Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OFK_1sem / OFK_FAR / FAR_2010_n.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.44 Mб
Скачать

2.1.3 Форматування диска

Форматування диска виконують перед початком його використання або у випадках, коли виникають помилки читання-запису інформації Форматування диска можна виконати у середовищі MS DOS, а також у середовищі Windows.

У середовищі MS DOS форматування здійснюється за допомогою утілити format. сom, яка є зовнішньою командою ОС. Вона виконує наступні функції:

  • розмічає диск в означеному користувачем форматі;

  • перевіряє якість поверхні диска і відзначає дефектні сектори;

  • створює системну область та область даних .

Разом із командою format. com можна використовувати наступні ключі:

/s вказує на необхідність копіювання системних файлів IO.SYS, MSDOS.SYS і COMMAND.COM на новий диск.

У середовищі Windows процес форматування відбувається у наступній послідовності:

  1. Вставити дискету у дисковод.

  2. Позначити диск 3.5 (А) у вікні Мой компьютер або у Проводике.

  3. Меню Файл Форматировать... або контекстне меню Форматировать...

  4. У вікні Форматирование вказати ємність, на яку форматується дискета, спосіб форматування та інші параметри.

  5. Натиснути клавішу Начать.

Процес форматування відображається у нижньої частині вікна Формат. Після закінчення форматування відображається вікно, у якому вказується ємність у байтах, кількість секторів, де розміщені системні файли, кількість пошкоджених секторів.

2.1.3.1 Режими форматування:

Быстроезнищуються файли, які розміщені на гнучкому диску, але перевірка поверхні на наявність помилок не проводиться. Області диска, які раніше були позначені як дефектні знову не використовуються, але нові дефектні області не розшукуються. Це самий швидкий спосіб очищення диску при великій кількості файлів та папок на ньому.

Полное – виконується перевірка всієї поверхні диска на наявність пошкоджених секторів. Якщо диск неформатований, треба вибирати саме цей режим.

Копирование системных файлов – на вже відформатований диск переносяться системні фали, які необхідні для створення системної дискети для завантаження комп'ютера у аварійній ситуації.

При встановленні прапорця Вывести отчет о результатах по закінченню виводиться звіт по результатах форматування.

Для створення системної дискети треба встановити прапорець Скопировать на диск системные файлы, при цьому на диск копіюються системні файли, що призводить до зменшення вільного простору дискети. В операційній системі WINDOWS 2000 при форматуванні дискети користувач обмежений правами доступу, тому він може вибрати тільки режим швидкого форматування, у рази не встановлення прапорця Быстрое форматирование здійснюється повне форматування.

2.1.3.2 Системна дискета

Системна дискета використовується при аварійному завантаженні операційної системи. Вона містить основні файли ОС, які необхідні для завантаження ОС – IO.SYS, MSDOS.SYS та COMMAND.COM. Системна дискета Windows крім зазначених файлів має додатково велику кількість утиліт.

Системну дискету можна створити за допомогою утілити MS DOS SYS.COM та при форматуванні за допомогою утілити FORMAT.COM [ПРИСТРІЙ] з ключем /s.

Для створення системної дискети при встановленні ОС необхідно виконати наступні дії:

  • ПускНастройкаПанель управленияУстановка и удаление программ

  • Вибрати закладень Установка Windowsсоздать системную дискету