Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
201
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
180.74 Кб
Скачать

Радіоелектронна боротьба

Радіоелектронне ураження противника у батальйоні проводиться з метою зниження ефективності управління підрозділами противника, застосування ним зброї, засобів розвідки і радіоелектронної боротьби шляхом впливу на радіоелектронні об'єкти електромагнітним випромінюванням і зміни умов розповсюдження електромагнітних хвиль.

Вплив на радіоелектронні об'єкти електромагнітним випромінюванням включає радіоподавлення й оптико-електронне подавлення.

Радіоподавлення полягає в порушенні роботи радіоелектронних систем і засобів радіо- і радіорелейного зв’язку, радіо вибухових пристроїв, радіолокаційних станцій розвідки противника шляхом впливу активними і пасивними радіоперешкодами. Радіоподавлення включає також передачу в радіомережах противника дезінформуючих повідомлень команд і сигналів.

Оптико-електронне подавлення полягає в порушенні роботи інфрачервоних, телевізійних, лазерних і візуально-оптичних систем і засобів розвідки, зв’язку і управління зброєю противника шляхом застосування спеціальних комплексів і засобів активних і пасивних перешкод, які встановлені на спеціальних носіях та на об'єктах, що захищаються.

Зміна умов розповсюдження електромагнітних хвиль полягає у впливі на середовище поширення аерозолями.

Радіоелектронний захист включає: захист своїх систем і засобів управління військами і зброєю від засобів радіоелектронної розвідки (технічних засобів розвідки), у тому числі застосування засобів зниження помітності; захист від радіоелектронного ураження противника; забезпечення електромагнітної сумісності своїх радіоелектронних засобів.

У механізованому (танковому) батальйоні для оптико-електронного подавлення противника можуть використовуватися штатні засоби і засоби, що виготовляються з підручних матеріалів.

До штатних засобів відносяться комплекси оптико-електронного подавлення, термодимова апаратура, система пуску димових гранат, інфрачервоні прожектори, димові шашки і гранати.

З підручних матеріалів можуть виготовлятися димостворювані пристрої, інфрачервоні пастки.

Механізованому (танковому) батальйону можуть бути придані станції радіоперешкод КХ і УКХ діапазону, радіодетонатори артилерійських боєприпасів, засоби для захисту об'єктів від ураження радіокерованими мінами, спеціальні засоби оптико-електронного ураження, засоби зниження помітності, кутові відбивачі, апаратура для створення димових і аерозольних завіс.

Під час підготовки і ведення оборонного бою, бою в оточенні та виходу з оточення батальйону (роти), радіоелектронна боротьба здійснюється штатними і приданими силами і засобами розташованих в опорних пунктах підрозділів і безпосередньо біля об'єктів, які прикриваються. Основні зусилля зосереджуються на р/е ураженні, радіоелектронному придушенні радіоелектронних об'єктів першого ешелону противника на напрямку зосередження основних зусиль. Сили і засоби РЕБ застосовуються масовано і раптово.

РЕЗахист досягається жорстким дотриманням правил прихованого управління військами, скороченням до мінімуму необхідного часу випромінювання радіозасобів в ефір, а також забезпеченням електромагнітної сумісності своїх РЕЗас. і виключенням радіоперешкод своїм засобам радіозв’язку.

Виявлення засобів і об’єктів управління противника здійснюється приданими станціями перешкод КХ і УКХ діапазону.

Під час підготовки до наступу, у наступі, в зустрічному бою та під час ведення бойових дій у складі тактичного повітряного десанту радіоелектронна боротьба здійснюється штатними і приданими силами і засобами. При цьому штатні сили і засоби зосереджуються в першому ешелоні батальйону, а придані – між першим і другим ешелонами і безпосередньо біля об’єктів, які прикриваються (пунктів управління, підрозділів тилового і технічного забезпечення). Переміщення штатних сил і засобів здійснюється разом з підрозділами з одночасним виконанням поставлених завдань, а приданих сил і засобів відповідно до переміщення об’єктів, які прикриваються.

Придані батальйону сили і засоби радіоелектронної боротьби, як правило, здійснюють марш у складі головних сил у готовності до негайного застосування.

Під час розташування на місці сили і засоби радіоелектронної боротьби розгортаються по периметру району розташування та безпосередньо біля об’єктів, які прикриваються, з дотриманням електронної сумісності радіоелектронних засобів підрозділів. У кожному підрозділі призначаються чергові сили і засоби та передбачається їх нарощування. З метою приховання дійсного району розташування засоби радіоелектронної боротьби виконують завдання в пасивному режимі у постійній готовності до переходу на активний режим роботи у разі загрози нападу противника на район (підрозділи), який охороняється. Особлива увага звертається на виявлення і подавлення розвідувально-сигналізаційних засобів противника.

Соседние файлы в папке Tema 17 Забезпечення б_д військ++