Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TDP.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.69 Mб
Скачать

Міністерство внутрішніх справ україни

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ВНУТРІШНІХ СПРАВ

Кафедра теорії держави та права

НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИЙ КОМПЛЕКС З ДИСЦИПЛІНИ

«ТЕОРІЯ ДЕРЖАВИ ТА ПРАВА»

(за вимогами кредитно-модульної системи навчання)

для бакалаврів у галузі знань «Право»

за напрямом 6.060100 «Правознавство»

Київ - 2012

Навчально-методичний комплекс обговорений та схвалений на засіданні кафедри теорії держави та права від 31 серпня 2011 р. протокол № 1.

Укладачі: Гусарєв С.Д., Горова О.Б., Пендюра М.М., Завальний А.М., Осауленко А.О., Лазнюк Н.В., Білозьоров Є.В., Кривицький Ю.В., Штанько А.О.

Рецензенти:

A.M. Колодій, начальник кафедри конституційного та міжнародного права, доктор юридичних наук, професор.

А.Ю. Олійник, професор кафедри загальноюридичних дисциплін юридичного факультету, кандидат юридичних наук, професор.

Теорія держави та права: Навчально-методичний комплекс (за вимогами кредитно-модульної системи навчання) / Гусарєв С.Д., Горова О.Б., Пендюра М.М., Завальний А.М., Лазнюк Н.В., Осауленко А.О., Білозьоров Є.В., Кривицький Ю.В., Штанько А.О. – К., Київський національний університет внутрішніх справ, 2011. – 122 с.

Навчально-методичні матеріали укладено з урахуванням вимог кредитно-модульної системи навчання. Матеріали містять програму навчальної дисципліни «Теорія держави та права» та робочу навчальну програму з дисципліни «Теорія держави та права». Навчально-методичні матеріали призначені для курсантів 1 курсу денної форми навчання.

ЗМІСТ

Передмова………………………………………………

3

Програма навчальної дисципліни……….……………

5

Робоча програма навчальної дисципліни……………

8

Передмова

Приєднання Української держави у травні 2005 р. до Болонського процесу орієнтує її на нові суспільні пріоритети в галузі освіти як стратегічного напрямку національної безпеки та покладає на вітчизняну систему підготовки фахівців важливі завдання по докорінній модернізації навчального процесу, забезпечення вищого рівня досягнення прагматичних цілей навчання. У зв’язку з цим змінюється співвідношення між самостійною роботою та роботою з викладачем на користь першої. Водночас такі тенденції не заперечують, а навпаки, підсилюють значення фундаменталізації знань. Саме таке поєднання ґрунтовної теоретичної підготовки і вироблення сталих практичних навичок самостійної дослідницької діяльності, уміння інтерпретувати нові знання та уміло використовувати їх для розв’язання проблем практично-прикладного характеру складає сутність сучасної креативної моделі освіти. Сучасне суспільство побудоване на знаннях і бути активним учасником цього суспільства, вміти користуватися його благами може лише той, хто має відповідну фахову освіту і здатен її постійно оновлювати.

Програма навчальної дисципліни

МОДУЛЬ 1

Вступ до загальнотеоретичної юриспруденції.

Теоретико-методологічні засади держави

Змістовий модуль 1.1. Наукознавчі питання теорії держави і права

Тема 1. Предмет, метод та функції теорії держави та права.

Предмет теорії держави та права і її роль в оволодінні юридичними знаннями. Методологічне значення теорії держави та права. Загальнонаукові, спеціальнонаукові і приватнонаукові методи дослідження державно-правових явищ. Виникнення і розвиток загальнотеоретичної науки про державу та право (енциклопедія права, філософія права, загальна теорія держави та права). Загальнотеоретична юридична наука в Україні. Значення вивчення теорії держави та права для підготовки співробітників органів внутрішніх справ. Система учбового курсу теорії держави та права.

Змістовий модуль 1.2. Теорія держави

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]