Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Bankivski_operatsiyi_2.docx
Скачиваний:
25
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
74.94 Кб
Скачать

24. Показники нормативів капіталу для банків України.

Відповідно ЗУ «Про банки та банківську діяльність» з метою забезп. економ. умов стійкого функціонування банк. системи та захисту інтересів вкладників і кредиторів банків, НБУ встановлює для всіх банків обов’язкові економ. нормативи, особливе місце серед яких займають нормативи капіталу. Дію економ. нормативів регламентує Інструкція НБУ «Про порядок регулювання діяльності банків в Україні». Контроль за дотриманням банками встановлених економ. нормативів здійснюється щоденно (за щоденними формами звітності) та щодекадно, щомісячно, щоквартально та щорічно. До нормативів капіталу належать:

1. норматив мінімального розміру регулятивного капіталу (Н1) – регулятивний капітал склад.з основного та додаткового, зваженого на відвернення (ризики). Регулятивний капітал є одним із найважливіших показників діяльності банків, основним призначенням якого є покриття негативних наслідків різноманітних ризиків, які банки беруть на себе в процесі своєї діяльності, та забезпечення захисту вкладників, фін. стійкості та стабільності діяльності банків. Мін. розмір Н1 має становити 120 млн. грн..

2. норматив достатності (адекватності) регулятивного капіталу (Н2) – відображає здатність банку своєчасно та в повному обсязі розрахуватися за своїми зобов’язаннями. Чим вище значення показника достатності (адекватності) регулятивного капіталу, тим більша частина ризику, що її беруть на себе власники банку, і навпаки, чим нижче значення показника, тим більша частина ризику для кредиторів чи вкладників.

Норматив Н2 визначається як співвідношення регулятивного капіталу до сумарних активів і певних позабалансових інструментів, зменшених на суму створених відповідних резервів за активними операціями та на суму забезпечення кредиту безумовним зобов’язанням або грош. покриттям у вигляді застави майнових прав. Для розрахунку нормативу Н2 активи банку поділяють на 5 груп за ступенем ризику та підсумовуються з урахуванням відповідних коеф. зваження (0, 10, 20, 50 і 100%). Нормативне значення нормативу Н2 діючих банків має бути не менше ніж 10% регулятивного капіталу.

3. норматив співвідношення регулятивного капіталу до сукупних активів (Н3) – відображає розмір регулятивного капіталу, необхідний для здійснення банком активних операцій. Норматив н3 встановлює мін. коеф. співвідношення регулятивного капіталу до сукупних активів. Нормативне значення нормативу Н3 має бут не менше за 9% від регулятивного капіталу.

4. норматив співвідношення регулятивного капіталу до зобов’язань (Н3-1) – новий норматив (банки мають розраховувати з 2013 р.), його значення має бути не менше 10% регулятивного капіталу. Коеф. Н3-1 визначає достатність власних коштів банку для виконання зобов’язань перед вкладниками і кредиторами.

25.Економічний зміст депозитних операцій,їх класифікація

Депозит-це кошти в готівковій чи безготівковій формі у валюті України або в іноземній валюті які розміщені клієнтами на їх імених рахунках у банку на довірениз засадах на визначений строк зберігання або без зазначення такого строку і підлягають виплаті вкладнику.

Депозити класифікуються за такими ознаками:

1) За категоріями вкладників депозити поділяються на:

-депозити суб’єктів господарської діяльності;

-депозити фізичних осіб;

-депозити банків.

2)За строками використання коштів депозити поділяються на:

депозити до запитання це кошти, що залучені на депозит без визначеного строку погашення та поповнюються і використовуються власниками залежно від потреби в цих коштах. 

строкові депозитице кошти, що зберігаються на окремих депозитних рахунках у банку протягом строку, який визначається у депозитній угоді. 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]