Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

лекція 1 / 1_1

.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
128.51 Кб
Скачать

У рядку 130 "Сплачені відсотки" зазначають суму сплачених грошових коштів у порядку погашення зобов'язань за користування позиками, облігаціями, фінансовою орендою.

У рядку 140 "Сплачені податки на прибуток" наводять суму, що сплачена грошима у погашення заборгованості за податком на прибуток.

Показник рядка 280 "Чистий рух коштів до надзвичайних подій" формується як надходження або видаток коштів, відображених у статті "Грошові кошти від операційної діяльності" з урахуванням видатку коштів (на сплату відсотків за користування позичковим капіталом, на оплату податків на прибуток).

Звіт про власний капітал (ф. № 4) складається на підставі П (С)БО 5 "Звіт про власний капітал". Він містить інформацію про види власного капіталу і причини його змін.

Залишок на початок року власного капіталу за його видами (рядок 010) визначають за показниками на кінець року Звіту про власний капітал за попередній рік. Дані про зміни власного капіталу на початок звітного року внаслідок зміни облікової політики, виправлення помилок, що виявлені у звітному році за попередні роки тощо, наводять у рядках 020,030 і 040 з наступним визначенням скоригованого сальдо власного капіталу на початок звітного року у рядку 050.

Показник чистого прибутку (збитку) за звітний рік (рядок 130) відповідатиме такому самому показнику Звіту про фінансові результати (рядки 220 або 225) і може також бути одержаний (для перевірки) з оборотів на субрахунках 441 і 442 у кореспонденції з рахунком 79.

Вартість безкоштовно отриманих активів, яка впливає на збільшення іншого додаткового капіталу (рядок 270 графи 6), визначають шляхом аналізу записів на субрахунку 424 у кореспонденції з рахунками 10 "Основні засоби", 11 "Інші необоротні матеріальні активи", 12 "Нематеріальні активи", 15 "Капітальні інвестиції". Зменшення іншого додаткового капіталу щодо безоплатного одержання необоротних активів має бути відображено (у рядку 280 графи 6 у дужках) у сумі нарахованої амортизації їх вартості, поточного податку на прибуток від вартості безоплатно одержаних необоротних активів.

Під час перевірки форми 5 "Примітки до річної фінансової звітності" потрібно знати, що вона є обов'язковою для подання всіма підприємствами і організаціями, крім тих, що подають річну фінансову звітність у складі тільки Балансу (форма № 1-М) і Звіту про фінансові результати (форма № 2-М).

У Примітках наводять дані про рух необоротних активів та їх знос за видами, що збігаються з відповідною класифікацією основних засобів і нематеріальних активів за П (С)БО 7 "Основні засоби" та П(С)БО 8 "Нематеріальні активи" і субрахунками бухгалтерського обліку, а також про рух капітальних і фінансових інвестицій, про структуру (складові) інших операційних, фінансових та інших доходів і витрат, дані про обсяг бартерних операцій, про структуру грошових коштів і запасів на кінець року, про склад дебіторської заборгованості за строками непогашення, про вартість майна, оформленого в заставу, взятого і переданого в оренду. Дебіторську заборгованість у рядках 940,950 і 951 показують за первісною вартістю, тобто без зменшення на суму створеного резерву сумнівних боргів.

У розділі VII "Забезпечення і резерви" наводять дані про залишок, нарахування і витрачання забезпечень майбутніх витрат і резерву сумнівних боргів. Порядок їх створення визначається положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку.

У розділі VIII "Запаси" наводять балансову вартість запасів на кінець року.

У розділі IX "Дебіторська заборгованість" відображають дебіторську заборгованість підприємства за строками погашення.

При заповненні розділу X про нестачі та втрати від псування цінностей слід керуватися П(С)БО 9 "Запаси" і вказівками про застосування позабалансового рахунка 07 "Списані активи".

У розділі XI "Будівельні контракти" наводять дані про дохід за будівельними контрактами, заборгованість, суму затриманих коштів, вартість виконаних субпідрядниками за незавершеними будівельними контрактами.

Розділ ХП заповнюють згідно з П(С)БО 17 "Податок на прибуток". У рядку 1210 наводять суму податку на прибуток за звітний рік, яку визначено відповідно до Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств" і зазначено у Декларації про прибуток. Дані рядків 1220, 1225,1230 і 1235 заповнюють як відповідне сальдо (на початок і кінець звітного року) на рахунках бухгалтерського обліку 17 "Відстрочені податкові активи" і 54 "Відстрочені податкові зобов'язання".

У рядку 1240 наводять суму податку на прибуток, що відображена за дебетом рахунка 98 "Податок на прибуток" і у Звіті про фінансові результати (рядки 180 і 210).

Рядок 1250 може бути заповненим, якщо у підприємства у звітному році виникла різниця між оцінкою активу або зобов'язання за даними бухгалтерського обліку і оцінкою активу або зобов'язання, що використовується з метою оподаткування, яка відповідає критеріям тимчасової податкової різниці за П(С)БО 17. У рядку 1251 наводять поточний податок на прибуток, у рядку 1252 - зменшення (збільшення) відстрочених податкових активів, у рядку 1253 - збільшення (зменшення) відстрочених податкових зобов'язань.

У розділі XIII "Використання амортизаційних відрахувань" показують дані нарахованої і використаної амортизації за звітний рік.

У розділі XIII зазначають суму нарахованої і використаної (за напрямами) амортизації. При заповненні цього розділу слід враховувати роз'яснення листа Міністерства фінансів України від 17.11.2003 р. №31-04200-04-5/5570.

У розділі XIV "Біологічні активи" показують довгострокові біологічні активи і поточні біологічні активи за первісною вартістю.

У розділі XV "Фінансові результати від первісного визнання і реалізації сільськогосподарської продукції та/або довгострокових біологічних активів" показують вартість продукції при первісному визнанні, витрати, результати, виручку від реалізації, собівартість реалізованої продукції, фінансові результати від реалізації.

2. Критерії та параметри фінансової звітності

Соседние файлы в папке лекція 1