Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
соціологія (1)реферат.docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
47.33 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Запорізький національний технічний університет

Кафедра політології та права

Реферат

з соціології на тему:

«Специфіка гендерної соціалізації в сучасному українському суспільстві »

Студента групи ФЕУ- 612

денної форми навчання

Асатряна Мікаела Кареновича

Викладач: кандидат

соціологічних наук, доцент

Безрукова Ольга Анатоліївна

Запоріжжя

2012

План

Вступ

Розділ 1. Гендерна соціалізація та становлення гендерної ідентичності

    1. Поняття «гендеру» в сучасній соціологічній науці

    2. Гендерна та статева психологія

Розділ 2. Проблеми й суперечності гендерної соціалізації.

2.1. Фемінність та маскулінність – суттєві характеристики особистості

2.2. Сім’я – горнило формування гендеру, соціальна інституція суспільних ґендерних стереотипів.

Висновки.

Список використаної літератури

ВСТУП

У багатьох країнах світу останні десятиріччя ХХ та початок ХХІ століття ознаменувалися істотними зрушеннями в розумінні рівності потенційних можливостей чоловіків і жінок та правового забезпечення цієї рівності в постіндустріальному суспільстві. Особливо це стосується доступу до економічних, політичних та освітніх ресурсів. Формування особистості жінки й чоловіка, статева збалансованість у суспільстві проголошені однією зі стратегій розвитку європейських держав у ХХІ столітті.

Дотримання приписів неупередженого ставлення до особи незалежно від статі нині сприймається як невід’ємна складова демократичних перетворень і сталого розвитку будь-якого суспільства. Проблему рівності в будь-якій сфері не можна розглядати поза межами права, оскільки саме право розуміють як рівною мірою свободу всіх і кожного – і чоловіка, і жінки. Україна, яка обрала стратегію європейського вибору, перебуває на етапі становлення та розвитку гендерних досліджень у праві, активного прийняття законодавчих актів, які регулюють різні види суспільних відносин щодо запровадження стандартів рівності прав і свобод жінки й чоловіка, проведення експертиз нормативно-правових актів щодо прихованої гендерної дискримінації.

У сучасній юридичній науці право сприймається насамперед як права людини. Ці права не можуть бути реалізовані без відповідного закріплення в нормах позитивного права. Еволюційно права людини розвивалися в напрямі від надання привілеїв окремим соціальним групам і станам до гарантування державою прав людини та громадянина і, нарешті, визнання прав і свобод кожного індивіда на всій земній кулі.

Принцип рівності людей багатоаспектний. Основний підхід до його визначення полягає в тому, що зазначаються ознаки, які неспроможні впливати на сутність цього принципу. Одним із проявів принципу рівності є рівність чоловіків і жінок, що дістав назву «принцип гендерної рівності». Гендерна рівність – складова загального принципу рівності як принципу демократичної побудови суспільства. Право розуміють сьогодні як рівну міру свободи всіх і кожного – чоловіків і жінок