Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

1 розділ дипломної роботи Козлова

.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
40.11 Кб
Скачать

Слід зазначити, що Київ має один з найбільших у країні історико-культурний потенціал. На території Києва розташовано 2 148 пам’яток історії та культури. Серед них – 39 міжнародного значення, у т.ч. збудовані у ХІ – ХІІ ст. Софіївський собор та комплекс споруд Києво-Печерського національного історико- культурного заповідника, які внесені до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

В межах Києва формуються великі території масового відпочинку, які представлені 16 парками культури та відпочинку, 67 парками відпочинку. спеціалізовані центри-парки віднесені до складу місць масового відпочинку: 3 ботанічні сади, зоопарк, НК „Експоцентр України”, Музей народної архітектури і побуту, ділянка для гольф-клубу в уроч. Оболонь, зони історично-культурних заповідників, зокрема Феофанія, Пирогово-Китаєво.

Привабливість Києва як об’єкту туризму визначається наступними факторами:

1.Величезна історична і культурна спадщина міста, що нерозривно пов’язана з історією і культурою як України, так і інших слов’янських народів.

2.Існування найбільшого готельно-туристичного комплексу (більше 7% від загальної кількості підприємств по Україні).

3.Проведення міжнародних конгресів, симпозіумів, семінарів, виставок, ярмарків, фестивалів як бази розвитку в столиці ділового і конгресного туризму.

4.Міжнародний культурний центр для розвитку пізнавального та подієвого туризму.

5.Найбільший центр Православ’я – передумова для розвитку релігійного туризму.

6.У Києві проводяться міжнародні змагання з різних видів спорту (спортивно-оздоровчий туризм).

7.Поїздки туристів до столиці можуть поєднуватись з річковими і морськими круїзами.

За останні три роки зафіксовані стабільні темпи зростання в’їзного туризму в м. Києві, що складає 14% щорічно (загальний показник по Україні за цей період складав (1,5% щорічно).У той же час, незважаючи на комплекс вжитих заходів (в тому числі проведення міжнародних туристичних виставок у Києві, участь у закордонних виставках, створення відповідних серверів у мережі Інтернет, видання ряду двомовних путівників по Києву, іншої рекламної літератури), приріст туристських потоків може бути набагато вищим, що особливо важливо, оскільки в’їзний туризм є експортним напрямом в економіці міста.

Аналіз факторів, що стримують розвиток туризму в м. Києві мають як зовнішній так і внутрішній характер.

Причини зовнішнього характеру:

  • економічна нестабільність в країні;

  • недостатня підтримка туризму як галузі економіки (недосконалість державної нормативно-правової бази, відсутність належного фінансування програм тощо);

  • негативна інформація щодо Україні в засобах масової інформації (злочинність, низький рівень розвитку інфраструктури та обслуговування та ін.).

Причини внутрішнього характеру:

  • недостатня координація діяльності галузей міського господарства, а також нерозвиненість внутрішньогалузевих зв’язків в умовах стихійної ринкової економіки;

  • відсутність необхідної законодавчої бази і, як наслідок, відсутність гнучкої системи стимулювання (в тому числі, відсутність податкових пільг);

  • недостатня кількість засобів розміщення різних категорій;

  • брак коштів для комплексу рекламних заходів щодо просування туристичного продукту Києва на міжнародний туристичний ринок.

Туризм розглядається як складна соціально-економічна система, в якій матеріально-речову її базу становить інфраструктура туризму – сукупність підприємств, що забезпечують виконання основних послуг щодо переміщення (транспортні засоби); розміщення (готелі, пансіонати, турбази, кемпінги, мотелі та ін.); харчування (ресторани, бари та ін.); екскурсійного обслуговування (тур бюро); додаткових послуг: банківських, валютно-фінансових, спортивно-оздоровчих, побутових, торгівельних, культурно-розважальних, а також суміжних, що охоплюють бронювання квитків, комплекс інженерних споруд, які забезпечують функції туристського виробництва.

У Києві постійно виконується комплекс заходів, спрямованих на поліпшення сервісного обслуговування гостей столиці Здійснено значний обсяг ремонтно-реставраційних робіт з відбудови визначних пам'яток історії, архітектури та культових споруд Києва.

Індустрія гостинності представлена в столиці 122 підприємствами готельного господарство, в яких нараховується 9203 номери сумарною кількістю 16136 місць. Серед них 25 великих готелів (потужністю понад 100 номерів), 56 малих готелів (до 100 номерів), решто закладів розміщення належить до категорії гуртожитків готельного типу.

В будівництві готелів у місті Києві сьогодні на ринок прийшли іноземні готельні мережеві оператори. Це є доказом того, що в Україні галузь готельного господарства набуває рівня світових стандартів.

В останні роки міська готельна мережа стрімко розвивається. Постійно поліпшується рівень обслуговування то комфортності, проводиться комплексне переоснащення існуючих готелів, а також активно будується кілька нових якісних закладів розміщення. Будівництво готелів всесвітньо відомих готельних мереж є проявом того, що в Україні галузь готельного господарство набуває рівня світових стандартів та задовольняє потреби туристів у якісному то сучасному обслуговуванні.

Завершується робота з сертифікації готельних послуг, приведення їх у відповідність із світовими стандартами, ідентифікації рівня і класу готелів.

Транспортна інфраструктура є однією з найважливіших галузей національної економіки і основних складових функціонування туристичної сфери. Програмою створення та функціонування національної мережі транспортних коридорів (МТК) в Україні у районі м. Києва передбачається створення п’яти потужних транспортних комплексів для обслуговування перевезень туристів автомобільним, залізничним та водним транспортом. Проходження МТК через м. Київ сприятиме збільшенню обсягів відправлень пасажирів та туристів у 5 разів. Розвиток Київського залізничного вузла передбачає збільшення обсягів відправлень пасажирів у 1,8 раза.  З метою забезпечення транспортних потреб бізнес-туристів необхідно розширювати мережу компаній із прокату автомобілів. Взаємодія галузі транспорту та сфери туризму – дасть змогу у короткі терміни вирішити більшість питань, зокрема розбудови туристичної інфраструктури за напрямами національної мережі транспортних коридорів із залученням національних та закордонних інвестицій. 

Розвиток туризму у м. Києві, не можна розглядати без аналізу сучасного стану кількості об‘єктів туристичного інтересу. Оскільки саме вони відповідають за культурний і духовний розвиток населення. До них відносяться пам’ятки історії, культури, архітектури, музеї, художні галереї, театри, кінотеатри, концертні заклади, культові споруди, спортивні об‘єкти, розважальні заклади, ресторани та кафе. Слід зазначити, що кількість та місткість цих об‘єктів недостатня для подальшого сталого розвитку туризму в м. Києві. Функціональний та якісний рівень обслуговування відвідувачів значно відстає від європейського. Зовнішній вигляд, технічний та санітарний стан багатьох об‘єктів не відповідає нормативним вимогам та вимогам відвідувачів. 

Отже, на основі результатів дослідження можна запропонувати стратегічні напрямки розвитку м. Києва як туристської дестинації: - проведення комплексної реконструкції матеріально-технічної бази сфери туризму та районів історичного центру за рахунок залучення інвестицій та бюджетних коштів; 

- створення сучасної системи виробничої, туристичної та соціальної інфраструктури за рахунок удосконалення та реформування системи оподаткування суб’єктів туризму та готельного господарства; 

- матеріальне та соціальне забезпечення населення, в тому числі соціальний захист, з метою підвищення купівельної спроможності на подорожі та оздоровлення;

 - удосконалення та реалізація чинного законодавства стосовно безпеки життєдіяльності та страхування туристів; 

- підтримки вітчизняного виробника туристичного продукту (послуг) і послуг гостинності;

- контролю за якістю діяльності і послуг; збереження навколишнього середовища тощо; 

- запровадження системи стимулювання розвитку підприємництва в сфері туризму та готельному господарстві за рахунок внесення змін у чинне законодавство;  - забезпечення високого рівня підготовки кадрів туризму і готельного господарства, в тому числі шляхом направлення талановитої молоді на навчання та стажування за кордоном за рахунок коштів місцевого бюджету з укладанням контрактів для подальшої роботи після навчання та стажування в інтересах міста Києва; розбудова доріг і МТК за рахунок коштів державного та місцевого бюджетів; 

- розробка туроператорами якісної мережі туристичних маршрутів і надання комерційних пропозицій іноземним партнерам за допомогою виготовлення високоякісної рекламно-інформаційної продукції, Інтернет ресурсів тощо; 

- створення на рівні місцевих органів виконавчої влади туристичних інформаційних центрів за рахунок коштів місцевого бюджету та залучення коштів підприємств сфери туризму і готельного господарства (на добровільних засадах з чистого прибутку) з метою пропагування туристичних можливостей, історії і культури міста; 

- виділення з державного і місцевого бюджету коштів на розвиток пам’яток історії, культури, архітектури, музеїв, художніх галерей, театрів, кінотеатрів, концертних закладів, культових споруд, спортивних об‘єктів. 

Розвиток туризму є поштовхом для розвитку інших секторів економіки (транспорту, зв'язку, торгівлі та ін.) оскільки сприяє створенню робочих місць, збільшенню доходної частини до всіх рівнів бюджетів. Туристична сфера дає можливість при незначних капіталовкладеннях забезпечити ефективне використання "місцевих ресурсів": історико-культурної спадщини, традицій, природи. Тому, для міста економічно доцільним є визначення туризму як пріоритетного напряму його розвитку. Найбільш рентабельною складовою столичного тур продукту (11-12%) є екскурсія, що на сьогодні вимагає всебічного вивчення та удосконалення. 

Пріоритетним видом туризму у м. Києві залишається іноземний (в'їзний) та внутрішній туризм, як вагомий чинник поповнення валютними надходженнями державної скарбниці, та створення додаткових робочих місць. Вкладання бюджетних коштів в розвиток туризму через ЗМІ, залучення інвестицій, проведення виставок, семінарів тощо утворює важливу форму інноваційного інвестування з місцевого та державного бюджетів усіх підприємств у рівній мірі – «часткове повернення податків, що надійшли в бюджет від підприємств сфери туризму» і тим самим сприяє зменшенню витрат цих підприємств на власні маркетингові заходи. Це у свою чергу призводить до утворення процесу реінвестування коштів з місцевого та державного бюджету в розвиток сфери туризму.  Розвиток сфери туризму у м. Києва за деякими ознаками є неоднозначним, незважаючи на те, що місто володіє досить високим потенціалом. І за умов розроблення ефективної економічної стратегії розвитку не тільки міста, але й регіону взагалі, із повним використанням існуючого природно-ресурсного потенціалу, є можливість зробити кожен регіон країни привабливим як для вітчизняного, так і для зовнішнього туриста.

Столиця України піднялася на 61-у позицію зі 132 найбільш відвідуваних міст світу, і на 20-у - серед європейських міст у Глобальному індексі міст, передає УНІАН. Роком раніше Київ займав 64-у позицію в світі і 21-у серед європейських міст за результатами дослідження Глобального індексу MasterCard. За оцінками компанії, цього року столицю України відвідають 1789000 іноземних туристів. У середньому за один візит у 2014 році турист в столиці витрачає близько $ 993. 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]