Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
8
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
274.43 Кб
Скачать

2. Загальні положення

2.1. Облік платників податків є однією з основних функцій органів державної податкової служби, яка створює передумови для здійснення контролю за правильністю обчислення, повнотою і своєчасністю перерахування податків і зборів (обов'язкових платежів) до бюджетів та до державних цільових фондів.

2.2. Дія Інструкції поширюється на таких платників податків:

2.2.1. З числа резидентів:

юридичні особи незалежно від форм власності, а саме:

підприємства, установи та організації (в тому числі неприбуткові установи й організації), які здійснюють діяльність як на території України, так і за її межами або мають об'єкти оподаткування;

філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи платника податків (далі - відокремлені підрозділи);

(абзац четвертий підпункту 2.2.1 пункту 2.2 розділу 2 із змінами, внесеними

 згідно з наказом Державної податкової адміністрації України від08.08.2005 р. N 317)

абзац п'ятий підпункту 2.2.1 пункту 2.2 розділу 2 вилучено

(абзац четвертий підпункту 2.2.1 замінено абзацами

 четвертим та п'ятим згідно з наказом Державної

 податкової адміністрації України від 14.05.2001 р. N 195,

 абзац п'ятий вилучено згідно з наказом Державної

податкової адміністрації України від 08.08.2005 р. N 317,

 у зв'язку з цим абзац шостий вважати абзацом п'ятим)

фізичні особи (в тому числі підприємці), які мають об'єкти оподаткування.

2.2.2. З числа нерезидентів:

фізичні чи юридичні особи у будь-якій організаційно-правовій формі, які отримують доходи із джерелом їх походження з України чи мають об'єкти оподаткування в Україні, за винятком установ та організацій, що мають дипломатичний статус або імунітет згідно з міжнародними договорами України або законодавством;

постійні представництва нерезидентів, через які повністю або частково здійснюється господарська діяльність нерезидента на території України і які відповідно до чинного законодавства України сплачують відповідні податки і збори (обов'язкові платежі).

2.3. Цією Інструкцією визначаються такі питання:

2.3.1. Ведення журналів обліку платників податків - юридичних осіб та Єдиного банку даних про платників податків - юридичних осіб.

(підпункт 2.3.1 пункту 2.3 із змінами, внесеними згідно з наказом

 Державної податкової адміністрації України від 03.04.2002 р. N 149)

2.3.2. Ведення журналів обліку платників податків - фізичних осіб та Реєстру фізичних осіб.

(підпункт 2.3.2 пункту 2.3 із змінами, внесеними згідно з наказом

 Державної податкової адміністрації України від 03.04.2002 р. N 149)

2.3.3. Встановлення єдиної форми документів з питань обліку платників податків; порядок ведення документації при взятті платників податків на облік в органах державної податкової служби, занесення інформації щодо них до відповідних реєстрів.

2.3.4. Порядок підготовки матеріалів для передачі підрозділам податкової міліції для встановлення місцезнаходження платників податків.

3. Організація обліку платників податків у органах державної податкової служби

3.1. Робота з обліку платників податків у органах державної податкової служби здійснюється працівниками підрозділів обліку платників податків відповідно до структури, яка затверджується Державною податковою адміністрацією України.

3.2. Узяття на облік платників податків органами державної податкової служби здійснюється за принципом організаційної єдності реєстраційних процедур, що провадяться державними реєстраторами, та процедур узяття на облік платників податків, що забезпечуються органами державної податкової служби. Цей принцип може бути реалізований одним із способів:

а) через "єдині реєстраційні офіси", утворені у виконавчих комітетах міських рад міст обласного значення або в районних, районних у містах Києві та Севастополі державних адміністраціях, де працюють державні реєстратори та в яких виділено робочі місця для працівників підрозділів з обліку платників податків органів державної податкової служби. Робота працівника органу державної податкової служби у такому офісі полягає в отриманні від державного реєстратора відомостей про зареєстрованих юридичних та фізичних осіб - підприємців, а також видачі в установлені години прийому платникам податків довідок про взяття їх на облік в органі державної податкової служби, що здійснюється одночасно з видачею державними реєстраторами таким особам свідоцтв про їх державну реєстрацію;

б) шляхом обміну документами, відомостями між державними реєстраторами та органами державної податкової служби та/або згідно з нормативними актами щодо порядку взаємодії державних реєстраторів та органів державної податкової служби з питань надання відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців (далі - Єдиний державний реєстр).

(розділ 3 доповнено новим пунктом 3.2 згідно з наказом

 Державної податкової адміністрації України від 08.08.2005 р. N 317,

 у зв'язку з цим пункти 3.2, 3.3 вважати відповідно пунктами 3.3, 3.4)

3.3. Для забезпечення повноти обліку платників податків органи державної податкової служби станом на 1-ше число кожного місяця проводять звірку районного рівня Єдиного банку даних про платників податків - юридичних осіб, а також Реєстру фізичних осіб з даними відповідних органів державної реєстрації та органів статистики з обов'язковим складанням актів звірок.

(пункт 3.3. із змінами, внесеними згідно з наказом Державної

 податкової адміністрації України від 03.04.2002 р. N 149)

3.4. Крім того, органи державної податкової служби координують свою діяльність з питань обліку платників податків з фінансовими органами, органами Державного казначейства України, органами служби безпеки, внутрішніх справ, прокуратури, статистики, державними митною та контрольно-ревізійною службами, іншими органами, що здійснюють контроль, установами банків, а також із податковими службами інших держав згідно зі статтею 4 Закону України "Про державну податкову службу в Україні".

Соседние файлы в папке NOWA