Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПФиЗС / ПФиЗС-1 / ”‡‘-ŽŠ•0903.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
974.85 Кб
Скачать

Галузевий стандарт вищої освіти україни

ОСВІТНЬО-КВАЛІФІКАЦІЙНА ХАРАКТЕРИСТИКА БАКАЛАВРА

НАПРЯМУ ПІДГОТОВКИ 0903 “ГІРНИЦТВО”

Кваліфікації 2147.2 “ІНЖЕНЕР З ГІРНИЧИХ РОБІТ”

Чинний від 2005 –

1 Галузь використання

Цей стандарт поширюється на систему вищої освіти: органи, які здійснюють управління у галузі вищої освіти; інші юридичні особи, що надають освітні послуги у галузі вищої освіти; вищі навчальні заклади всіх форм власності, де готують фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра напряму підготовки 0903 “Гірництво”, освітнього рівня базової вищої освіти, кваліфікації 2147.2 “Інженер з гірничих робіт”, з узагальненим об’єктом діяльності: “технології гірництва”.

Фахівець підготовлений до роботи в галузі економіки за ДК 009-96 за видом економічної діяльності: Секція С "Добувна промисловість".

Фахівець підготовлений до виконання робіт, перелік яких встановлюється за ДК 003-95 (див. таблицю) залежно від сфери майбутньої діяльності бакалавра.

Таблиця - Коди і назви груп професій та коди і професійні назви робіт, які здатен виконувати бакалавр напряму підготовки 0903 “Гірництво”

Код і найменування

професійних угрупувань

Код і професійна назва роботи

2147.2 “Інженер з гірничих робіт”

2147.2 “Інженер з кріплення”;

2147.2 “Інженер з експлуатації устаткування газових об’єктів”;

2147.2 “Інженер з кріплення свердловин”;

2147.2 “Інженер із складних робіт у бурінні (капітальному ремонті) свердловин”;

2147.2 “Маркшейдер”;

2147.2 “Інженер з вентиляції”;

2147.2 “Інженер з буріння (бурових робіт)”;

2147.2 “Інженер з буровибухових (вибухових) робіт”;

2147.2 “Інженер з видобутку нафти й газу”

Назви первинних посад визначаються у варіативному компоненті ОКХ згідно з галузевими нормативними документами або штатними розкладами галузі(ей), підприємств з урахуванням принципів формування назв посад, викладених у нормативних документах галузі праці.

Цей стандарт встановлює:

  1. професійне призначення й умови використання випускників вищих навчальних закладів певної спеціальності та освітньо-кваліфікаційного рівня у вигляді переліку первинних посад, виробничих функцій та типових задач діяльності;

  2. освітні та кваліфікаційні вимоги до випускників вищих навчальних закладів у вигляді переліку здатностей та умінь вирішувати задачі діяльності;

  3. вимоги до атестації якості освіти та професійної підготовки випускників вищих навчальних закладів;

  4. відповідальність за якість освіти та професійної підготовки.

Стандарт є обов’язковим для вищих навчальних закладів, що готують фахівців даного профілю. Підприємства, установи, організації повинні забезпечити необхідні умови для використання фахівців відповідно до здобутих ними у вищому навчальному закладі кваліфікації та спеціальності згідно з чинним законодавством.

Стандарт придатний для цілей ліцензування та акредитації вищих навчальних закладів, атестації осіб, які закінчили навчання у вищих навчальних закладах, та сертифікації фахівців.