Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
соц.проект робота з молодю.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
217.09 Кб
Скачать

Висновки

Здійснений у першому розділі теоретичний аналіз основ соціального захисту молоді дозволив систематизувати основні питання практики соціального захисту молоді в діяльності соціальних служб, розкривши особливості організації роботи соціальних служб для молоді; здійснити діагностичний зріз «Молодь на ринку праці»; розробити приблизну програму реалізації молодіжної політики в регіоні.

Таким чином:

1. Соціальна служба для молоді в Україні - це спеціальні заклади, які надають соціальні послуги та соціальну допомогу на основі відповідного законодавства, в обов'язки яких входить: а) надання молодим людям інформаційно, правової, психолого-педагогічної, медичної та інших форм соціальної допомоги; б) організація необхідних заходів з метою попередження негативних явищ в молодіжному середовищі та їхнє подолання; в) здійснення соціальної опіки окремих категорій молоді, інвалідів, дітей-сиріт та ін.

2. Соціальна служба для молоді здійснює соціальну роботу з молоддю, де остання являє собою визначений комплекс правових, організаційних, матеріальних та кадрових умов, які у сукупності створюють для кожної молодої людини реальні можливості конкретної та необхідної допомоги та надають йому підтримку в основних сферах її життєдіяльності.

3. Центри соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді ведуть різноманітну роботу, які в цілому можна звести до кількох згрупованих функцій: 1) розробка та реалізація спільно з державними органами різноманітним програм соціального обслуговування та соціальної допомоги; 2) організація рекламно-інформаційної та конструктивної допомоги по всіх питаннях життєдіяльності молоді; 3) політико-правове консультування; 4) створення різноманітних центрів, бюро, бірж, агентств, проведення тренінгів, занять та ін.; 5) проведення досліджень та опитувань громадської думки молоді; 6) робота серед молоді з відхиленнями у поведінці; 7) організація акцій, заходів профілактичного, розважального, дозвіллєвого та оздоровчого характеру; 8) надання разової матеріальної допомоги.

4. Практична діяльність центрів соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді в Україні багато в чому пов'язана із реалізацією комплексних наукових та прикладних дослідницьких програм, особливо у сфері труда, які мають як загальнодержавний, так і регіональний характер.

Реальна практика соціального захисту молоді охоплює сьогодні 1849 центрів соціальних служб в усіх регіонах України, в яких працює 5390 соціальних працівників. До центрів соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді може звернутися кожен хто потребує допомоги, розуміння, інформації - і саме тут вони отримують різноманітні соціальні послуги, підтримку, допомогу та догляд. У структурі центрів соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді діють заклади соціального обслуговування: соціальні гуртожитки для дітей-сиріт та дітей. Позбавлених батьківського піклування, центри соціально-психологічної допомоги, центри матері і дитини, центри для ВІЛ-інфікованих дітей та молоді, центри соціально-психологічної реабілітації дітей і молоді з функціональними обмеженнями і хоча ці заклади в Україні функціонують не так давно, уже можна впевнено говорити про їх ефективність і реальну допомогу сім'ям та молоді.

Молодь займає важливе місце в суспільних відносинах, виробництві матеріальних і духовних благ. Проте її положення в нашому суспільстві і ступінь її участі в творчій діяльності безпосередньо залежать від дій суспільства і держави. В даний час суспільство і держава ще не до кінця подолало споживче ставлення до молоді, що у свою чергу сформувало утриманську позицію молодого покоління. Сьогодні тільки формується суб'єктність молоді, заснована на принципі «що я зробив для своєї країни, а не що країна зробила для мене». Цей принцип вимагає відповідних підходів з боку держави і суспільства, створення нової системи молодіжної роботи.

Важливо, щоб в установах органів у справах молоді формувався особливий стиль взаємин, побудований на волі, рівноправ'ї, взаємній пошані. Діяльність установ повинна здійснюватися на основі індивідуального підходу в роботі з кожною людиною. Підтримка повинна виявлятися всім молодим громадянам, які мають потребу. Молодіжна робота повинна будуватися не на опіці і патерналізмі, а на стимулюванні активності самих молодих людей, створенні умов для самостійного вирішення проблем, що стоять перед ними. Молодіжна робота не орієнтована на створення пільг для молоді. Це - адресна і системна інвестиційна політика, що передбачає вкладення засобів в молодь через організацію і стимулювання роботи, що ініціюється, організовується і проводиться, перш за все самою молоддю. Прийняті напрями і програми молодіжної роботи для забезпечення її результативності повинні носити системний, довгостроковий і стабільний характер.

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

1. Аксенова Л. И. Социальна педагогика в специальном образовании : [учбн. пособие для студ. высш. учеб. заведений] / Л. И. Аксенова - М. : Академия, 2001.- 192 с.

2. Вайнола Р. Х. Технології соціальної роботи / Р. Х. Вайнола. - К., 2000. - 120 с.

3. Всеобщая декларация прав человека : принята и провозглашена резолюцией 217 А (III) Генеральной Ассамблеей ООН от 10 декабря 1948 г // Законодавство України про шлюб, сім'ю та молодь. - К., 1997.

4. Головатый Н. Ф. Соціологія молодёжи : [курс лекций] - Н. Ф. Головатый. - К. : МАУП, 1999. - 224 с.

5. Григорьев С. И. Социальная работа с молодёжью [учебник для студентов вузов] / С. И. Григорьев, Л. Г. Гуслякова, С. А. Гусарова. - М., 2006. - 402 с.

6. Джуард С. Социокультурный опыт и механизм его освоения человеком / С. Джуард // Культурный прогресс : Философские проблемы. - М. : Наука, 1984. - 154 с.

7. Діти, молодь і закон. - К., 1994. - Ч. 1

8. Дорожкин Н. А. Субъектность молодёжи : концептуальные подходы и проблемы формирования / Н. А. Дорожкин // Молодёжь и общество на рубужу веков. - М. : ВЕЧЕ, 1999. - 328 с.

9. Закон України „Про громадянство України” від 8 жовтня 1991 р., №1636 (витяг) // Збірник міжнародних правових документів, законодавчих актів і нормативних документів України з питань соціально-правового захисту дітей. - К., 1998.

10. Закон України „Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні” від 5 лютого 1993 р. // Законодавство України про шлюб, сім'ю та молодь. - К., 1997.

11. Камалдинова Э. И. Молодёжь как объект и субъект социальной деятельности / Э. И. Камалдинова. - М. : Педагогика, 1998. - 193 с.

12. Конституція України : прийнята на V сесії Верховної Ради України 28 червня 1996 року / Верховна Рада. - К. : Вид-во „Право”, 1996. - 64 с.

13. Кротюк С. Методика та методологія визначення ефективності діяльності різних соціальних служб (центрів) для молоді / С. Кротюк, І. Звєрєва // Молодь України : стан, проблеми, шляхи розв'язання: [Збірн. наук. публікацій УкрНДІ проблем молоді за підсумками виконання наук. програм у 1995 р.]. - К., 1996. - Вип. 5.

14. Культура молодёжи / Под ред. В. Н. Ярской. - Саратов, 1989. - 228 с.

15. Лисовский В. Т. Социальная защита молодёжи / В. Т. Лисовский. - М., 1994 - 311 с.

16. Молодёжный ренессанс : проблемы социализации молодёжи - М., 1990. - 301 с.

17. Немов Р. С. Психология : [учбн. пособие для студ. высш. учеб. заведений] : в 3 кн. / Немов Р. С. - М. : Владос. - 2000 -

Кн. 2 : Психология образования : [3-е издание]. - 2000 - 608 с.

18. Нормативні акти України про працю : [збірник підзаконних актів]. - К., 1998.

19. Нормативні акти України про працю : [Кодекс законів про працю]. - К., 1998.

20. Оржеховська В. М. Профілактика правопорушень серед неповнолітніх / В. М. Оржеховська. - К., 1996. - 201 с.

21. Основы социальной работы [учеб. пособие, 2-е изд. / под ред. Н. Ф. Басова]. - М., 2005. - 412 с.

22. Основы социальной работы : [учебник / отв. ред. П. Д. Павленок]. - М., 1999. - 446 с.

23. Почепцов Г. Г. Коммуникативные технологии двадцатого века Г. Г. Почепцов. - М. : „Рефл-бук”, 2001. - 352 с.

24. Права людини : [міжнародні договори України]. - К., 1992.

25. Права человека : [сб. междунар. Договоров]. - Нью-Йорк, 1989.

26. Про становище молоді в Україні: [доп. Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України] // Поточ. арх. М-ва України у справах сім'ї та молоді. - К., 1995.

27. Про становище молоді в Україні: за підсумками 1997 р. // Щоріч доп. Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України. - К., 1998.

28. Салабай Н. Основні тенденції та напрямки діяльності соціальних служб для молоді по сприянню соціальному становленню молоді в Україні Н. Салабай, М. Лукашевич // Молодь України : стан, проблеми, шляхи розв'язання : [зб. наук. публікацій УкрНДІ проблем молоді за підсумками виконання наук. програм і проектів у 1995 р. - К., 1996. - (Вип. 5)

29. Салагаев А. Л. Молодёжные субкультуры / А. Л. Салагаев. - Казань : Изд-во КГТУ, 1997. - 116 с.

30. Сикевич З. В. Молодёжная субкультура : за и против / З. В. Сикевич. - Л. : Мысль, 1990. - 272 с.

31. Сімейне право України. - К., 1997.

32. Социальная защита молодёжи : вопросы теории и практики / [под ред. Т. В. Лисовского]. - М. : Проспект, 1994. - 370 с.

33. Соціальне суспільство в Україні : експертна оцінка та аналіз існуючої в Україні системи утримання та виховання дітей, позбавлених батьківського піклування - К., 1998 - 63 с.

34. Социальная работа / [под ред. В. И. Курбатова]. - Ростов н/Д : Феникс, 1999.

35. Соціальна робота з молоддю в Україні. - К., 1997. - 240 с.

36. Технология социальной работы :[учебник / под общ. ред. проф. Е. И. Холостовой] - М. : Инфа, 2001. - 400 с.

37. Типове положення про соціальні служби для молоді : Ч. 1 // Діти, молодь і закон, 36 док. - К., 1994.

38. Формування здорового способу життя молоді : стратегія розвитку українського суспільства (Ч. 1) / [О. О. Яременко, О. О. Вакуленко, Ю. М. Галустян та ін. - К. : Держ. ін-т проблем сім'ї та молоді, 2005. - 160 с.

39. Шаронов А. В. Пути реализации государственной молодёжной политики / А. В. Шаронов // Социология молодёжи / под ред. Т. В. Лисовского. - СПб. : ИТ „Инсайд”, 1996 - 352 с.

40. Энциклопедия социально работы Пер с англ. - М. : Прогресс, 1996. - 344

41. Як здобути освіту : права та гарантії. - К., 1998.

30