Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорний 2010 мой.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
3.47 Mб
Скачать

Основна література

  1. Конституція України. К. : Преса України, 2005.

  2. Закон України “Про банки і банківську діяльність” від 7.12.2000 №2121—ІІІ //Законодавчі і нормативні акти з банківської діяльності. — 2001.

  3. Закон України "Про Національний банк України” від 20.05.1999 №679—XIV //Законодавчі і нормативні акти з банківської діяльності. — 1999. — Вип. 7.

  4. Макроекономіка: навчальний посібник / авт. кол.; за ред.. Т. С. Смовженко і Г. Я. Стеблій.- К. : УБС НБУ, 2008.-463 с.

  5. Савченко А. Г. Макроекономіка : Підручник. – К. : КНЕУ, 2005. – Р.3, 6.

  6. Соболєва О. П. Макроекономіка. Навчальний посібник – Харків : ХБІ УАБС – 2004. – с. 54-65;

1. Сутність та види інфляції

Інфляція попитувиникає в зв'язку з тим, що темпи росту сукупного попиту перевищують темпи росту обсягу виробництва в умовах обмеженості виробничого потенціалу.

AD4AS

P3

AD1 AD2 AD3

P2

P1

0 Y1Y2Y3Y*

Якщо сукупний попит росте (зміщується AD1до AD2), економіка не реагує на це зростанням цін, оскільки обсяг виробництва Q2значно нижче потенційного рівня виробництва Q*. Подальшезростання попиту(зсув AD2до AD3і AD4) у міру вичерпання вільних ресурсів і наближення до природного рівня виробництва супроводжуєтьсяпідвищенням цін(з Р1до Р2і Р3).

Дія монетарних факторів:

  • Надмірна грошова емісія

  • Кредитна емісія

Інфляція витрат(чи інфляція пропозиції) розвивається, коли ріст витрат виробництва випереджає збільшення продуктивності праці і реальних доходів, тобто під впливомнемонетарних факторів.

Р2

Р1

Якщо сукупний попит незмінний (AD = const), зменшення сукупної пропозиції при даному рівні цін (зсув AS1 у положення AS2) викликається ростом витрат на одиницю продукції і зниженням прибутковості. Найчастіше така ситуація розвивається через підвищення цін на сировину й енергоносії, а також унаслідок підвищення номінальної заробітної плати, олігополістичної практики ціноутворення і збільшення податкового преса.

 цін + виробництва

У західних країнахце явище дуже яскраво проявилося в 70-і рокиXXстоліття, після «нафтового шоку», коли ціни на сиру нафту в 1973-1974 рр. виросли приблизно в 4 рази.В Україністагфляція продовжувалася протягом останнього десятиліттяXXстоліття.

Механізм формування інфляційних очікувань

Де:

- очікування у прогнозованому періоді

- інфляційні очікування у перед прогнозному періоді

- коефіцієнт корекції (залежить від швидкості перегляду очікувань)

- помилковість прогнозу, яка виявляється у

передпрогнозному періоді

Оскільки 1,то

=

Очікувана інфляція = фактичній інфляції

в умовах стабільних темпів інфляції

Тема 7. Споживання та заощадження

Основні питання:

  1. Споживання і заощадження.

  2. Заощадження

  3. Концепції споживання і заощадження.

  4. Необхідні чинники споживання і заощадження.

Міні-лексикон:

автономні видатки, актив, актив вищої цінності, актив нижчої цінності, асиметрична інформація, бюджетна пряма, бюджетне обмеження, від’ємні заощадження, відсоткова ставка, гіпотеза життєвого циклу, гіпотеза постійного доходу, гранична схильність до заощадження, гранична схильність до споживання, диверсифікація активів, загадка споживання, заощадження, кейнсіанська функція споживання, ліквідність активу, моральний ризик, національні заощадження, номінальна відсоткова ставка, основний психологічний закон, особисті заощадження, реальна відсоткова ставка, середня схильність до заощадження, середня схильність до споживання, споживання, точка нульового заощадження, функція заощадження, функція споживання, чинники автономного споживання, чистий прибуток.

Мета теми: отримати систематизовані знання про споживання та заощадження як складові сукупних витрат, їх чинники.

У результаті роботинад темою студенти мають

знати:основні поняття теми, чинники, що впливають на споживання та заощадження, види заощаджень; мотиви вибору заощадженням активів; теорії, що пояснюють моделі поведінки споживачів.

вміти:побудувати графічні моделі функцій споживання та заощадження; вирішувати задачі із використанням категоріального апарату теми, аналізувати стан споживання та заощадження в Україні.