Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ WordPad (3).doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
527.93 Кб
Скачать

21)Контактна різниця потенціалів. Сторонні сили. Електрорушійна сила.

Електрорушійна сила — кількісна міра роботи сторонніх сил із переміщення заряду, характеристика джерела струму.

Позначається здебільшого літерою \mathcal{E} , вимірюється в системі СІ у Вольтах. Зазвичай електрорушійна сила скорочується в текстах до е.р.с.Електрорушійна сила ділянки кола дорівнює енергії, яку отримує одиничний заряд, пройшовши цю ділянку кола.

Для замкненого кола При дотиканні двох різних металів між ними виникає різниця потенціалів, яку наз. контактною. Виникнення контактної різниці потенціалів між двома різними за природою металевими провідниками можна пояснити неоднаковою роботою виходу електронів з них та різною концентрацією вільних електронів в провідниках. Відповідно контактну різницю потенціалів поділяють на зовнішню та внутрішню .

Припустимо, що єдиними джерелами електричного поля у провідниках, по яких течуть струми, є електричні заряди, що збуджують поля за законом Кулона. При проходженні струму безперервно відбувається зменшення зарядів, точніше, нейтралізація додатного і від’ємного зарядів. Для того щоб напруженість поля , а з нею й густина електричного струму залишалися незмінними, необхідні якісь додаткові сили або процеси, які неперервно поповнювали б електричні заряди.Отже, для підтримки постійного струму, крім електростатичних сил, у електричному колі повинні діяти сили неелектростатичного походження, які називають сторонніми силами. Ці сили можуть бути обумовлені хімічними процесами, дифузією носіїв струму в неоднорідному середовищі або через границю двох різнорідних речовин, віхровими електричними (але не електростатичними, кулонівськими) полями, що створюються змінними у часі магнітними полями, і т.д. Сторонні сили можуть діяти або на усьому колі, або на окремих його ділянках. Сторонні сили характеризують роботою, яку вони виконують над носіями струму. ^ Величина, що дорівнює роботі сторонніх сил над одиничним додатним зарядом, називається електрорушійною силою

22)Закон Ома для неоднорідної ділянки і повного кола