Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Voyenni_diyi_1944_r.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
58.88 Кб
Скачать

Тема: Воєнні дії у 1944 році.

План:

  1. Наступальні операції Червоної армії.

  2. Визволення території СРСР, перенесення воєнних дій у Центральну і Східну Європу.

  3. Відкриття другого фронту в Європі.

Навчально-методичний комплекс:

  1. Т.В. Ладиченко. Всесвітня історія 11 клас. Підручник. К., «Видавництво А.С.К.» 2003 р. стор. 44 – 50.

  2. Я.М. Бердичівський, Т.В. Ладиченко, І.Я. Щупак. Всесвітня історія 11 клас. Підручник. Запоріжжя. Прем’єр. 2004 р. стор. 44 – 50.

І. Наступальні операції Червоної армії.

На 1944 рік Ставка Верховного Головнокомандування поставила завдання перед Радянською армією: повністю очистити від німецьких військ територію СРСР і вийти до державного кордону.

У цілому збройні сили СРСР, США і Великої Британії переважали за чисельністю армії Німеччини та Японії майже в два рази. У техніці ця перевага була ще більш значною.

Наступ під Ленінградом. 1944 рік почався наступом під Ленінградом. Війська Радянської армії завдали нищівного удару по групі армій «Північ» і 27 січня 1944 р. остаточно звільнили Ленінград від блокади, що тривала 900 днів. У ході наступальної операції були звільнені Новгород, Ленінградська і Калінінські області, радянські війська вступили на територію Естонії.

Визволення Правобережної України розпочалось одночасно з ліквідацією блокади Ленінграда. Найбільшою операцією радянських військ початку 1944 року у Правобережній Україні було оточення 10 гітлерівських дивізій під Корсунем-Шевченківським, яке завершилося повним розгромом сил ворога. Основним стратегічним результатом січнево-лютневого наступу радянських військ був розгром сил противника під Житомиром, Кіровоградом, Рівним, Луцьком, Нікополем, Кривим Рогом.

Новий наступ радянських військ розпочався в березні 1944 р. і тривав до травня 1944 р. Його підсумком стало визволення Миколаєва, Одеси, Тернополя, Кам’янця – Подільського. 26 березня 1944 р., на 1009-й день ВВВ, війська 2-го Українського фронту під командування маршала І.Конєва вийшли на державний кордон СРСР із Румунією.

Визволення Криму. Протягом першої половини квітня 1944 р. радянськими військами було визволено Сімферополь і Керч, а 9 травня, після п’ятиденного штурму, - Севастополь. Повністю німецьке угруповання в Криму було ліквідовано 12 травня 1944 р.

Бої на Карельському перешийку. У червні 1944 р. розгорнулися бої на Карельському перешийку. 25 серпня уряд Фінляндії звернувся з проханням до СРСР про початок мирних переговорів. 19 вересня в Москві була укладена угода про перемир’я. Фінляндія вийшла з гітлерівської коаліції.

Визволення Білорусії відбулося завдяки операції під кодовою назвою «Багратіон». Наступ почався 23 червня 1944 р. 3 липня було визволено столицю Білорусії – м. Мінськ. На кінець липня землі Білорусії було повністю визволено від окупантів.

Одночасно почалося вигнання гітлерівців з Прибалтики, а завершилося завдяки розпочатому в середині вересня 1944 р. наступові трьох Прибалтійських, Ленінградського та Балтійського фронтів.

Завершення війни на території СРСР пов’язане також з операціями радянських військ у Заполяр’ї, внаслідок яких від ворога було звільнено порти на Баренцовому морі та Мурманську область, а також північно-східні райони Норвегії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]