Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Информатика / Практична робота _7.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
84.99 Кб
Скачать

П р а к т и ч н а р о б о т а №7

Тема: „Технологія пошуку інформації в мережі Інтернет. Популярні пошукові сервери.”

Мета: навчитися отримувати доступ до документів, розміщених на Web-серверах, зберігати інформацію на локальному комп’ютері.

Хід роботи

Занотуйте тему і мету роботи. Складіть звіт про виконання роботи.

Завдання 1. Уважно прочитайте теоретичні відомості про роботу зі службою WWW.

Теоретичні відомості

Із збільшенням обсягу інформаційного наповнення Ін­тернету проблема пошуку інформації стає дедалі актуальнішою. Потужним інструментом для розв'язання цієї проблеми є створе­ні пошукові системи, які допомагають знайти необхідні сервери чи окремі Web-сторінки.

Пошукові системи поділяються на тематичні та індексні сис­теми пошуку. Тематичні системи пошуку надають список катего­рій, в якому Web- сторінки впорядковані за ієрархічною структу­рою. Переміщуючись по дереву каталогів, можна послідовно обмежити область пошуку й отримати список посилань на Web-вузли, що пов'язані з необхідною темою сторінки. Для користу­вання такою пошуковою системою необхідно точно знати, до якої теми належить інформація.

Індексні системи виконують пошук за заданими ключовими словами. У результаті пошуку система виводить список Web-сторінок, які задовольняють задані критерії. Критеріями пошуку можуть бути слово або набір слів чи логічний вираз.

Відомі пошукові системи yahoo.com, www.rambler.ru, www.yandex.ru, www.meta.com.

Для виконання цієї функції необхідно активізувати Web-браузер, ввести адресу пошукового сервера. Після завантаження ввести ключове слово і натиснути Enter. Автоматично підключається пошукова програма, яка переглядає базу даних сервера і при віднаходженні ключового слова в черговій Web- сторінці за­писує її адресу в перелік результатів пошуку. Тепер для перегля­ду змісту знайдених файлів необхідно двічі клацнути на гіперпо­силанні.

Пошук можна виконати й у вікні браузера. Для цього активі­зують кнопку Поиск і вибирають у ліній частині вікна серед пе­реліку відповідний пошуковий сервер.

Пошукова система МЕТА дозволяє шукати по всьому українському Інтернету, а також по Реєстру українських сайтів.

Докладно розглянемо засоби пошуку, наявні у пошуковій системі www.meta.com.

Пошук в повнотекстовій базі даних

Повнотекстовий пошук йде з урахуванням російської та української морфології. Це означає, що незважаючи на граматичну форму ключових слів, Ви отримаєте документи, які містять шукані слова у всіх формах. Наприклад, по запиту глубокі дена будуть знайдені документи, які містять слова глубоке дно, по запиту рушник вишиваний - документи, які містять слова вишиваному рушникові і т. п.

Зверніть увагу на таку особливість: в багатослівних запитах система не ігнорує так звані стоп-слова, до яких належать прийменники, частки, сполучники і т. п. Більшість пошукових систем при пошуку ігнорує їх, тобто, при запиті крем від засмаги прийменник від буде проігноровано і серед результатів будуть документи із словосполученням крем для засмаги. <META> видасть документи, що точно співпадають з Вашим запитом.

Ви можете використовувати низку службових операторів, які дозволяють уточнити Ваш запит.

ЛОГІЧНІ ОПЕРАТОРИ

Оператор

Опис

+

Логічне ТА. Даний оператор припускається і діє першим, тобто запит українські реферати рівнозначний запиту українські + реферати.

-

Логічне НІ дозволяє виключити із списку результатів документи, які містять слово, що йде після цього оператора. Наприклад, по запиту: кавовий напій - кава, будуть знайдені тільки ті документи, в яких є слова кавовий напій, але нема слова кава.

|

Логічне АБО дозволяє знайти документи, які містять хоча б одне слово в запиті. Наприклад, по запиту: козаки | казаки будуть знайдені документи, що містять або слово козаки, або слово казаки.

Порядок дії логічних операторів можна задавати круглими дужками ( ). Наприклад, по запиту харківські | київські підприємства Ви отримаєте документи, що містять або слово харківські, або одночасно слова київські і підприємства, оскільки оператор + припускається і діє першим.

Якщо ж необхідно знайти документи, в яких зустрічаються слова харківські підприємства або київські підприємства, запит повинен бути таким: (харківські | київські) підприємства.

Окрім логічних виразів Ви можете визначати відстань між словами запиту.

Оператор

Опис

...

Подвійні лапки дозволяють знаходити точне словосполучення, вказане в них. При цьому фіксується граматична форма слів, тобто по запиту погода в Криму будуть знайдені документи, які містять точно таке ж словосполучення - погода в Криму.

{...}

Фігурні дужки дозволяють знаходити словосполучення, близьке до вказанного в них, тобто на відміну від попереднього оператора по запиту {погода в Криму} будуть знайдені документи, що містять такі словосполучення: погода в Криму, погоді в Криму, погоди в Криму, тобто граматична форма слів в даному випадку не фіксується.

[n, ...]

Цей оператор використовується в тому випадку, якщо необхідно обмежити відстань між словами Вашого запиту. Наприклад, по запиту [5, мобільний телефон] будуть знайдені тільки ті документи, в яких слова мобільний і телефон розташовані у фрагменті тексту, не перевищуючого 5 слів.

Передбачені також оператори, які дозволяють обмежити область пошуку визначеним полем документу.

Оператор

Опис

Title

Даний оператор дозволяє шукати тільки за назвою документу. Наприклад, по запиту: title(прайс-лист) будуть знайдені ті документи, в назві яких міститься прайс-лист, по запиту title(дошка оголошень) будуть знайдені документи, які містять в назві словосполучення дошка оголошень.

Heading

Даний оператор дозволяє проводити пошук за назвами розділів документів. Наприклад, по запиту: heading(бізнес-план) будуть знайдені документи, які містять бізнес-план в полі heading документів.

ПОШУК ПО РЕЄСТРУ УКРАЇНСЬКИХ САЙТІВ

Як і при повнотекстовому пошуці, пошук по реєстру ведеться з урахуванням російської, української та англійської морфології.

За замовчуванням пошук ведеться по повнотекстовій базі даних, для пошуку по Реєстру, поставте прапорецьшукати в Реєстрі.

Ви можете обмежити область пошуку окремою темою або регіоном. Для цього необхідно перейти у відповідну тематичну/регіональну рубрику та поставити прапорець шукати в розділі: або шукати по регіону:, при цьому пошук буде проводитись по повнотекстовому індексу. Якщо ж поставити ще один прапорець - шукати в Реєстрі, то пошук буде проводитись тільки за описами сайтів в даному разділі або регіоні.

Завдання 2. Пошук інформації в мережі Інтернет.

  1. Активізуйте браузер MS Internet Explorer.

Увійдіть в пошукову систему МЕТА.

Введіть адресу: http://www.meta.ua або коротко www.meta.ua

  1. Використовуючи описані вище засоби пошуку, знайдіть:

    1. Документи, в назву яких входить вираз „інформаційна культура”. Запишіть у звіт умову пошуку і кількість знайдених об’єктів. Збережіть один із знайдених документів на локальному комп’ютері.

    2. Документи, розділи яких містять вираз „інформаційна культура””. Запишіть у звіт умову пошуку і кількість знайдених об’єктів.

    3. Документи, які містять вираз „інформаційна культура”і відстань між словами не перевищує шести слів. Запишіть у звіт умову пошуку і кількість знайдених об’єктів.

    4. Документи, які містять вираз „інформаційна культура” і всі його словоформи. Запишіть у звіт умову пошуку і кількість знайдених об’єктів.

    5. Документи, які містять вираз в точності вираз „інформаційна культура”, інші словоформи цього виразу не шукати. Запишіть у звіт умову пошуку і кількість знайдених об’єктів.

    6. Документи, які містять вираз „інформаційна культура” або „інформаційна безпека”. Запишіть у звіт умову пошуку і кількість знайдених об’єктів.

  2. Перейдіть на веб-сайт національної бібліотеки ім. В.І.Вернадського http://www.nbuv.gov.ua/

  3. На цьому веб-сайті відкрийте гіперпосилання Вищі навчальні заклади і знайдіть сайт вашого навчального закладу, докладно вивчіть його структуру і інформацію про свій факультет і новини з життя студентів.

  4. Запишіть URL –адресу головної сторінки сайту вашого навчального закладу.

  5. Відвідайте ще одну з електронних бібліотек з наведеного нижче переліку.

Національна бібліотека України ім. В.І.Вернадського

http://www.nbuv.gov.ua/

Бібліотека ВР України

http://www.rada.kiev.ua/LIBRARY/index.htm

Національна парламентська бібліотека України

http://nplu.kiev.ua/

Електрона бібліотека України

http://www.lib.com.ua/

Кіровоградська обласна наукова бібліотека

http://www.library.kr.ua/

Вінницька бібліотека ім. Тимірязєва

http://www.library.vinnitsa.com/

Бібліотека економічної та ділової літератури

http://ek-lit.agava.ru/

Науково-технічна бібліотека ОГПУ

http://www.library.ospu.odessa.ua/

Науково-технічна бібліотека ДонГТУ

http://www.library.dgtu.donetsk.ua/

Бібліотечний світ України

http://www.ukrlibworld.kiev.ua/

Велика Одеська Бібліотека

http://virtlib.odessa.net/

Велика Одеська Бібліотека

http://www.book.od.ua/

Донецька бібліотека ім. Н.К. Крупської

http://www.library.donetsk.ua/

Просвіта ел. бібліотека

http://lib.xata.lviv.ua/

Україньська система науково-технічної та економічної інформації

http://www.uintei.kiev.ua/

Nova Doba ел. бібліотека

http://newlib.8k.com/

Луганська обласна універсальна бібліотека

http://www.library.lg.ua/

Велика магеланова хмара ел. бібліотека

http://moonstation.tripod.com/

Бібліотека Київо-Могілянської Академії

http://library.div.ukma.kiev.ua/

Бібліотека Консорціума економічної освіти та досліджень (EERC)

http://intranz.eerc.kiev.ua/

Завдання 3. Захистіть виконану роботу.

Перелік питань до захисту практичної роботи

  1. Що таке Internet?

  2. Які сервіси є в Internet?

  3. Що таке WWW?

  4. За яким протоколом працює служба WWW?

  5. Які можливості WWW-простору?

  6. Що таке гіпертекстове посилання?

  7. Що таке URL-адреса?

  8. Яку структуру має URL-адреса?

  9. Яке призначення браузерів?

  10. Які є СИСТЕМИ пошуку інформації в WWW?

  11. Які засоби і технології пошуку має пошукова система МЕТА?