Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
19
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
121.86 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Київський національний торговельно-економічний університет

Кафедра економічної теорії та конкурентної політики

ЗАТВЕРДЖУЮ

Ректор ___________ А.А. Мазаракі

ПОЛІТИЧНА ЕКОНОМІЯ

програма

освітньо-кваліфікаційний рівень «бакалавр»

галузь знань «0305 – Економіка та підприємництво»

Розповсюдження і тиражування без офіційного дозволу КНТЕУ заборонено

Укладачі: В.Д. Лагутін, д-р екон. наук, проф.,

В.М.Попов, к.екон.наук., проф.,

Н.В. Попова к.екон.наук., доцент,

В.А. Романенко, д-р екон. наук.

ВСТУП

Дисципліна «Політична економія» є базовою дисципліною навчальних планів, відповідно до яких готують бакалаврів галузі знань 0305 «Економіка та підприємництво». Вивчення дисципліни забезпечує студентам науково-методологічне підґрунтя для опанування ними знань з конкретних економічних дисциплін за обраними спеціальностями.

Характерною особливістю економічної ситуації в Україні є пошук оптимальних шляхів входження її до цивілізованих ринкових відносин та приведення в дію потенціалу економічного зростання. В першу чергу є потреба в теоретичному обґрунтуванні проведення різноманітних заходів соціально-економічного характеру на загальнодержавному, регіональному

та рівні окремих суб’єктів ринкової економіки. Ось чому, важливо сформувати фахівців які володіють глобальними теоретико-методологічними знаннями. Саме цьому має сприяти вивчення політичної економії як фундаментальної, базової економічної науки.

Предметом дисципліни «Політична економія» є соціально-економічні відносини між людьми в процесі виробництва, обміну, розподілу і споживання різноманітних товарів і послуг. У цій дисципліні досліджуються і розкриваються економічні відносини, господарчі механізми і діяльність людей, спрямована на ефективне господарювання в умовах обмежених економічних і природних ресурсів, особливості ринкових перетворень економіки України і сучасних процесів інтернаціоналізації та глобалізації економічного життя людства.

Логіка і структура дисципліни «Політична економія» сприяють засвоєнню науково-теоретичних знань, які визначаються навчальними планами з цієї дисципліни.

І. Мета, завдання та результати вивчення дисципліни(компетенції), її місце у навчальному процесі

Метою вивчення дисципліни «Політична економія» є володіння студентами методології пізнання економічних явищ і процесів, вивчення законів, закономірностей, рушійних сил розвитку суспільного виробництва.

Завданням вивчення дисципліни є:

      • засвоєння слухачами змісту категорій, принципів та законів

розвитку економічних систем;

      • з’ясування змісту методів та інструментів пізнання і аналізу сучасних економічних процесів;

      • освоєння змісту провідних сучасних економічних напрямів,

течій та їх теоретико-методологічних особливостей.

набуття первинних навиків раціональної економічної

поведінки,

      • виходячи з концептуальних основ ринкової економіки;

      • формування у них логіки нового економічного мислення та економічної культури , адекватних уявам переходу країни до соціально-орієнтованої ринкової економіки.

Міждисциплінарні зв’язки. У структурно-логічній схемі дисципліна «Політична економія» є вихідною, передує вивченню мікроекономіки, макроекономіки та економічних дисциплін професійного спрямування.