Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

M03233

.pdf
Скачиваний:
11
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
343.28 Кб
Скачать

11

Первісне нагромадження капіталу, його джерела, методи та результати. Особливості процесу первісного нагромадження у провідних країнах світу – Англії, Нідерландах, Франції, Німеччині.

Меркантилісти. Ранній меркантилізм: Гаспар Скаруффі, В. Стаффорд. Зрілий меркантилізм. Томас Мен, Антуан Монкрет’єн де Ваттевіль, Жан Батіст Кольбер. Історичне значення меркантилізму.

Тема 6 Розвиток ринкового господарства в період становлення національних держав (ІІ пол. ХVІІ – І пол. ХІХ ст. ).

Англійська революція 1640 – 1660 рр.: економічні причини і наслідки. Соціально-економічні передумови і наслідки Війни Північно-Американських колоній за незалежність. Розвиток економічної думки в США та розвиток ліберальної економічної теорії.

Передумова промислової революції. Промисловий переворот в Англії, його джерела, напрямки та соціально-економічні наслідки. Особливості промислового перевороту у Франції, Німеччині. Роль промислового перевороту у розвитку продуктивних сил.

Міжнародний поділ праці. Англія – світовий економічний лідер. Боротьба за фритредерство та подохідний податок в Англії. Відставання у рівні економічного розвитку континентальної Європи.

Протекціонізм та система реальних податків .

 

 

 

 

Виникнення

економічної науки.

В.

Петті,

П.

Буагільбер.

Фізіократи. Ф. Кене, А. Тюрго.

 

 

 

 

 

 

Класична школа політичної економії. Економічне вчення

А.

Сміта, Д. Рікардо, історичне значення теоретичної спадщини

А.

Сміта. Еволюція

політичної економії: Політекономія

Ж.Б. Сея;

Еволюція вчення

Т. Мальтуса. Економіка Німеччини,

передумови

промислового перевороту.

 

 

 

 

 

 

Історичний напрям у політекономії.

Ф. Ліст,

В.

Рошер,

Б.

Гільдебрандт, К. Кніс Молода історична школа:

Г.

Шмоллер,

Л.

Брентано, К. Бюхер.

Економіка США. Розвиток економічної думки.

Критика капіталізму:

С.Сісмонді, П.Прудон, утопічний соціалізм:

А.

Сен-Сімон, Ш.

Фур’є, Р. Оуєн.

Історичні

умови

виникнення

марксизму. Основні положення „Капіталу”.

PDF created with pdfFactory Pro trial version www.pdffactory.com

12

Тема 7 Ринкове господарство країн Європейської цивілізації в період монополістичної конкуренції (ІІ пол. ХІХ – поч. ХХ ст.).

Прогрес світової науки, техніки та технології виробництва. Структурні зміни в економіці окремих країн та продуктивних сил світу. Основні тенденції розвитку світової економіки. Концентрація промислового та банківського капіталу як передумови створення монополій. Завершальна стадія індустріалізації та формування світового ринку. Вивіз капіталу. Колоніальна система та економічний поділ світу.

Економіка Англії на межі ХІХ – ХХ століть. Причини втрати нею світової економічної першості.

Франція на рубежі ХІХ – ХХ століть. Аграрні протиріччя, парцелярне господарство. Принципи промислового відставання.

Об’єднання німецьких земель за ініціативою Прусії. Причини швидкого економічного піднесення, роль мілітаризму. Економічний успіх в Німеччині. Завершення територіального поділу світу.

Міжнародні економічні відносини.

 

 

 

 

Маржиналізм

і

неокласична

теорія. Австрійська

школа

граничної корисності. К. Менгер,

Ф.

Візер, Е.

Бем-Баверк.

Математична школа

в

політекономії:

Л.

Вальрас,

В.

Парето.

Економічні теорії А. Маршала, Дж.Б. Кларк.

Тема 8 Особливості розвитку ринкового господарства та основні напрямки економічної думки в Україні (ІІ пол. ХІХ ст. – поч. ХХ ст.).

Основні положення селянської реформи 1861р. в Росії та особливості її реалізації в Східній Україні.

Сільське господарство та аграрні відносини в пореформений період. Аграрне перенаселення та політика українського уряду. Розвиток капіталізму в сільському господарстві.

Промисловість східної та західної України. Традиційні та нові галузі промисловості. Особливості промислового (технічного) перевороту. Нові промислові центри та райони. Іноземний капітал у промисловості й транспорті. Залізничне будівництво. Фінанси і кредит. Банківсько-кредитна система. Зростання протиріч в аграрному секторі України на рубежі двох століть. Столипінська аграрна реформа та її здійснення в Україні. Відруби. Хутори. Еволюція сільської общини. Стан сільськогосподарського виробництва.

PDF created with pdfFactory Pro trial version www.pdffactory.com

13

Сільське господарство й аграрні відносини в Західній Україні. Аграрне перенаселення та шляхи його подолання в Східній та Західній Україні. Зародження кооперативного руху. Індустріалізація в Україні. Концентрація промисловості та зростання монополістичних об’єднань.

Промислове піднесення 90-х років ХІХ ст.. Особливості промислового розвитку на початку ХХ ст. у Східній та Західній Україні.

Українська економічна думка кінця ХІХ ст. під впливом ідей соціалізму.

Пореформені соціально-економічні проблеми в журналі „Основа”. Громади.

Економічні ідеї М. Драгоманова.

Революційно-демократичний напрям суспільно-економічної думки. Економічні ідеї революційного народництва.

Ліберально-народницька економічна думка, Т. Червінський, В. Варвар, О. Шилікевич, О. Русов, Т. Осадчий, М. Левитський.

Розвиток політичної економіки в Україні. Т. Стеланов, М. Бунге, І. Вернадський, М. Вольський, А. Антонович, І. Ценхановський, М. Косовський, Д. Піхно, Р. Орженецький, О. Білімович, Є. Слуцький, М. Туган-Барановський.

Відображення марксизму у працях українських економістів. Економічні погляди М. Зібера.

Розвиток економічної думки в Галичино. Економічні погляди О. Терлецького, П. Навроцького, М. Павлика, І. Франка. Ідеї маржиналізму в Україні.

Тема 9 Господарство та економічна думка в період державномонополістичного розвитку суспільств Європейської цивілізації (І пол. ХХ ст.).

Економічні наслідки першої світової війни для Англії, Франції, Німеччини та їх роль у повноцінному розвитку європейських країн. Економічна суть Версальської системи. Плани Дауеса та Юнга, їх суть та мета. Світова економічна криза 1929 – 1933 рр. Та її особливості в США, Німеччині, Англії, Франції. Варіанти та шляхи виходу з неї. Початок державного регулювання економіки і теоретичне обґрунтування можливості макроекономічного регулювання.

PDF created with pdfFactory Pro trial version www.pdffactory.com

14

Становище провідних країн у світовому господарстві напередодні Другої світової війни. Економічні причини війни.

Економіка провідних країн Європи в роки другої світової війни. План Маршалла.

Виникнення інституціоналізму та його розвиток на початку ХХ ст. Ранній інституціоналізм. Т. Верлен, Дж. Коммонс, В. Мітчел. Еволюція американського інституціоналізму.

Інституціональні теорії Й. Шумпетера. Дж.М. Кейнс: теорія ефективного попиту. Економічна програма Дж.М. Кейнса. Державне регулювання економіки. Значення кейнсіанської теорії.

Неоліберальні

концепції державного регулювання економіки.

В. Ойкне, В. Репке,

Л. Ерхард, А. Мюллер-Армак.

Монетаризм. М. Фрідмен.

Тема 10 Розвиток національних країн Європейської цивілізації в системі світового господарства під впливом НТР (ІІ пол. ХХ ст.).

Передумови та наслідки прискореного розвитку Німеччини та Японії. Наукова технічна революція. Зрушення в галузевій структурі

провідних

капіталістичних країн.

Розпад колоніальної

системи.

Інтеграційний процес в економіці.

„Спільний ринок”

як форма

економічної інтеграції.

 

 

Форми

державного регулювання економіки. Транснаціональні

корпорації. Військово-промисловий комплекс та зростання воєнних витрат. Поглиблення криз у 70-80-ті роки та їх наслідки.

Роль ФРН у створенні та розвитку „Спільного ринку”. Соціально-економічні наслідки об’єднання ФРН та НДР.

Особливості повоєнного розвитку Франції. Часткова націоналізація та її характер. Вплив розпаду колоніальної системи на економіку Франції. Місце Франції у світовому господарстві.

Розвиток англійської економіки у повоєнні роки, його тенденції. Посилення державного регулювання. Націоналізація окремих галузей народного господарства, її мета. Крах колоніальної Британської імперії і його вплив на економіку Англії.

Теорії глобальної промислової революції та індустріального суспільства. П. Дракер. Концепція промислового перевороту. Теорія „суспільства достатку”. Дж. Гелбрейт. Теорія „кібернетичної революції”. Р. Тібольд.

PDF created with pdfFactory Pro trial version www.pdffactory.com

15

Тема 11 Світове господарство та основні напрямки економічної думки на етапі інформаційно-технологічної революції (кінець ХХ ст. – поч. ХХІ ст.).

Динаміка та структурні зміни світового господарства розвитку ІІ половини ХХ – початку ХХІ ст.

Світове господарство, його основні риси. Міжнародний поділ праці. Міжнародні економічні відносини. Міжнародна торгівля. Міжнародний рух капіталів. Міжнародні науково-технічні зв’язки та міжнародне підприємництво. Міжнародна економічна інтеграція. „Спільний ринок” – Європейський союз”.

1.Теорія конвергенції Дж. Гелбрейта, П. Сорокіна, В. Ростоу.

2.„Постіндустріальне суспільство” Д. Белла.

3.„Суперіндустріальне суспільство” Е. Тоффлера.

Тема 12 Економічний розвиток України в умовах радянської економічної системи та його трактування в економічній думці.

Економічні експерименти

більшовиків в Україні:

„воєнний

комунізм”, „нова економічна

політика”.

Формування

сталінської

командно-адміністративної

системи

управління.

Сталінська

індустріалізація та її реальні результати. Характеристика промислового розвитку і будівництва в Україні в роки довоєнних п’ятирічок (1928 – 1941 рр.). Суцільна колективізація та її вплив на стан сільського господарства. Голодомор 1932 – 1933 рр. В Україні та його наслідки. Економічний розвиток західноукраїнських земель у

1920 – 1940 рр.

Економіка України в роки другої світової війни та повоєнної відбудови (1941 – 1950 рр.).

Господарський розвиток України в 50 – 60-х роках. Україна в умовах кризи радянської тоталітарної системи і спроб її модернізації Реформаторська діяльність М.С. Хрущова.

Структурні зрушення в народному господарстві. Загострення соціально-економічної обстановки у І половині 60-х років.

Диспропорційний розвиток радянської економіки, спроби її

реформування в ІІ половині 80-х років.

 

Розвиток

української економічної думки

М. Туган-

Барановський,

К. Воблий, О. Чаянов, О. Челінцев,

М. Волобуєв, В.

Корнієнко, І. Лукінов, Ю. Пахомов, А. Агафонов.

PDF created with pdfFactory Pro trial version www.pdffactory.com

16

Тема 13 Формування засад ринкового господарства в Україні (90-ті роки ХХ ст.).

Прийняття „Декларації про державний суверенітет України” 16 липня 1990р. та Акту про державну незалежність України 24 серпня 1991р. Розбудова національної економіки, її ринкова трансформація та інтеграція у світовий економічний простір. Прорахунки і труднощі у виробленні та здійсненні незалежної економічної політики.

Роль держави у становленні цивілізованих ринкових відносин. Спроби створення системи законодавчого регулювання економічної діяльності.

Соціально-економічна криза та пошук напрямків її подолання. Структурна та інвестиційна політика. Закордонна допомога.

Фінанси і кредит. Податкова політика. Грошовий обіг. Грошова реформа 1996р. Внутрішня та зовнішня торгівля. Роль і місце господарства України в світовому економічному розвитку.

PDF created with pdfFactory Pro trial version www.pdffactory.com

17

ТЕМА 1 ПРЕДМЕТ І МЕТОД „ІСТОРІЇ ЕКОНОМІКИ ТА ЕКОНОМІЧНОЇ ДУМКИ”

План заняття

1.Предмет і метод курсу.

2.Завдання курсу.

3.Сутність предмету.

Тема рефератів

1.Місце предмету „Історії економіки та економічної думки” в системі економічних та історичних наук.

2.Значення історії економіки та економічної думки для формування економічного світогляду.

Питання для самостійного вивчення

1.Зв'язок історії економіки та економічної думки з іншими

науками.

2.Роль і значення трактатів представників Стародавньої Греції та Стародавнього Риму.

3.Основні історичні віхи в економічному розвитку суспільства.

4.Вплив історичних подій на розвиток економічної думки.

5.Основні школи та течії в економічній науці.

6.Яким проблемам приділяли увагу сучасні економічні течії, що зародилися у ХХ столітті?

7.Чому економічно розвинені країни у своїй економічній політиці перейшли від кейнсіанської теорії до неокласичної?

8.Яку економічну політику проводять зараз пострадянські країни і зокрема Україна?

Визначте єдино правильну відповідь в тестах

1.Історія економіки та економічної думки вивчає:

а) загальні закони економічного розвитку суспільства;

б) виробничі відносини між людьми; в) розвиток народного господарства різних країн та їх

відображення в економічній науці; г) територіальний стан і розвиток продуктивних сил.

PDF created with pdfFactory Pro trial version www.pdffactory.com

18

2.Виразники економічної думки до ринкової економіки ідеалізували:

а) ринкові економічні відносини; б) торгівлю і лихварські операції;

в) натурально-господарські відносини; г) товарне виробництво; д) всі відповіді правильні.

3.Історія економіки та економічної думки пов’язана з такими науками:

а) правом; б) соціологією; в) історією;

г) політичною економією; д) мікроекономікою, макроекономікою; е) всі відповіді правильні.

Питання для самоконтролю

1.Що являється предметом вивчення курсу?

2.Методи вивчення предмету.

3.Зв'язок з іншими предметами.

4.Завдання курсу.

5.Основні віхи в розвитку людського суспільства.

6.Відображення розвитку суспільства в економічній думці.

Література: 1, 7, 10, 14, 15

ТЕМА 2 ГОСПОДАРСТВО ПЕРВІСНОГО СУСПІЛЬСТВА ТА ЙОГО ЕВОЛЮЦІЯ НА ЕТАПІ РАННІХ ЦИВІЛІЗАЦІЙ

План заняття

1.Основні етапи господарської еволюції первісного суспільства, їх характеристика.

2.Зародження землеробства, скотарства, ремесла.

3.Виникнення приватної власності, мінових відносин, класів. Розклад первісної доби.

PDF created with pdfFactory Pro trial version www.pdffactory.com

19

Теми рефератів

1.Громада – основна форма господарства первісної епохи.

2.Сільське господарство – головна галузь первісного господарства.

Питання для самостійного вивчення

1.Охарактеризуйте основні етапи господарської еволюції первісного суспільства.

2.Дайте загальну характеристику первісної доби.

3.Перші знаряддя праці первісної людини.

4.Перші заняття людини.

5.Як зародилося землеробство, скотарство, ремесло?

6.Поява металічної епохи.

7.Як виникли мінові відносини?

8.Причини появи приватної власності та класів.

Визначте єдино правильну відповідь в тестах

1.Якими галузями господарської діяльності займалися первісні люди періоду палеоліту:

а) полюванням; б) землеробством; в) тваринництвом;

г) все сказане правильно.

2.Поява залізних знарядь праці привели до:

а) обробки великих площ землі; б) виникнення городництва, садівництва; в) появи додаткового продукту; г) все сказане вірно.

3.Коли виникло землеробство, скотарство, ремесло? а) в палеоліті; б) в мезоліті; в) в неоліті.

4.Найдавніший транспорт первісних людей:

а) наземний; б) водний; в) повітряний.

PDF created with pdfFactory Pro trial version www.pdffactory.com

20

5.З чим був пов'язаний перехід від матріархату до патріархату? а) тому, що чоловіки були сильнішими;

б) головним заняттям чоловіків було землеробство, скотарство, ремесло;

в) тому, що чоловіки могли захистити жінку.

Питання для самоконтролю

1.Перелічіть фактори, що зумовили перехід від привласнюю чого до відтворюючого господарства в період первісної доби.

2.З чим був пов'язаний суспільний поділ праці? Посилення поділу праці на землеробство, скотарство, ремесло.

3.Поясніть поняття „неолітична революція”.

4.Що являлося головною господарською формою первісної

доби?

5.Причини розпаду первісної господарської системи.

6.Типи стародавніх цивілізацій.

Література: 1, 2, 4, 5

ТЕМА 3 ОСОБЛИВОСТІ ГОСПОДАРСЬКОГО РОЗВИТКУ ТА ЕКОНОМІЧНОЇ ДУМКИ ПЕРІОДУ ФОРМУВАННЯ СВІТОВИХ ЦИВІЛІЗАЦІЙ

(VІІІ СТ. ДО Н.Е. – V СТ. Н.Е.)

План заняття

Заняття 1

1.Характерні риси економічного розвитку перших цивілізацій.

2.Економічний розвиток та виникнення економічних учень в Стародавньому Китаї.

3.Економічний розвиток та розвиток економічної думки в Стародавній Індії.

Теми рефератів

1. Економічний розвиток Стародавнього Єгипту та відображення організацій та управління господарством в творах державних чиновників.

PDF created with pdfFactory Pro trial version www.pdffactory.com

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]