Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
І.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
2.06 Mб
Скачать

І. Ознайомлення з підприємством Характеристика підприємства

Місцем, де я проходжу практику є ТОВ «Фоззі-Фуд» супермаркет «Сільпо», що належить до мережі супермаркетів «Сільпо.

У перший день практики я ознайомилася з підприємством. В процесі цього я виявила, що супермаркет розпочав свою діяльність з 2011 року та зарекомендував себе як супермаркет з доволі високим рівнем обслуговування і починаючи з моменту його відкриття підвищуэ якість свого обслуговування за рахунок впровадження новітнього обладнання та підвищення кваліфікації штату працівників, що становить 96 осіб.

Супермаркет «Сільпо» знаходиться за адресою: м. Запоріжжя, вул. Іванова, 1а та працює цілодобово без перерви та вихідних.

Керує роботою магазину управляюча - Бермахер Юлія Володимирівна.

Управління здійснюється згідно лінійно-функціональної організаційної структури управління та штатного розпису.

Асортимент товарів в супермаркеті представлений наступними групами продовольчих та не продовольчих товарів:

  • хліб та хлібобулочні вироби;

  • бакалійні товари;

  • плодоовочеві товари, гриби та зелень;

  • цукор, мед та кондитерські вироби;

  • смакові товари;

  • м’ясо та м’ясні товари;

  • риба та рибні товари;

  • молоко та молочні продукти;

  • харчові жири;

  • яєчні товари;

  • товари побутової хімії;

  • косметичні товари та товари особистої гігієни.

Окрім цього, супермаркет пропонує своїм покупцям спробувати товари власних торгових марок, що представлені в більшості категорій і більше 500 одиниць товарів, а також товарами власного імпорту.

Перевагою цих товарів перед товарами інших виробників є економія до 30% від вартості покупки завдяки зменшенню витрат на шлях товару від виробника до покупця.

Продаж товарів в магазині здійснюється як традиційно – через прилавок, так і методом самообслуговування, що передбачає вільний доступ покупця до товарів для самостійного їх огляду.

З цієї причини в супермаркеті використовується комбіноване лінійне планування торгової зали, що створює найліпші умови для згрупування та розташування товарів та зручного виконання операцій торгово-технологічного процесу, з метою доведення товарів належної до торговельного залу для реалізації їх покупцям з мінімальними затратами праці та часу.

Характеристика ринку основних споживачів

Супермаркет «Сільпо», у якому я проходжу практику, знаходиться у Шеченківському районі, який є найбільшим за площею у місті Запоріжжя з населенням більш ніж 153 тис. чоловік.

Оскільки супермаркет «Сільпо» є одним з найбільших торгових підприємств у Шевченківському районі, то й основна кількість мешканців району роблять покупки у ньому.

Більша маса покупців супермаркету це люди з середнім достатком. Але задовольнити свій попит у супермаркеті можуть також і люди як з низьким рівнем достатку, так і з високим.

Отже, супермаркет «Сільпо» користується популярністю у мешканців свого району та може задовольнити попит споживачів з різним рівнем достатку.

Характеристика зовнішнього і внутрішнього устрою підприємства

Загальна площа магазину становить 6500 м2, що включає в себе ряд приміщень: торговий зал, приміщення для приймання, зберігання і підготовки товарів до продажу, підсобні приміщення, адміністративно-побутові та технічні приміщення.

Фасад супермаркету представлений у білому кольорі з додаванням зеленого та червоного. Також зверху на фасаді супермаркету розміщений логотип торгової мережі, який представлений у синьому та помаранчевому кольорах.

До основних операцій торгово-технологічного процесу в супермаркеті «Сільпо» відносять вивчення попиту населення, складання і подання заявок на завезення товарів, формування асортименту товарів, управління товарними запасами, рекламування товарів та їх продаж, а також весь комплекс операцій, що забезпечують обробку товарів, що включає в себе нарізку, розфасовку, пакування, маркування товарів, закінчуючи повною підготовкою товарів до продажу.

Також є ряд допоміжних послуг, а саме: власні пекарня, кулінарія, акваріум зі свіжою рибою, відділ соків-фреш та суші, а також паркувальна зона на 40 місць.

Основним приміщенням супермаркету є торговий зал, що займає площу 2494 м2.

Улаштування та планування торгового залу супермаркету відповідають усім вимогам до раціональної організації здійснюваних операцій, до яких відносяться:

  • забезпечення вільного руху покупців;

  • забезпечення найкоротших шляхів руху товарів із зони зберігання до місць їх розміщення у торговому залі;

  • створення умов зручної орієнтації для покупців.

Ступінь ефективності використання площі торгового залу, що зайнята під установку торгового обладнання супермаркету «Сільпо» визначена за допомогою розрахунку коефіцієнту установчої площі за формулою:

, де

В супермаркеті «Сільпо» даний коефіцієнт складає:

,

Що свідчить про те, що обладнання в магазині встановлено відповідно до всіх вимог і не ускладнює процес просування покупців і вибору ними товарів.

Показником, який характеризує ступінь використання площі торгового залу під викладку товарів, є коефіцієнт демонстраційної площі, який розраховується за формулою:

, де

Даний коефіцієнт супермаркету «Сільпо» становить:

Що є нормою і дає можливість представити покупцям широкий асортимент товарів в тому обсязі, в якому вони повинні знаходитися в торговому залі.

Отже, розміщення приміщень і їх планування спрямовані на забезпечення найбільшої зручності для покупців.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]