Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МіЗ_Методичні вказівки (індив.) ПЦБ до п.2.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
372.74 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

БУДІВНИЦТВА І АРХІТЕКТУРИ

Метали і зварювання

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ДО ВИКОНАННЯ ІНДИВІДУАЛЬНОГО ЗАВДАННЯ

“ВИБІР МЕТАЛІЧНОГО МАТЕРІАЛУ І ТЕРМІЧНОЇ ОБРОБКИ БУДІВЕЛЬНОГО ВИРОБУ, З ВИЗНАЧЕННЯМ ТЕХНОЛОГІЧНОЇ ПОСЛІДОВНОСТІ ЙОГО ВИГОТОВЛЕННЯ”

для студентів спеціальності: 7.092101 “Промислове і цивільне будівництво”.

Київ-2001

Укладач: Я.Ю. Лобков,

Рецензент: А.Т. Свідерській, к.т.н., доцент

Відповідальний за випуск зав. Каф. МіОТП

І.І. Назаренко, доктор технічних наук, професор

Затверджено на засіданні кафедри МіОТП від 28 травня 2001р. протокол №19

Видається в авторській редакції

“Метали і зварювання”

Методичні вказівки до виконання індивідуального завдання

“ Вибір металічного матеріалу і термічної обробки будівельного виробу, з визначенням технологічної послідовності його виготовлення”

Укладач Я.Ю. Лобков. - К.: КНУБА, 2001.

В роботі подається індивідуальне завдання з методичними вказівками та прикладом виконання по вибору металічного матеріалу і способів обробки будівельного виробу.

Призначено для спеціальності: 7.092101 “Промислове і цивільне будівництво” при виконанні індивідуального завдання в вигляді контрольної роботи з курсу “Метали і зварювання”.

  1. Загальні вказівки

При вивчені дисципліни “Метали і зварювання” індивідуальне завдання виконують студенти денної форми навчання. Форма індивідуального завдання – контрольна робота. Для студентів ПЦБ виділяється до 26 годин позааудіторного часу на самостійну роботу. Виконуючи завдання студент вивчає: різні види металічних матеріалів, їх маркування, хімічний склад, будову, властивості, способи термічної обробки, методи і способи виготовлення будівельних виробів з металічних матеріалів. Заданий будівельний виріб студент вибирає по табл.1. за вказівкою викладача.

При виконанні роботи необхідно чітко засвоїти, що головним є не вивчення будівельного виробу як такого, а вивчення металічних матеріалів, з яких він може бути виготовлений, і процесів, яким він підлягає, при виготовленні заданого виробу. Тому точність конструкції виробу принципового значення не має. Конструкцію необхідно приймати максимально спрощено.

Орієнтовний об’єм роботи 10-15 сторінок рукописного тексту на листі формату А4.

В результаті виконання індивідуального завдання студент вчиться: робити конкретний вибір металічного матеріалу і термічної обробки в залежності від умов роботи будівельного виробу, а також, вибирати оптимальні способи обробки, виходячи з властивостей металічного матеріалу і конструкції будівельного виробу.

Мета роботи – навчитися правильно вибирати раціональні види металічних матеріалів і найбільш економічно ефективні способи їх обробки для виготовлення з них будівельних виробів і конструкцій.

  1. Послідовність виконання роботи

2.1 Намалювати ескіз виробу ( табл.1) (конструкцію призначити довільно й спрощено). Описати призначення й умови роботи виробу (діючі навантаження, робочі температури, агресивність середовища, знос і т. інш.). Визначити вимоги до властивостей (механічних і технологічних), виходячи з умов роботи виробу.

2.2 Виконати порівняльний аналіз різних видів і марок металічних матеріалів, спираючись на їх властивості, і зробити обґрунтований вибір найбільш раціонального матеріалу, відповідно до конструкції і умов роботи виробу. Дати розгорнуту довідкову і якісну характеристику матеріалу: механічні й технологічні властивості, зварюваність та інші, хімічний склад, температури критичних точок і т. інш.; місце в класифікації металічних матеріалів.

2.3 Обгрунтувати вибір (або недоцільність) термічної обробки (ТО), визначити її послідовність і режими на всіх етапах. Описати структуру металічного матеріалу до, в процесі і після ТО. Зробити висновок про відповідність отриманих властивостей матеріалу умовам роботи будівельного виробу.

2.4 Визначити метод і спосіб виготовлення заготівлі для заданого виробу. Намалювати принципову схему процесу вибраного способу, дати його визначення, переваги й недоліки, призначити режим і обладнання. Намалювати ескіз заготівлі.

2.5 Описати, чим відрізняються заготівля від будівельного виробу. Визначити послідовність способів обробки заготівлі до готового виробу. Намалювати принципові схеми цих способів (операцій), дати їх визначення, недоліки і переваги, призначити режими, вибрати обладнання і матеріали (у першу чергу, для зварювання).

Таблиця 1