Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Вирішити психологічну задачу

.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
17.7 Кб
Скачать

Вирішити психологічну задачу.

Шкільний психолог розробив анкету, спрямовану на з’ясування ставлення учнів до заходів, які проводились у школі. Вона складалася із 40 запитань і починалася словами «Чи подобається тобі?..», «Чи хотів би ти?..», «Чи задоволений ти?..», «Чи любиш ти?..». Передбачалися відповіді «так» або «ні», що їх повинні були вибрати опитувані.

Чи правильно складено цю анкету? Яких вимог потрібно було дотримуватись? Складіть власну анкету для визначення ставлення студентів до виховних заходів, які проводяться на факультеті (в університеті)

Я вважаю,що анкету було складено правильно. Тому що:

Анкетування — це метод соціально-психологічного дослідження, за допомогою структурно-організованих запитань, кожне з яких пов’язане з метою та завданнями дослідження – анкет. Залежно від характеру необхідної інформації та способів її отримання використовуються різні типи анкетного опитування. В даному випадку ми розглядаємо анкету такого типу:

- вибіркове анкетування (охоплюється конкретна група учасників).

- індивідуальне та групове;

Процес складання анкети – переклад основних гіпотез намову запитань. Ця процедура вимагає знань типів запитань, уміння формулювати їх у певній послідовності.

Тому ми бачимо запитання що виявляють фактичну інформацію. Ставляться в кінці анкети,а ті що виявляють ставлення респондента до об’єктів, предметів, а також його можливі дії та їх причини спочатку.

В даній анкеті питання закритого типу,тобто питання які мають варіанти можливих відповідей,і відповідь обирається одна.

В анкеті йдуть запитання спочатку ті, які зацікавлять опитуваного,потім – найбільш складні, спрямовані на з’ясування думок, оцінок і в кінці – найбільш особисті, контрольні запитання.

Отже: Анкета має забезпечувати отримання таких відповідей, які є правдивими стосовно і опитуваного, і проблеми, що становить предмет дослідження. Анкета будується на основі теоретичних уявлень про сутність предмета дослідження, відповідно до цього обираються шкали оцінок, типи запитань, визначається кількість та порядок запитань, що мають ставитися. Також в кожному конкретному дослідженні вибирається найбільш адекватна процедура реалізації анкетування з урахуванням усіх умов ситуації пізнавального акту. Кожний окремий тип анкетування передбачає як ситуацію дослід­ження, так і структуру анкети, включаючи послідовність та емоційну насиченість запитань, засоби опрацювання та аналізу отриманих даних.

АНКЕТА

  1. Що ти вважаєш найважливішим в Університеті?

  2. Який день тижня ти любиш?

  3. Що в Університеті для тебе найцікавіше (крім пар та семінарів)?

  4. Чим би ти хотів займатись у вільний час?

  5. Які твої найулюбленіші заняття?

  6. Задоволений ти виховними заходами що проводяться в Університеті?

  7. Чи любиш ти приймати участь у різноманітних заходах?

  8. Назви в яких,і чому?

  9. Яке громадське доручення хотів би мати?

  10. Яким за рейтингом навчальних досягнень ти хотів би бути?

  11. До кого (з друзів, батьків, викладачів) ти звернувся б в найскрутнішу хвилину, з ким би поділився своїми таємницями?

  12. На твою думку на скільки дружньо згуртовані студенти нашого закладу?

  13. Чи потрібні різноманітні заходи,твоєму факультету?Чому?