Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ukr_mova / Крутезний словничок

.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
35.33 Кб
Скачать

Автобіогра́фія — це документ, в якому особа, що складає його, подає опис свого життя та діяльності в хронологічній послідовності.

Анотація — це коротка, стисла характеристика змісту книги, статті, рукопису тощо.

Антоніми – це слова з протилежним лексичним значенням, однак поєднані певним спільним фактором, наприклад: високий – низький (зріст), товстий – худий (статура), веселий – сумний (настрій)

Бесіда проводиться звичайно з невеликою кількістю учасників і охоплює всього декілька питань.

Бесіда індивідуальна - це діалог двох співучасників, які є значущими одне для одного і прагнуть (обоє або один) досягти певної мети.

Візитна картка — це картка для вручення під час знайомства чи візиту.

Деба́ти — чітко структурований і спеціально організований публічний обмін думками між двома сторонами з актуальної теми.

Державна мова — закріплена традицією або законодавством мова, вживання якої обов'язкове в органах державного управління та діловодства, громадських органах та організаціях, на підприємствах, у державних закладах освіти, науки, культури, в сферах зв'язку та інформатики

Дискусія — форма колективного обговорення, мета якої — виявити істину через зіставлення різних поглядів, правильне розв’язання проблеми.

Ділова доповідь – це документ, який містить виклад певних питань обов’язково з висновками та пропозиціями.

Докуме́нт — засіб закріплення різними способами на відповідному матеріалі інформації про факти, події, явища об'єктивної дійсності та розумову діяльність людини.

Доручення — письмове повідомлення, за яким організація чи окрема особа надає право іншій особі від її імені здійснювати певні юридичні чинності або отримувати матеріальні цінності.

Заява — документ, який містить прохання особи або установи щодо здійснення своїх прав або захисту інтересів.

Збори — це форма колективного обговорення ділових проблем, які хвилюють громадськість. їх проводять з метою спільного осмислення певного питання. Розрізняють партійні збори, збори акціонерів, виборців, жителів мікрорайону тощо.

Звіт — письмове повідомлення про виконання певної роботи. Звіти бувають статистичні (цифрові) й текстові.

Конспект — короткий пись-мовий запис змісту прочитаного чи почутого.

Контракт — це особлива форма трудового договору, в якому термін його дії, права та обов'язки і відповідаль­ність сторін (зокрема матеріальна), умови матеріального забезпечення та організації праці працівника, умови ро­зірвання договору встановлюються угодою сторін.

Лексикографія — це наука, що займається розробкою теоретичних проблем укладання словників і упорядкуванням та описуванням різного роду словникових матеріалів.

Літературна мова— це унормована мова суспільного спілкування, зафіксована в писемній та усній практиці.

Лист-запит — різновид комерційного листа, що містить про­хання надати докладну інформацію про певні товари, послуги або уточнити вже наявну, попередню інформа­цію про фірму, банк тощо.\

Лист-повідомлення - е такий службовий лист, у якому доводять до чийо­гось відома, повідомляють комусь певну інформацію.

Лист супровідний - надсилаються разом із комерційними чи іншими документами (рахунком-фактурою, накладними, чеками) або ж при пересиланні креслень, каталогів, проспектів, прейскурантів, буклетів зразків нових товарів тощо й покликані інформаційно супроводжувати їх.

Мовний етикет – це набір, або спектр фраз, якими ми послуговуємося у щоденних ситуаціях: знайомства, звертання, вітання, прощання, подяки, співчуття, відмови, компліменту тощо.

Нарада — це такий вид управлінської діяльності, коли певна кількість учасників збирається в певному місці в обумовлений час для обговорення і прийняття рішень за раніше поставленими питаннями.

Наукова доповідьце виступ, у якому узагальнюють наукові дані, інформують про досягнення, відкриття чи результати наукових досліджень.

Науко́вий стиль — стиль, що використовується в наукових працях, для викладення результатів наукової дослідницької діяльності.

Невербальна комунікація процес взаємообміну інформацією шляхом використання для передавання повідомлень невербальних (немовних) засобів комунікації.

Норми літературної мови – це сукупність загальновизнаних мовних засобів, що вважаються правильними і зразковими на певному історичному етапі (орфографічні, орфоепічні, морфологічні, ситаксичні, пунктуаційні, стилістичні, грфічні, лексичні, акцентуаційні)

Омо́німи — це слова, які однаково звучать та пишуться, але мають різне значення (наприклад: бал «оцінка», бал «вечір із танцями»)

Офе́рта — пропозиція певній особі укласти угоду з урахуванням викладених умов.

Офіційна мова — мова, якій у державі (країні, території тощо) чинним законодавством надано спеціального (порівняно з іншими мовами) статусу.

Офіційно-діловий стиль (ОДС) — функціональний різновид мови, який слугує для спілкування в державно-політичному, гро­мадському й економічному житті, законодавстві, у сфері управління адміністративно-господарською діяльністю.

Пароніми — слова, досить близькі за звуковим складом і звучанням, але різні за значенням. Наприклад: білити і білітисильний і силовий.

Перегово́ри — дискусія, взаємне спілкування з метою досягнення сумісного рішення.

Пере́клад — відтворення оригіналу засобами іншої мови із збереженням єдності змісту і форми.

Повідомлення – це невеликий публічний виступ, невелика доповідь на якусь тему. Здебільшого пишуть за одним джерелом.

Прес-реліз - Це документ, в якому установа подає інформацію про певну подію або захід до засобів масової інформації (ЗМІ).

Промова – це усний виступ з метою висвітлення певної інформації та впливу на розум, почуття й волю слухачів. Вимоги: логічна стрункість, емоційна насиченість, вольові імпульси.

Пропозиція (зауваження) – звернення громадян, де висловлюються порада, рекомендація щодо діяльності органів державної влади і місцевого самоврядування, депутатів усіх рівнів, посадових осіб, а також висловлюються думки щодо врегулювання суспільних відносин та умов життя громадян, вдосконалення правової основи державного і громадського життя, соціально-культурної та інших сфер діяльності держави і суспільства.

Протоко́л — перший лист, приклеєний до звитку папіруса чи нотаріального документа, на якому була написана дата.

Публічний виступ - це усне монологічне висловлення з метою досягнення впливу на аудиторію (жанри - доповідь, промова, лекція, бесіда, повідомлення)

Резюмé — це документ, в якому подаються короткі відомості про навчання, трудову діяльність та професійні успіхи й досягнення особи, яка його складає.

Реквізити - це сукупність обов’язкових відомостей у документі, без яких він не може бути підставою для обліку і не має юридичної сили.

Реферат – це доповідь на будь-яку тему, золблена на основі критичного огляду літературного, наукового чи іншого матеріалу.

Рецензія — це критичний відгук на художній, науковий чи ін. твір, що містить коментарі, зауваження, тощо.

Розписка— це документ, який підтверджує передачу й одержання грошей, матеріальних цінностей, документів тощо від установи чи приватної особи. Розпорядження— це документ, який видається посадо­вими особами, державними органами, установами, під­приємствами в межах їх компетенції й має обов’язкову юридичну силу щодо громадян (працівників) та під­леглих установ, яким адресовано розпорядження.

Синтаксис - наука, що вивчає граматичну будову речень та словосполучень у мові та закономірності їхнього функціонування в мовленні.

Синоніми – це слова, близькі за значенням і різні за звучанням (наприклад: проживати — мешкатибажати — хотітибашта — вежа)

Службовий лист - це узагальнена назва різних за змістом документів, оформлених відповідно до ДСТУ, пересилаються поштою, факсом або іншим способом.

Тези — запис стисло сформульованих думок, які передають основні положення прочитаного.

Текст головний елемент документа.

Терміни - спеціальні слова або словосполучення, що дають точне визначення чи пояснення предметам, явищам, діям з якої-небудь галузі знання — науки, культури, техніки, політики, економіки Трудова угода — це документ, що укладається між організацією й люди­ною, яка не працює в цій організації.

ФОРМУЛЯР-ЗРАЗОК — це модель побудови форми документа, яка встановлює галузь використання, формати, розміри берегів, вимоги до побудови конструкційної сітки та основні реквізити

Характеристика — Офіційний документ, в якому міститься відгук, висновок про чию-небудь трудову й громадську діяльність.

Соседние файлы в папке ukr_mova