Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Informatika_1 / практикум 2007.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
278.53 Кб
Скачать

Виконання команд у dos.

Як уже відзначалося, Ви можете набирати команди безпосередньо в DOS. Для цього просто наберіть на клавіатурі команду і натисніть <Enter>. Якщо для команди потрібно ім'я файла з його розширенням, виберіть файл, наберіть ім'я команди, потім "Ctrl-Enter" (натисніть <Enter>, утримуючи <Ctrl> у натиснутому стані). У результаті ім'я файла з розширенням буде копіюватися в командний рядок, після чого можна виконати команду, натиснувши <Enter>. У такий спосіб можна перенести в командний рядок декілька файлів.

Якщо виконувана процедура видала якесь повідомлення, що потім закрили панелі "Norton Commander", його можна подивитися,вимкнувши панелі за допомогою "Ctrl-O" і потім також їх ввімкнути.

2. Завдання

1. Ввімкніть комп'ютер, дочекайтесь появи на екрані панелей оболонки Norton Commander і ознайомтеся з загальним виглядом екрана:

-обох панелей (угорі панелі вказується, зміст якого каталога на якому диску вона відображає, файли позначені малими літера, каталоги- заголовними), перейдіть підсвічуванням з однієї панелі на іншу, натиснувши кл. Tab;

-командного рядка (під панелями) для команд DOS, наберіть і виконайте команду time і натисніть кл. Enter у відповідь на запит системи про час, рядки-підсказування (під командним рядком) із номерами і призначенням функціональних клавіш F1... F10 в оболонці NC.

2. Познайомиємося з допомогою підказки по оболонці NC, викликавши її натисканням на кл. F1 і продивившись зміст, використовуючи рекомендації по перегляді, що видні насподі екрана. Для виходу з режиму помочі натиснути кл. Esc.

3. Пересуньте за допомогою клавіш із стрілками курсор-підсвічування униз по панелі, управо, виберіть підсвічуванням файл наприкінці списку. Зверніть увагу, що насподі панелі висвічується повна інформація про підсвічений файл або каталог. Для пересування підсвічування можна використовувати клавішу перегорнення екранних сторінок PgDn (униз на сторінку) і PgUp (нагору на сторінку), а також клавішу переходу відразу в кінець End або початок Home каталогу.

4. Виберіть підсвічуванням каталог і розкрийте його зміст, натиснувши клавішу Enter. Перемістіть підсвічування в кінець каталога. Вийдіть із каталога, перемістивши підсвічування на символ імені розкритого каталог-рядок із двома крапками . ., і натисніть клавішу Enter.

5. Перейдіть підсвічуванням на іншу панель натиснувши клавішу Tab. Якщо на цій панелі висвічується інформація про зміст іншого диска, наприклад D:, то розкрийте аналогічно попередньому наявні на диску каталоги і переглянете їхній зміст. Якщо ж на іншій панелі висвічується інша інформація, то перейдіть до наступного пункту завдання.

6. Перейдіть на дані панелі до видачі змісту іншого диска, наприклад дискети, для чого вставте дискету в дисковод A: і натисніть одночасно клавішу Alt і F1, якщо ви активізували ліву панель, або Alt і F2, якщо ви працюєте з правою панеллю. Після цього виберіть підсвічуванням потрібне ім'я диска в рамці, що з'явилася, використовуючи для її пересування клавіші зі стрілками, і натисніть клавішу Enter.

7. Перегляньте зміст каталогів усіх логічних дисків на вашому комп'ютері.

8. Створимо новий текстовий файл на дискеті в такий спосіб:

-перейдіть на диск A: в активному вікні аналогічному описаному вище засобом;

-натисніть одночасно клавішу Shift і F4 і у вікні, що висвітились, наберіть із клавіатури ім'я утворюваного файла з вказівкою імені дискети ,на якому він буде записуватися на збереження, наприклад

a:\nort1

-підтвердьте створення нового файла, натиснувши у відповідь на запит, що з'явився на екрані в рамці, про новий файл New-file? клавішу Enter.

-наберіть у вікні редагування, що з'явилося, довільний текст, що наприклад містить відповідь на питання, що означає абревіатура MS DOS і для чого ця програма потрібна комп'ютеру;

-натисніть клавішу F2 для запису файла на дискету і, нарешті, клавішу F10 (або клавішу Esc) для виходу з режиму редагування.

9. Перегляньте зміст створеного вами файла, указавши на нього підсвічуванням і натиснувши функціональну клавішу F3. Вийдіть із режиму перегляду, натиснувши кл. F10 (або кл. Esc).

10. Відредагуйте створений файл, обравши його підсвічуванням у переліку файлів на вашій дискеті і натиснувши функціональну клавішу F4. Додайте до тексту поточну дату, зверніть увагу на верхній рядок редактора і проаналізуйте зміст повідомлень верхнього рядка редактора.

11. Збережіть відредагований файл під новим ім'ям, утримуючи натиснутою клавішу Shift і натиснувши кл. Esc.

12. Створіть на диску A: новий каталог з ім'ям, наприклад, SYSTEM для чого:

-зазначте підсвічуванням на обраний вами файл на панелі зі змістом диска A:;

-натисніть функціональну клавішу F5 і у вікні, що з'явилося, наберіть маршрут копіювання a:\system.

14. Увійдіть у каталог SYSTEM ,обравши підсвічуванням його ім'я і натиснувши клавішу Enter Перейменуйте скопійований файл:

-зазначте на нього підсвічуванням у каталозі;

-натисніть функціональну клавішу F6 і у вікні, що з'явилося, наберіть нове ім'я- до старого імені додайте розширення .txt.

15. Надрукуйте на принтері створений вами файл, для чого:

-зазначте на ваш файл на дискеті ;

-натисніть функціональну клавішу F5 і у вікні, що висвітилось, наберіть ім'я для принтера prn і натисніть клавішу Enter.

16. Створіть у каталозі SYSTEM підкаталог з ім'ям, наприклад, DOKYMENT.

Вийдіть у кореневий каталог дискети і перенесіть раніше створений файл у знову створений каталог:

-зазначте підсвічуванням на файл і натисніть клавішу F6;

-наберіть у вікні, що з'явилося, маршрут переносу

a:\system\dokument

і натисніть клавішу Enter.

17. Роздрукуйте на принтері дерево каталогів, що утворилося на дискеті, із розміщеними в них файлами, набравши із клавіатури в командному рядку команду

tree a:/f >prn

і виконав її натисканням на клавішу Enter.

18. Перенесіть із кореневого каталога дискети в каталог DOCUMENT другий файл, використовуючи другу панель оболонки:

-висвітліть на іншій панелі зміст дискети (див.пункт 6 завдання);

-перейдіть підсвічуванням на іншу панель, натиснувши клавішу Tab,і ввійдіть у підкаталог DOCUMENT каталога SYSTEM на дискеті ;

-верніться підсвічуванням на колишню панель оболонки і, указавши підсвічуванням на файл, що переноситься, натисніть на клавішу F6;

-після появи рамки з зазначеним у ній маршрутом переносу файла просто натисніть клавішу Enter ,тому що своїми попередніми діями ви маршрут переносу вже задали.

19. Видалите створені файли і каталоги з дискети, виконавши послідовно наступні дії:

-увійдіть у каталог DOCUMENT, зазначте підсвічуванням на файл, що видаляється;

-натисніть функціональну клавішу F8 і у вікні, що висвітилось, підтвердьте видалення файла, натиснувши клавішу Enter при його підсвічуванні слова Delete ? у рамці;

-аналогічним способом видаліть другий файл у каталозі;

-вийдіть із підкаталога DOCUMENT у каталог SYSTEM і видаліть спочатку каталог DOCUMENT, натиснувши при його підсвічуванні клавішу F8, а потім файл, що знаходиться аналогічно в каталозі SYSTEM;

-вийдіть із каталога SYSTEM і видалите його.

20. Вийдіть з оболонки NC:

-натисніть клавішу F10 і після появи вікна з запитом про вихід з оболонки натисніть клавішу Enter;

-завантажте знову оболонку NC, набравши у командному рядку команду

nc

і натиснувши клавішу Enter.

21.Розкрийте верхню смугу меню команд NC, натиснувши клавішу F9. Перегляньте наявні функції у всіх пунктах верхньої смуги меню команд, розкривши підменю першого пункту натисканням на клавішу Enter і переміщуючи підсвічування клавішами зі стрілками до другого пункту і т.д.

22.Прочитайте допомогу- підсказування по визначеної, обраної в даний момент підсвічуванням функції NC, натиснувши для цього клавішу F1.

23.Розкрийте пункт верхньої смуги меню команд Left (ліва панель, для правої панелі пункт Right має аналогічне значення) і виберіть по черзі такі функції

-Brif коротка інформація про файли у поточному каталозі;

-Full виводить на панелі в один стовпчик список імен каталогів і файлів у поточному каталозі з їхніми характеристиками;

-Info виводить інформацію на правій панелі про диск і активний каталог лівої панелі NC, обсягу вільного місця на диску і заповненні оперативної пам'яті комп'ютера;

-Tree виводить на праву панель дерево каталогів диска лівої панелі NC.

Відсортуйте виведений на екран список файлів і каталогів лівої панелі:

-по іменам за абеткою, виконавши функцію Name;

-по розширенню за абеткою, виконавши функцію eXtention;

-по часу створення або останнього відновлення, виконавши функцію tiMe;

-по розміру в байтах, виконавши функцію Size;

-в тому порядку, як вони записані на диску, виконавши функцію Unsorted.

Виконаєте функцію Drive і в рамці, що з'явилася, виберіть підсвічуванням ім'я іншого диска, натисніть клавішу Enter,і ,таким чином, на лівій панелі з'явиться аналогічна інформація про обраний вами інший диск.

24.Попрацюємо тепер із пунктом Files. Перейдіть на лівій панелі до диска C, виберіть у ньому підсвічуванням файл config.sys. Розкрийте пункт Files у верхній смузі меню, викликавши її на екран натисканням клавіші F9, виберіть у ньому підсвічуванням пункт Attributes і натисніть клавішу Enter. У рамці, що з'явилася, задамо обраному файлу новий атрибут, наприклад схованого файла, для чого пересунемо миготливий курсор у рядок із написом hidden (схований) і натиснемо клавішу пробілу. Тепер, якщо конфігурація оболонки NC встановлена на непоказування схованих файлів, то цього файлу ви на панелях не знайдете. Крім того, цей файл не буде значитися в списку, виведеному командою dir. Розкрийте на диску C: каталог, у якому знаходяться зовнішні команди MS DOS, що мають розширення .com або .exe. Об'єднаємо усі файли в цьому каталозі, що мають розширення .com у групу, для чого в пункті Files верхньої смуги меню выберите функцию Select Group, і після натискання клавіші Enter у рамці, що з'явилася, шабло *. * функцію Unselect Group і натиснувши клавішу Enter, ми можемо зняти з файлів, що залишилися, режим об'єднання в групу. Перейменуємо усі файли на дискеті, давши їм нове розширення .exe. Для цього спочатку об'єднаємо їх усіх по шаблону *. *, натиснувши клавішу + на додатковій цифровій клавіатурі, і після появи рамки зі стандартним шаблоном *. *, що нам і потрібний, натиснемо клавішу Enter Після об'єднання усіх файлів на диску групу натиснемо клавішу F6 і в рамці, що з'явилася, наберемо шаблон заміни розширень усіх файлів *. exe і натиснемо Enter. Видаліть усі файли з дискети, об'єднавши їх у групу по шаблону *.* і використавши клавішу F8.

25.Розкрийте у верхній смузі меню команд NC пункт Commands, виберіть у ньому режим видачі на екран дерева каталогів NCD tree і натисніть Enter. У дереві, що з'явилося на екрані, каталогів пересуньте підсвічування на якийсь каталог і натисніть Enter-на активної панелі ви потрапите в обраний вами каталог. Перейдіть на активній панелі до іншого диску і повторіть процедуру вибору потрібного каталога на цьому диску. .Виберіть у меню команд NC режим пошуку файлів Find file аналогічно попередньому пункту. У рамці пошуку, що з'явилася на екрані, файлів на активному диску знайдіть по черзі файли: nc.exe , config.sys, turbo.exe, а також групи файлів по шаблонах: *. exe, ??? .*, a??. *. Для цього набирайте по черзі в лівому нижньому куту рамки режиму пошуку шукані файли або шаблони для груп шуканих файлів і натискайте щораз клавішу Enter. Якщо шукані файли на активному диску знайдені, то можна перейти в каталог шуканого файла, натиснувши Enter при підсвічуванні даного файла. Якщо ж файл не знайдений на диску, те перед викликом режиму пошуку необхідно перейти на активній панелі до іншого диску і шукати потрібний файл уже на цьому диску і т.д. Створіть на дискеті каталог WORK Відшукайте на дисках файли config.sys, command.com, ncc.ini і зробіть копію їх у каталог WORK на дискеті. 26.Зробіть копію в каталог WORK на дискету з диска C: групу файлів, що мають розширення .com. Для цього використовуйте режим пошуку необхідної групи файлів, діючи описаним у попередніх випадках способом, і ввійдіть у каталог, де такі файли є. Натиснувши функціональну клавішу +, задайте в рамці шаблон для об'єднання всіх потрібних файлів у групу у виді *. exe і натисніть Enter. Перед початком копіювання переконайтеся, що розмір виділеної групи файлів менше, ніж є вільного місця на дискеті, що видається режимом Info. Порівняйте зміст каталогів WORK на дискеті і DOS на диску C:, для чого виконаєте функцію Compare directories у пункті Commands верхньої смуги меню команд NC, обравши її підсвічуванням і натиснувши клавішу Enter. Всі незбіжні файли в обох каталогах будуть виділені підсвічуванням. Видалите з дискети незбіжні файли- вони вже об'єднані в групу, вам залишилося перевірити, щоб підсвічування активної панелі знаходилося на диску A:, у противному випадку перейдіть на диск A:; натиснувши клавішу Tab, і натисніть клавішу F8, підтверджуючи видалення натисканням клавіші Enter. Зробіть копію на місце, що звільнилося, декілька виділених файлів із диска C: на дискету, перейшовши підсвічуванням на диск C: і натиснувши клавішу F5,-ваші виділені файли будуть копіюватися на дискету, поки на ній залишиться вільне місце. Розкрийте в меню NC пункт Options, розкрийте в ньому функцію Configurations і встановіть режими:

а)кольоровий режим екрана або чорно-білий, якщо був установлений кольоровий;

б)затримку гасіння екрана в 1 хвилину після останнього натискання клавіші, якщо була встановлена інша;

27.Якщо у вас на дисках зберігається більш досконалий, ніж в оболонці NC редактор, наприклад, Norton Editor, і ви хотіли б його використовувати для редагування файлів, то виберіть у пункті Commands функцію Edittor і натисніть Enter. У рамці, що з'явилася, зруште курсор клавішею зі стрілкою униз до функції Externel, натисніть пробіл, а в смузі нижче наберіть ім'я файла запуску вашого зовнішнього редактора разом із його маршрутом знаходження на диску. Наприклад, якщо файл запуску редактора ne.exe знаходиться на диску C: у каталозі NORTON, те необхідно набрати команду c:\norton\ne.exe і натиснути Enter.

28.Ввійдіть у пункт Commands і переключіть по черзі на протилежні установки всі такі опції: Auto menus, Path prompt, Key bar, Full screen, Mini status, Clock, для чого підсвітіть кожну з функцій і натисніть Enter.

.Попрацюйте з "гарячими" клавішами оболонки NC.

29.У оболонці NC натиснути клавішу F2 і переглянути меню гаданих робіт користувача.

30.Знайдіть на дисках файл nc.mnu і перегляньте структуру тексту цього файла, що створює загальне меню користувача в оболонці NC. Щоб не змінювати установки вашого комп'ютера, створіть своє меню користувача, але не загальне, а локальне, що буде діяти, коли активним є даний каталог.

31.Вставте дискету в дисковод A: і зробіть його активним на будь-якій із панелей NC. Видаліть з дискети kbiybt afqks&

32.У оболонці NC розкрийте верхню смугу меню команд, натиснувши кл. F9. Обравши підсвічуванням пункт Commands, розкрийте його ,натиснувши кл. Enter.

33.Вибрати функцію Menu file edit і натиснути кл. Enter. У рамці, що з'явилася, вибрати пункт Local і натиснути Enter- ви потрапите в режим редагування нового тексту.

34.У режимі редагування файла nc.mnu набрати текст із таких команд MS DOS і відповідних коментарів до них:

1)запуск команди MS DOS на перевірку файлової структури диска в дисководі A:-виконається команда

chkdsk a:

2)виклик середовища сервісних програм Norton Utilities- запускається файл norton.com, необхідно попередньо знайти на дисках цей файл і записати в рядку за назвою пункту меню команду виконання файла з указівкою його маршруту, наприклад

c:\nu6\norton. con

3)паркування вінчестера- виконується вже знайома вам програма

park. com

котру також необхідно знайти на дисках і записати разом із її маршрутом.

. перевірте роботу створеного вами файла меню користувача, натиснувши кл. F2 для видачі на екран рамки меню команд і виконавши по черзі запропоновані в меню роботи користувача. .Відредагуйте файл nc.mnu на дискеті, як звичайний файл за допомогою кл.F4, виправивши при необхідності всі помічені по роботі меню користувача.

35.Створимо тепер файл дії оболонки NC по типу розширення імені файла, для чого викликавши верхню смугу меню команд, виберемо в ній пункт Commands і в ньому функцію eXtention file edit. Натиснувши кл.Enter, ми потрапимо в режим редагування файла nc.ext. Можливо, що цей файл вже існує на вашому комп'ютері, тому ми зможемо тільки додати до кінця тексту цього файла свої типи розширень для опрацювання оболонкою NC.

36.Набирайте з початку нового рядка такі записи:

txt: c:\nort\ne !.!

для виклику редактора Norton Editor ,для редагування файлів із расширенням .txt при натисканні кл. Enter на імені файла з таким розширенням, якщо цей редактор знаходиться на диску C:у каталозі NORT і запускається файлом ne.exe

arj: c:\arch\arj v !

для запуску архіватора arj.exe, для перегляду змісту архівних файлів із расширенням .arj при натисканні кл.Enter на імені файла з таким розширенням, якщо архіватор arj.exe знаходиться на диску C: у каталозі ARCH.

Соседние файлы в папке Informatika_1