Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РГР_ГО / РГР_1.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
575.58 Кб
Скачать

ВСТУП

Сьогоднішня ситуація щодо небезпечних природних явищ, аварій і катастроф характеризується як дуже складна. Тенденція зростання кількості надзвичайних ситуацій, важкість їх наслідків змушують розглядати їх як серйозну загрозу безпеці окремої людини, суспільству та навколишньому середовищу, а також стабільності розвитку економіки країни.

До роботи в районі надзвичайної ситуації необхідно залучати значну кількість людських, матеріальних і технічних ресурсів. Запобігання надзвичайним ситуаціям, ліквідація їх наслідків, максимальне зниження масштабів втрат та збитків перетворилося на загальнодержавну проблему і є одним з найважливіших завдань органів виконавчої влади і управління всіх рівнів,

При загрозі та виникненні небезпечних і стихійних

гідрометеорологічних явищ Український Гідрометцентр взаємодіє з іншими центрами і організаціями гідрометслужби України та сусідніх держав, що розташовані в зоні розповсюдження цих явищ, стосовно прогнозування їх розвитку, визначення зони впливу та взаємного оповіщення і попередження. Прогноз погоди, гідрологічного режиму річок та водосховищ, стану за врожайності сільськогосподарських культур, метеоумов забруднення повітря, необхідним оперативним матеріалом для керівників і спеціалістів усіх галузей економіки, органів державного управління. Інформування населення України про стан погодних умов на найближчі дні і попередження про несприятливі явища вже стало об’єктивною потребою кожної людини. Своєчасні попередження про стихійні лиха зберігають найдорожче - людське життя. У цілому за рік складається і доводиться до органів державної виконавчої влади різних рівнів, міністерств, відомств, держадміністрацій, комісій З НС та інших споживачів, 250 щоденних гідрометеорологічних бюлетенів. 36 декадних агрометеорологічних та бюлетень за сільськогосподарський рік, близько 40000 метеорологічних прогнозів загального користування та понад 60000 спеціалізованих метеорологічних прогнозів, 2570 гідрологічних та агрометеорологічних прогнозів, 1500 прогнозів метеорологічних умов забруднення атмосфери, 45 прогнозів рівнів забруднення повітря промисловими викидами в наслідку аварій , понад 800 штормових попереджень та більше 200 оперативних інформацій про загрозу та виникнення несприятливих умов в наслідку недотримання правил роботи з СДОР.

Отримані результати свідчать про постійне зростання кількості НС на території України, у тому числі, які пов’язані з викидом СДОР. Тому виконання РГР студент має мету удосконалити навички прогнозу НС на території ОГД. Своєчасний прогноз дасть можливість зберегти життя людей, своєчасно зупинити роботу ОГД і у короткий термін відновити виробництво з меншими затратами.

1 Фізико-хімічні дані фтору, його дія на людей, обладнання, навколишнє середовище

1.1 Фтор

Фтор при звичайних умовах – жовто-зелений газ (густина 1,693 кг/м3) з різким запахом.

З усіх елементів зі фтором не утворюють фторидів тільки три легких інертних гази - гелій, неон і аргон. У всіх з'єднаннях фтор проявляє тільки одну ступінь окислення -1.

З багатьма простими і складними речовинами фтор реагує безпосередньо.

1.2 Безпека

Фтор - надзвичайно агресивна речовина. Подразнюючі властивості в кілька разів сильніше, ніж у фтороводню. Резорбтивна дія пояснюється можливістю фтору вступати в вільнорадикальні реакції з тканинами організму. Зіткнення шкіри з газом на 2 секунди викликає термічний опік II ступеня; вплив в концентрації 0,15-0,30 мг/л призводить до подразнення відкритих ділянок шкіри. При обстеженні 252 осіб, що піддаються впливу фтору, у 57 виявлені кон'юнктивіти або екзема повік.

1.3 Хімічні властивості

Хімічна активність фтору надзвичайно велика. З усіх елементів зі фтором

не утворюють фторидів тільки три легких інертних гази - гелій, неон і аргон. У всіх з'єднаннях фтор проявляє тільки одну ступінь окислення-1. З багатьма простими і складними речовинами фтор реагує безпосередньо. Так, при контакті з водою фтор реагує з нею (часто говорять, що «вода горить у фторі»):

2F2+ 2H2O = 4HF + O2.

Фтор реагує з вибухом при простому контакті з воднем:

H2 + F2 = 2HF.

При цьому утворюється газ фтороводень HF, необмежено розчинний у воді з утворенням порівняно слабкою плавикової кислоти.

Фтор вступає у взаємодію з більшістю неметалів. Так, при реакції фтору з графітом утворюються сполуки загальної формули CFx, при реакції фтору з кремнієм - фторид SiF4, з бором - трифторид BF3. При взаємодії фтору з сірої утворюються сполуки SF6 і SF4 і т. д.

Відома велика кількість сполук фтору з іншими галогенами, наприклад, BrF3, IF7, ClF, ClF3 та інші, причому бром і йод спалахують в атмосфері фтору при звичайній температурі, а хлор взаємодіє з фтором при нагріванні до 200-250°С.

Не реагує з фтором безпосередньо, крім зазначених інертних газів, також азот, кисень, алмаз, вуглекислий і чадний гази.

Непрямим шляхом отримано трифторид азоту (NF3 і фториди кисню О2F2 і OF2, в яких кисень має незвичайні ступені окиснення +1 та +2.

При взаємодії фтору з вуглеводнями відбувається їх деструкція, що супроводжується отриманням фторвуглеводів різного складу.

При невеликому нагріванні (100-250°C) фтор реагує з сріблом, ванадієм, ренієм і осмієм. З золотом, титаном, ніобієм, хромом і деякими іншими металами реакція з участю фтору починає протікати при температурі вище 300-350°C. З тими металами, фториди яких нелетучі (алюміній, залізо, мідь і ін), фтор з помітною швидкістю реагує при температурі вище 400-500°C.

Деякі вищі фториди металів, наприклад, гексафторид урану UF6, отримують діючи фтором або таким фторирующим агентом, як BrF3, на нижчі галогеніди, наприклад:

UF4 + F2= UF6

Слід зазначити, що вже згадуваній плавикової кислоти HF відповідають не тільки середні фториди типу NaF або СаF2, але і кислі фториди - гидрофториды типу NaHF2 і КНF2.

1.4 Знаходження в природі

Вміст фтору в земній корі досить велика і складає 0,095% по масі (значно більше, ніж найближчого аналога фтору по групі - хлору). З-за високої хімічної активності фтор у вільному вигляді, не зустрічається. Найважливіші мінерали фтору - це флюорит (плавиковий шпат), а також фторапатит 3Са3(РО4)2·СaF2 і кріоліт Na3AlF6. Фтор як домішка входить до складу багатьох мінералів, міститься в підземних водах; в морській воді 1,3·10-4 % фтору.

1.5 Застосування

Фтор широко застосовують як фторорующий агент при отриманні різних фторидів (SF6, BF3, WF6 і інших), в тому числі і з'єднань інертних газів ксенону і криптону). Гексафторид урану UF6 застосовується для розділення ізотопів урану. Фтор використовують у виробництві тефлону, інших фторопластів, фторкаучуків, фторовмісних органічних речовин і матеріалів, які широко застосовують в техніці, особливо в тих випадках, коли потрібно стійкість до агресивних середовищ, високої температури і т. п.

Соседние файлы в папке РГР_ГО