Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія України адаптована.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
108.3 Кб
Скачать

Лекція 8 (2 год.)

Тема 2.3. Перша Світова війна та місце України й українців у ній. Проблема нації без держави.

  1. Політичний та соціально-економічний розвиток українських земель та напередодні Першої Світової війни. Економічна криза Російської імперії початку ХХ століття. Перша російська революція 1905-1907 та царський Маніфест. Чотири Держдуми та українське питання в перших двох з них. Наступ реакції. Аграрна політика П.А.Столипіна в Україні та її економічні і політичні наслідки. Шанс вирішення селянського питання. Українське питання в ІV Думі.

  2. Ставлення до війни різних політичних партій та рухів у Підавстрійській та Наддніпрянській Україні. Політичні партії та рухи у Підавстрійській та Наддніпрянській Україні, їх бачення майбутнього України та програмні документи. Товариство українських поступовців. Конфлікт І.Франка та М.Драгоманова. Стан українського національного руху і розстановка політичних сил. Головна українська Рада (01.09.1914). Заснування Союзу визволення України (СВУ) (04.09.1914). Українська бойова управа. Українське питання на порядку денному у Підавстрійській Україні.

  3. Причини, початок і характер війни. Формування військово-політичних блоків провідних держав. Інтереси ворогуючих країн та їх політичні плани. Привід і початок війни. Наступ росіян у 1914р. Окупація Галичини, утворення Галицько-Буковинського губернаторства, українофобська політика царських властей на окупованих територіях. Контрнаступ 1915 року. Реванш 1916 р. Поширення більшовицької агітації, рецидив непокори командуванню у військах, «братання солдат». Перебіг військових дій. Утворення польської держави й чергове розчарування українців.

Індивідуальна робота: А) Феномен окопної (позиційної війни) та технічні новели І Світової війни.

Б) Українські січові стрільці та їх роль у І Світовій війні.

В)Національно-патріотична діяльність української інтелігенції в організації допомоги населенню України.

Рекомендована література: [1, 2, 8, 9, 18, 21, 37, 53, 59]

Лекція 9 (2 год.)

Тема 2.4. Національно-визвольні змагання українського народу в 1917-1921 році. Втрачений шанс.

  1. Економічна і політична криза та Лютнева революція. Господарська розруха. Продовольча криза, масові заворушення, страйки. Поширення більшовицької агітації у військах, масове дезертирство солдат. Початок переговорів про завершення війни та спроби сепаратного миру. Лютнева революція в Росії, Тимчасовий уряд та його політика. Утворення та діяльність рад. Проблема паралельних урядів та її наслідки.

  2. Українська Центральна Рада як перший національно-представницький уряд на території України. Заснування УНР. Більшовизація рад як спосіб протиставлення їх парламентській республіці. Рішення Всеукраїнського національного конгресу (7-8.04.1917р.) І Універсал УЦР. Утворення уряду України – Генерального секретаріату та чолі з В. Вінниченком. Комітет УЦР – Мала Рада. Відносини з Тимчасовим урядом. ІІ Універсал. Більшовики та український національно-визвольний рух. Проблема паралельних політичних сил в Україні та її наслідки. Жовтневий переворот у Петрограді та подальше загострення політичної боротьби в Україні. ІІІ Універсал та проголошення УНР. Розкол політичних сил на І Всеукраїнському з’їзді Рад у Києві 04.12.1917. Уроки та невирішені питання Центральної Ради. Всеукраїнський з’їзд Рад у Харкові, проголошення Радянської УНР. Проблема паралельних урядів.

  3. Українська Гетьманська держава. Переворот та ставка на офіцера царської армії П.Скорпадського. Перехід до авторитарної форми правління, реформи. Економічна, культурно-освітянська та фінансова політика гетьмана. Військова реформа. Дипломатична діяльність гетьманського уряду та визначення й визнання етнографічних кордонів Української держави. Відносини з РСФСР. Боротьба проти гетьманського режиму, створення українськими партіями анти гетьманської опозиції Українського національного союзу (УНС).

  4. Директорія УНР. Створення Директорії УНР на чолі з В.Вінниченком (13-14.11.1918.) Паралельне створення радянського уряду України на чолі з Г. Пятаковим та Х.Раковським (29.01.1919). Зречення влади гетьманом, переїзд до Києва Директорії. Лфіційне відновлення УНР. Соціально-економічна програма Директорії та ігнор селянського питання.

  5. Західноукраїнська Народна республіка (ЗУНР). Посиленя національно-визвольного руху У Підавстрійській Україні. Розпад Австро-Угорської імперії та отримання довгоочікуваної незалежності народів, що входили до її складу. Утворення Національної Ради у Східній Галичині (18.10.1918). Проголошення Західноукраїнської Народної республіки (ЗУНР) та обрання її президента Є Петрушевича. Боротьба ЗУНР проти польської експансії. Створення Української Галицької Армії (УГА). Злука УНР і ЗУНР 22 січня 1919 як безпрецедентний прояв національної єдності українців. Соціальний і національно-визвольний рух на Хотинщині, Буковині, Закарпатті, захоплення цих земель Румунією та Чехословаччиною.

Індивідуальна робота: А) Уроки та невирішені питання Центральної Ради.

Б) Брестські перемовини та дипломатичне визнання УНР і її делегації.

В) Українське питання на паризькій мирній конференції (січень-червень 1919 року).

В) Білогвардійці та українська державність. Наступ білогвардійців на Україну.

Г) Отаманщина, її причини та наслідки.

Д) Україна і більшовики. Утворення компартії України. І з’їзд КП(б)У в Москві (5-12.05.1918.) Директива Раднаркому Росії реввійськраді про підготовку походу на Україну (11.11.1918.)

Е) Культурно-духовне життя в Україні 1917-1920 років.

Рекомендована література: [2, 8, 9, 11, 18, 20, 22]