Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Коваленко / Плата батькв.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
59.39 Кб
Скачать

3. Установлення плати для батьків за перебування дітей в інтернатних навчальних закладах

3.1. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 26.08.2002 N 1243 "Про невідкладні питання діяльності дошкільних та інтернатних навчальних закладів" батьки або особи, які їх замінюють, щомісяця вносять плату в розмірі 20 відсотків середньомісячного сукупного доходу на одного члена сім'ї за утримання одного вихованця у загальноосвітній школі-інтернаті, спеціалізованій школі-інтернаті I - III ступенів (крім загальноосвітніх закладів Міністерства культури і мистецтв), загальноосвітній школі та професійно-технічному училищі соціальної реабілітації.

3.2. Документи, необхідні для визначення розміру батьківської плати (довідки про доходи кожного члена сім'ї за минулі шість календарних місяців, видані за місцем отримання доходів, та довідки про склад сім'ї, видані житлово-комунальними організаціями, сільськими (селищними) радами), подаються директору закладу разом із заявою.

До загальноосвітніх шкіл та училищ соціальної реабілітації подаються матеріали судового розгляду у відповідності до статті 8 Закону України "Про органи і служби у справах неповнолітніх та спеціальні установи для неповнолітніх".

3.3. Від плати за утримання дітей в інтернатних навчальних закладах звільняються батьки або особи, які їх замінюють, із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям". Підставою для звільнення є довідка про призначення такої допомоги, видана органами праці та соціального захисту.

(пункт 3.3 із змінами, внесеними згідно з наказом

 Міністерства освіти і науки України від 22.07.2003 р. N 490)

3.4. Плата за утримання вихованців в інтернатних навчальних закладах не справляється з одиноких матерів (батьків), які виховують дитину без батька (матері), у загальноосвітніх санаторних школах-інтернатах, у спеціальних загальноосвітніх школах-інтернатах для дітей, які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку, у спеціалізованих школах-інтернатах II - III ступенів (у загальноосвітніх закладах Міністерства культури і мистецтв - I - III ступенів) з поглибленим вивченням окремих предметів та курсів для розвитку здібностей, обдарованості і таланту дітей, фізичної культури і спорту, військових та з посиленою військово-фізичною підготовкою, училищах олімпійського резерву та фізичної культури і спорту, в інших випадках, передбачених законодавством України (батьки і діти, потерпілі від наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, діти працівників органів внутрішніх справ, які загинули під час виконання службових обов'язків, тощо).

3.5. Розмір плати за перебування дітей в інтернатних навчальних закладах зменшується:

на 50 відсотків батькам, які працюють і проживають на лінійних станціях і перегонах;

на 20 відсотків батькам учнів загальноосвітніх шкіл-інтернатів, які проживають у сім'ях, але харчуються та одягаються за рахунок держави.

3.6. Порядок розрахунку середньомісячного сукупного доходу сім'ї обчислюється згідно з Методикою обчислення сукупного доходу сім'ї для всіх видів соціальної допомоги, затвердженою наказом Мінпраці, Мінфіну, Мінекономіки, Держкомсім'ямолоді, Держкомстату від 15.11.2001 N 486/202/524/455/3370 та зареєстрованою Міністерством юстиції України 7 лютого 2002 року за N 112/6400.

3.7. Плата за утримання вихованців в інтернатних навчальних закладах вноситься щомісяця, не пізніше 10 числа поточного місяця, за який вноситься плата до банківських установ (їх філій). Керівники інтернатних навчальних закладів несуть відповідальність за своєчасне внесення батьківської плати. У разі невнесення плати в установлені строки ця сума справляється в порядку, визначеному законодавством України.

3.8. Якщо представлені батьками документи, перелічені в пункті 3.2, викликають сумнів щодо правильності відображення грошових доходів сім'ї, то директор інтернатного навчального закладу може зробити запит до підприємств, установ, організацій, які видали довідку щодо необхідних уточнень або додаткових відомостей про грошові доходи батьків.

3.9. При виявленні факту приховування розміру грошових доходів і у зв'язку з цим одержання батьками дозволу на звільнення від плати за утримання дітей в інтернатних навчальних закладах або призначення меншого розміру плати плата з них справляється за весь період, на який батьки були звільнені від плати або сплачували плату в зменшеному розмірі, але не більше, ніж за минулий рік та місяці поточного року.

3.10. З осіб, які не представили довідок про доходи сім'ї за минулі шість календарних місяців, плата справляється у максимальному розмірі. Максимальний розмір батьківської плати в інтернатних навчальних закладах визначається середньомісячними витратами в минулому році на поточне утримання одного вихованця у даному закладі без урахування витрат на заробітну плату, нарахувань на неї та навчальних витрат.

3.11. У разі відрахування вихованця з інтернатного навчального закладу (унаслідок зміни місця проживання або з інших причин) внесена за його утримання плата підлягає поверненню за відповідну кількість днів даного місяця. При переведенні вихованця з одного інтернатного закладу до іншого внесена плата враховується при пред'явленні документа про сплату.

3.12. За час відсутності вихованця в інтернатному навчальному закладі більше трьох днів поспіль (у зв'язку з канікулами, хворобою тощо) плата не справляється.

3.13. Засновники (власники) інтернатних навчальних закладів можуть у виняткових випадках звільняти батьків від плати за утримання дітей у цих інтернатних навчальних закладах повністю або частково (до 50 відсотків) у межах 25 відсотків від загальної кількості вихованців, які мають батьків.

Звільнення батьків від плати за утримання дітей в інтернатних навчальних закладах проводиться щорічно, але не більше ніж на навчальний рік.

3.14. За час перебування вихованців у недільні та святкові дні у батьків або осіб, які їх заміняють, плата за їх утримання за ці дні не враховується в наступних платежах.

3.15. Списання безнадійної до стягнення заборгованості з батьківської плати проводиться в порядку, визначеному чинним законодавством.

Рішення про звільнення від плати на поточний рік не може бути підставою для списання заборгованості, яка склалася раніше.

 

Начальник

управління прогнозування та

нормативно-правового забезпечення

 

 

В. Я. Гаврилюк