Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
8
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
16.73 Кб
Скачать

Додаток А Оболонка GPSSEdit призначена для спрощення роботи з системою імітаційного моделювання GPSS/PC та дозволяє виконувати наступні дії: набір імітаційної моделі в редакторі тексту, запуск процесу моделювання в системі GPSS/PC, отримання файлу-звіту (рапорту) роботи поточної моделі.

 

Початок роботи з GPSSEdit

 

Для завантаження GPSSEdit необхідно виконати команду GPSSEDIT.EXE. GPSS редактор моделей має собою багатовіконний редактор, зовнішній вид котрого наведено на рис.А1.

 

 

Рисунок А1 – Зовнішній вид редактору моделей GPSSEdit

 

Примітка. Завантаження та робота з пакетом GPSSEdit й GPSS/PC повинні виконуватись у Вашій робочій папці. Також слід відмітити, що текст  моделі повинен знаходитись разом з пакетом моделювання й мати розширення .GPS (наявність у файлу .GPS атрибута «тільки_читання» призведе до неможливості його моделювання).

 

 

Рисунок А2 – Створення й відкриття імітаційної моделі

 

Створення моделі виконується за допомогою меню FileÞNew, при цьому буде створено новий файл «Untitled» імітаційної моделі:

 

 

Для його збереження на носії інформації необхідно скористатися меню FileÞSave (або клавішею F2), в діалозі, що буде відкрито, необхідно задати назву моделі й розширення .GPS.

 

 

Для відкриття раніш створеної моделі необхідно виконати FileÞOpen (або клавіша F3) й вибрати назву файлу імітаційної моделі.

При описі імітаційної моделі слід дотримуватись форматування, тобто з початку рядка необхідно задавати його номер (10, 20, 30, … для резервування номерів під додаткові описи моделі у разі змін або виправлень її характеристик); далі, через «Пробіл» (“SpaceBar”), повинна йти назва мітки поточного блоку (якщо мітка відсутня необхідно все одно залишити вільне місце для неї); далі йде опис блоку та його параметрів. Для спрощення набору тексту опису моделі рекомендується в якості відокремлювача полів використовувати не «Пробіл», а табуляцію (клавіша «Tab») в такому разі імітаційне середовище моделювання буде правильно інтерпретувати побудовану модель й однозначно з’єднувати мітки й блоки.

 

Для простоти моделювання після опису моделі можна ввести додаткові оператори автоматичного запуску моделі й автоматичного виходу з середовища моделювання по закінченні імітації: для цього після останнього блоку моделі необхідно задати команду запуску процесу імітаційного моделювання START кількість_подій та команду закриття імітаційного середовища по закінченню процесу моделювання END.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Запуск процесу імітаційного моделювання

 

Для запуску процесу імітаційного моделювання необхідно вибрати пункт меню GPSSÞRun GPSS & Report (або F9):

 

 

При цьому буде виконано запуск імітаційного процесу й подальшого створення звіту моделювання.

 

 

 

 

За наявності помилок процес моделювання працювати не буде, для з’ясування помилок у тексті моделі необхідно вилучити команду виходу з середовища імітаційного моделювання END в  конці файлу опису моделі (програми), при цьому після запуску GPSS/PC на екрані будуть відображені номери рядків та їх зміст для аналізу й усунення помилок.

 

Після ідентифікації помилки можна ввести команду END й виправити її в редакторі.

 

Додаткові відомості щодо роботи з оболонкою GPSSEdit

 

Перехід між відкритими вікнами в редакторі – WindowÞNext або F6.

Закриття поточного вікна – WindowÞClose або Alt+F3.

Коментар в тексті опису моделі – символ крапка с комою ’;’.

Запуск моделювання з файлом звіту – GPSSÞRun GPSS & Report (або F9).

Запуск моделювання без файлу звіту – GPSSÞRun GPSS (або Ctrl+F9).

Отримання файлу звіту – GPSSÞRun Report (або Alt+F9).

Виклик останнього меню – F10.

Виклик меню File – Alt+F.

Виклик меню GPSS – Alt+G.

Виклик меню Edit – Alt+E.

Виклик меню Search – Alt+S.

Виклик меню Windows – Alt+W.

Виклик меню Help – Alt+H.

Отримання довідки щодо блоків (операторів) GPSS/PC – F1.

Пересування у вікні довідки блоків (операторів) – Tab.

Зворотне пересування у вікні довідки блоків (операторів) – Shift+Tab.

 

Примітка. При роботі з пакетом в ОС Windows 9x використання маніпулятору миші у редакторі GPSSEdit призводить до конфліктів, що, в свою чергу, призводить до неможливості імітаційного моделювання в середовищі GPSS/PC, тому слід користуватись визначеними наперед клавішами.

 

 

Соседние файлы в папке методичка по лабораторным