Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори 25-30 макро.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
34.84 Кб
Скачать

30. Номінальний та реальний обмін курсу

Номінальний курс валюти, який ми досі розглядали, відображає спроможність валюти обмінюватися на іншу валюту. Тому, якщо номінальна вартість національної валюти зростає, то економічним суб’єктам даної країни потрібно менше цієї валюти для купівлі необхідної кількості іноземної валюти. І навпаки.

Відповідно з прямим котируванням номінального курсу валюти її реальний курс можна визначити за формулою: є = е*Pf / Pd ; де, е — номінальний валютний курс; є — реальний валютний курс.

Отже, реальний валютний курс — це коефіцієнт, який показує відношення іноземних цін до внутрішніх цін, обчислених у спільній валюті або пропорцію, в якій іноземні товари обмінюються на вітчизняні товари.

Реальний валютний курс є індикатором, який видображає умови торгівлі даної країни з іншими країнами. Якщо, наприклад, е*Pf <Pd, то є<1. За цих умов співставлена ціна товару за кордоном нижча від його внутрішньої ціни. Тому, з одного боку, вітчизняним покупцям даного товару вигідніше його імпортувати, ніж закуповувати у національних виробників; з іншого боку, вітчизняним продавцям даного товару є вигіднішим його продаж на внутрішньому ринку, ніж експорт в інші країни.

Номінальний валютний курс - це курс між двома валютами, тобто відносна ціна двох валют (пропозиція їх обміну однієї на іншу).

Визначення номінального валютного курсу співпадає з загальним визначенням самого валютного курсу і встановлюється на валютному ринку. Він використовується у валютних контрактах і є найпростішим базовим визначенням валютного курсу. Однак для довгострокового прогнозування він не зручний, оскільки вартість іноземних і національних валют змінюється одноразово із зміною загального рівня цін в країні.

Аналогічно визначенню номінального валютного курсу як співвідношення цін двох валют реальний валютний курс визначається також з урахуванням цінових рівнів, а саме ціни на товари вітчизняного виробництва (Р), а також ціни на іноземні товари (Р*).

Номінальний валютний курс двох країн є відносною ціною їхніх валют.