Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦИИ з ф нансового права1.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
766.46 Кб
Скачать

3. Принцип самостійності.

Державний бюджет України і місцевих бюджетів є самостійними. Держава засобами державного бюджету не несе відповідальності за бюджетні зобов'язання органів влади АРК і органів місцевого самоврядування.

Органи влади АРК і органи місцевого самоврядування засобами місцевих бюджетів не несуть відповідальності за бюджетними зобов'язаннями один одного і бюджетними зобов'язаннями держави.

Самостійність бюджетів забезпечується закріпленням за ними відповідних джерел доходу; правом відповідних органів державної влади, органів влади АРК, органів місцевого самоврядування на визначення напрямків використання засобів відповідно до законодавства України; правом Верховної Ради АРК і відповідних рад самостійно розглядати і затверджувати відповідні бюджети.

4. Принцип повноти.

До включення у склад бюджету підлягають всі надходження і витрати бюджету, що здійснюються відповідно до нормативно-правових актів органів влади АРК, органів місцевого самоврядування.

5. Принцип обґрунтованості.

Бюджет формується на реальних макропоказниках економічного і соціального розвитку держави і розрахунку надходження до бюджету і витрат бюджету, що здійснюється відповідно до затверджених методів і правил.

6. Принцип ефективності.

За складання і виконання бюджету всі учасники бюджетного процесу повинні прагнути досягнення запланованих цілей за залучення мінімального обсягу бюджетних засобів і досягнення максимального результату за використання визначеного бюджету коштів.

7. Принцип субсидіапьності.

Розподіл видів витрат між державним, і місцевими бюджетами, а також між місцевими повинно ґрунтуватися на максимально можливому наближенні, наданні соціальних послуг їх безпосереднім споживачам.

8. Принцип цільового використання бюджетних коштів.

Бюджетні засоби використовуються на ті цілі, що їх визначено бюджетним призначенням.

9. Принцип справедливості і неупередженості.

Бюджетна система України будується на засадах справедливого і неупередженого розподілу соціальних багатств між громадянами і територіальними громадами.

10. Принцип публічності і прозорості.

Державний бюджет і місцеві бюджети затверджуються рішенням щодо звіту про їх виконання, приймаються відповідно Верховною Радою України, Верховною Радою АРК і відповідними радами.

11. Принцип відповідальності учасників бюджетного процесу.

Кожен учасник бюджетного процесу несе відповідальність за свої дії (бездіяльність) на кожній стадії бюджетного процесу.

5.3. Бюджетний устрій та бюджетне регулювання

Бюджетний устрій зумовлено такими його складовими частинами: склад бюджету та бюджетна структура.

Бюджетний склад Державного бюджету України

Бюджет складається з дохідної та видаткової частини.

Доходи Державного бюджету України включають:

1) доходи (за винятком закріплених за місцевими бюджетами), що отримуються відповідно до законодавства про податки, збори і обов'язкові платежі та Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів», а також від плати за послуги, що надаються бюджетними установами, які утримуються за рахунок Державного бюджету України, та інших визначених законодавством джерел, включаючи кошти від продажу активів, що належать державі або підприємствам, установам та організаціям, а також проценти і дивіденди, нараховані на частку майна, що належить державі у майні господарських товариств;

2) гранти і дарунки у вартісному обрахунку;

3) між бюджетні трансферти з місцевих бюджетів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]