Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5_OKhORONA_PRATsI.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
460.29 Кб
Скачать

5.2. Заходи безпечної техніки й безпеки праці:

Оснащення робочих місць захисними пристроями:

  • Огородження встановлені в небезпечних для робітника місцях: обгороджені виступаючі з боків частини ножиців, задня частина тари, куди падає відрізана заготівка. Огородження являє собою конструкцію із дротяної сітки, каркас якої виготовлений із труб пофарбованих у червоні кольори.

  • Всі деталі обладнання, що рухаються й обертаються , находяться у кожухах (привод пресів).

  • Блокувальне огородження встановлене біля робочої зони штампів. Воно являє собою бар'єр з сітки, зблокованої так, що машина може працювати тільки при знаходженні бар'єра в положенні захисту, при порушенні цієї умови автоматично відключається живлення преса.

  • Установлені запобіжні пристрої, які автоматично відключають прес при відхиленнях від нормальних умов роботи (при перевантаженні, порушеннях режиму керування).

  • У пресах установлене кнопкове керування, де кнопки зроблені різної форми й розмірів (щоб відрізнялися на дотик) і пофарбовані в різні кольори.

  • Станини обладнання, корпуса електроприводів заземлені.

  • При русі мостових кранів використовується попереджувальна сигналізація - звуковий сигнал частотою 500 Гц

  • На стійках станини, розташованих по обидва боки від робочого простору, установлен пусковий пристрій, що починає роботу тільки при одночасному натисканні 2 кнопок. При цьому задіються обидві руки штампувальника, що виключає можливість подачі заготівки рукою при одночасному включенні преса.

У цеху застосоване ізолююче покриття для підлоги з гуми в зоні робочого простору.

Для захисту від дотиків, провод й кабелі розташовують на недоступній висоті.

Проводи й кабелі, що підходять до обладнання за ізольовані.

Як захист від дотику до струмоведучих частин застосовують мережі із заземленням.

На даному цеху в якості заземлителя використовують сталеві труби діаметром 5 см.

Рисунок 5.1 - Схема заземлення.

Занулення використовують для приєднання металевих неструмоведучих частин обладнання, які можуть випадково виявитися під напругою, до неодноразово заземленого нульового проводу живильної мережі, щоб перетворити замикання на корпус у коротке замикання, при якому б автоматично відключалося ушкоджене обладнання.

Рисунок 5.2 - Схема захисного занулення.

Захисне відключення забезпечує автоматичне відключення мережі при наявності електричного потенціалу обладнання або тока замикання на землю. Прилад захисного відключення реагує на зміну заданого значення вхідної величини й дає сигнал на відключення вимикача.

Рисунок 5.3 - Схема захисного відключення.

Засобиіндивідуального захисту:

  • Діелектричні рукавички

  • Інструмент із ізольованими ручками

  • Вказівникинапруги

  • Гумові коврики.

5.3. Заходи виробничої санітарії:

Тип будинку проектованого цеху належить до виробничого типу, призначеного для випуску продукції. Т. к. метал обробляється в холодному стані, то цех виконується з неспаленних конструкцій, але має спаленне покриття (IV ступінь вогнестійкості). Виробничі будинки відносять до II ступеня довговічності, тобто термін служби конструкцій будинків без втрати експлуатаційних якостей дорівнює 80 - 100 років.

Будинок цеху має залізобетонний каркас. Зовнішні стіни цеху виготовлені з легкого ячеістого бетону. Колони кранових эстокад виконані збірними залізобетонними.

Цех містить 2 прольоти однакової висоти 12,6 м. Ширина прольотів становить 18 м і 24 м.

Цех являється одноповерховим.

Для безпеки руху робітників і зручності транспортування вантажів у цеху передбачені роздільні входи й виходи для людей і транспорту. Двері й ворота відкриваються назовні, щоб у випадку масового руху робітників із приміщень двері не були перешкодою для виходу. На випадок пожежі цех обладнаний додатковими евакуаційними виходами. У зовнішніх виходів передбачені тамбури із двома дверима, що відстоять друг від друга на відстані не менш чим на ширину дверного полотна плюс 0,2 м.

Ворота для залізничного транспорту мають розміри: ширину 4,8 м, висоту 5,4 м. Ворота для автотранспорту мають ширину 2,4 м і висоту 3 м.

Стіни й потолки цеху покриті побілкою, низ стін пофарбований.

Кольори стін обрані з умов зорової роботи й характеру висвітлення цеху. Так як у цеху слабке природне висвітлення, цвіт стін має світлий тон. І тому що обладнання повинне виділятися на фоні стін, то застосований світло - синій кольор. Нерухомі частини обладнання пофарбовані в зелені кольори, частини, що рухаються, - у кремові кольори. Мостові крани - мають сірі кольори, крім кабін і обойм з гаками. Вони пофарбовані в червоні кольори.

Підлога виконана з ячеістого бетону, що має гарну звукоізоляцію.

Опалення:

У цеху застосовується система водяного опалення, з нагріванням води до 100С. Як побудник руху води використовуються елеватори. Вода в систему опалення попадає з котельні заводу.

Питне водопостачання:

Для роздачі питної води встановлюють питні установки з газованою підсоленою водою, з температурою 8 - 15С.

Так як найбільша відстань від робочих місць до питної установки становить 75 м, то в даному цеху передбачені по 2 установки з водою в кожному прольоті. Вони розташовуються на початку й кінці виробничої ділянки, де зосереджена більшість робітників.

Благоустрій території:

Навколо цеху передбачена санітарно - захисна зона шириною 100м.

У санітарно - захисній зоні розташовані адміністративно - службові будинки, будинок для конструкторського бюро, лабораторія. Інша територія цієї зони озеленена.

Дороги для автотранспорту асфальтовані. Також передбачені пішохідні доріжки, призначені для безпечного пересування робітників.

Вентиляція:

Проектований цех не має виробничих нагрівальних установок для нагрівання металу. Вентиляція в ньому здійснюється для видалення забрудненого й подачі свіжого повітря.

Так як приміщення велике, а велика кількість обладнання сконцентровано у виробничому відділенні, то економічно не вигідно оздоровлювати всі приміщення цеху.

Тому в цеху встановлена природна приточна місцева організована система вентиляції, що здійснює аерацією за рахунок вітрового тиску й різниці температур між цехом і навколишнім середовищем.

Для кондиціонування повітря застосовують центральні многозональні системи круглогодичної дії. Конструкція центральних кондиціонерів передбачає готування повітря поза приміщеннями, що обслуговують, і його роздачу по системі воздуховодів.

Виробниче освітлення:

У цеху застосовується й природне й штучне освітлення. Для створення природного освітлення в цеху використовують світлові прорізи на даху (ліхтарі).

По оцінці характеристик зорової роботи в цеху виходить, що найменший розмір об'єкта розрізнення від 1 до 5 мм, нормоване значення к.е.о. у верхнім освітленні становить 3 %. У цеху значення к.е.о. становить 0,5 %.

Недостатність природного освітлення й необхідність роботи в темний час доби приводять до необхідності застосування штучного освітлення. Тому в цеху використовується сполучене освітлення.

Крім загального освітлення використовується місцеве освітлення робочих місць.

Характеристика зорової роботи:

Контраст об'єкта розрізнення із фоном - середній.

Характеристика фона - середня.

При розмірі об'єкта розрізнення більше 5 мм і подразряді робіт – в, будуть використатися газорозрядні лампи з освітленістю 100 лк.

Для люмінесцентних ламп, тому що запыленість повітря цеху мала, застосовуються відкриті світильники ЛОУ. У виробничому відділенні встановлено 44 лампи, по 22 у кожному прольоті, розташовані через 4 м. Однієї лампи вистачає на висвітлення площею 25 м2. Потужність лампи становить 40 Вт.

На іншій площі цеху встановлено по 7 люмінесцентних ламп потужністю 40 Вт на кожному відділенні цеху. Для місцевого висвітлення використовують матові лампи накалювання потужністю 20 Вт у світильниках УПД, за допомогою якого спрямовується світловий потік тільки в робочу зону.

Соседние файлы в предмете Охрана труда