особи, рішенням суду визнані недієздатними або обмежено недієздатними, які мали або мають судимість.

Для робітників і службовців з числа персоналу вікові обмежен­ня для роботи в установах і органах, що виконують покарання, виз­начаються законодавством про працю.

Особливі вимоги ставляться до рівня освіти персоналу. Вони розрізнюються залежно від посади і функцій, що виконуються ними. Так, більшість персоналу і органів, що виконують покарання, повинні мати вищу або середню спеціальну освіту, оскільки застосування кримінально-виконавчого законодавства, надання психолого-педаго-гічного впливу на засуджених вимагає високого рівня кваліфікації. Стосовно окремих посад персоналу УВП існують вимоги рекомен­даційного характеру. Так, працівники УВП, які працюють в оператив­но-режимних підрозділах, як правило, повинні мати юридичну, на­чальники загонів — педагогічну або юридичну освіту.

Професійні якості персоналу цих установ і органів визначають­ся складністю завдань, що стоять перед кримінально-виконавчою системою, і насамперед — виправлення засуджених. Слід врахову­вати те, що персонал кримінально-виконавчої системи у своїй діяль­ності спілкується з засудженими, правовий статус яких обмежений. Законодавство вимагає, щоб персонал неухильно дотримувався ви­мог законів України, що особливо стосуються порядку і умов вико­нання кримінальних покарань1. Ця вимога витікає з положення ст. 10 ВТК України, яка встановлює, що вся діяльність кримінально-вико­навчої системи засновується на суворому дотриманні законів. Поса­дові особи установ і органів кримінально-виконавчої системи несуть відповідальність за забезпечення законності в їх діяльності. Найваж­ливішим елементом професійних якостей персоналу є знання кри­мінально-виконавчого та іншого законодавства. Всі ці якості станов­лять правову культуру персоналу, надто необхідну в умовах реалізації державного примусу, визначуваного нормами права.

Стосовно осіб, які претендують на службу в Державній кримінально-виконавчій службі України, за їх письмовою згодою проводиться спеціальна перевірка в порядку, встановленому Законом України "Про засади запобігання і протидії корупції"

Особи, які претендують на службу в Державній кримінально-виконавчій службі України, до призначення на відповідну посаду подають за місцем майбутньої служби декларацію про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за формою і в порядку, що встановлені Законом України "Про засади запобігання і протидії корупції", та зобов’язані повідомити керівництву органу чи підрозділу, на посаду в якому вони претендують, про працюючих у цьому органі чи підрозділі близьких їм осіб.

На службу до Державної кримінально-виконавчої служби України приймаються на конкурсній, добровільній, контрактній основі громадяни України, які спроможні за своїми особистими, діловими та моральними якостями, віком, освітнім і професійним рівнем та станом здоров'я ефективно виконувати відповідні службові обов'язки. Кваліфікаційні вимоги до професійної придатності визначаються нормативно-правовими актами Міністерства юстиції України. При прийнятті на службу може бути встановлений строк випробування до шести місяців. Не може бути прийнята на службу особа, яка має не погашену або не зняту судимість за вчинення злочину, крім реабілітованої, або на яку протягом останнього року накладалося адміністративне стягнення за вчинення корупційного правопорушення.

Громадяни України, які вперше зараховуються на посади рядового і начальницького складу кримінально-виконавчої служби та у відповідних випадках пройшли встановлений строк випробування, складають присягу такого змісту:

Особа рядового чи начальницького складу кримінально-виконавчої служби підписує текст присяги, який зберігається вїї особовій справі. Порядок складення присяги визначається центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері виконання кримінальних покарань.

Вимоги до персоналу Державної кримінально-виконавчої служби України

Персонал Державної кримінально-виконавчої служби України зобов'язаний неухильно виконувати закони України, додержуватися норм професійної етики, гуманно ставитися до засуджених і осіб, узятих під варту. Жорстокі, нелюдські або такі, що принижують людську гідність, дії є несумісними зі службою і роботою в органах, установах виконання покарань та слідчих ізоляторах.

Особи рядового і начальницького складу та працівники кримінально-виконавчої служби, які виявили жорстоке ставлення до засуджених і осіб, узятих під варту, або вчинили дії, що принижують їхню людську гідність, притягуються до відповідальності згідно із законом.

У разі вчинення дій, зазначених у частині другій цієї статті, особа рядового чи начальницького складу або працівник кримінально-виконавчої служби підлягає звільненню зі служби (роботи), якщо до нього постановлено обвинувальний вирок суду, який набрав законної сили, або якщо протягом року за такі ж дії до нього вже було застосовано дисциплінарне стягнення.

Висновок

Отже, На спеціалістів ДКВС України, які не мають спеціальних звань, поширюється дія Закону України "Про державну службу" Віднесення посад цих спеціалістів до відповідних категорій посад державних службовців здійснюється Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до ст. 15 Закону особи рядового і начальницького складу та працівники кримінально-виконавчої служби не можуть бути членами політичних партій. Організація особами рядового і начальницького складу та працівниками кримінально-виконавчої служби страйків та участь у їх проведенні забороняються.

Разом з тим, законодавець у ст. 16 Закону закріплює цілу низку вимог до персоналу та передбачає відповідальність за їх недотримання. Зокрема персонал ДКВС України зобов'язаний неухильно виконувати закони України, додержуватися норм професійної етики, гуманно ставитися до засуджених і осіб, узятих під варту. Жорстокі, нелюдські або такі, що принижують людську гідність дії є несумісними зі службою і роботою в органах, установах виконання покарань та слідчих ізоляторах.

Особи рядового і начальницького складу та працівники кримінально-виконавчої служби, які виявили жорстоке ставлення до засуджених і осіб, узятих під варту, або вчинили дії, що принижують їхню людську гідність, притягуються до відповідальності згідно із законом. У разі таких дій, ці особи підлягають звільненню зі служби (роботи), якщо до нього постановлено обвинувальний вирок суду, який набрав законної сили, або якщо протягом року за такі ж дії до нього вже було застосовано дисциплінарне стягнення.

ТЕМА № 3. Характеристика сучасного персоналу кримінально-виконавчої служби та його діяльності