Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Реферат Пл.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
132.93 Кб
Скачать

Рис 5. Потенційні сильні сторони фірми

Цілі повинні бути амбітними та реальними, їх не повинно бути надто багато, а черговість їх побудови - від найважливіших до менш значимих.

Маркетингова стратегія - це сукупність дій підприємства на ринку. Діяльність фірми повинна бути сконцентрована на задоволенні споживачів, які утворюють вибраний сегмент ринку. Маркетингова стратегія повинна бути динамічною і постійною.

Кожна маркетингова стратегія мусить мати комплексний характер і охоплювати п'ять основних інструментів: товар, дистрибуцію, комунікацію, ціну і кадри.

Для кожного товару і кожного ринку повинна бути розроблена окрема стратегія. Залежно від цілей підприємства розрізняють: стратегію сконцентрованого маркетингу на одному ринку; стратегію маркетингу, зорієнтованого на декілька ринків; стратегію масового маркетингу.

Залежно від виду діяльності на ринку розрізняють такі маркетингові стратегії:

  • проникнення на ринок - прагнення до збільшення обсягу продажу того самого товару на тому самому ринку шляхом формування нових потреб споживачів чи відбір клієнтів у конкурентів;

  • розвиток ринку - зростання продажу того ж продукту на нових ринках;

  • розвиток товару - впровадження нового або вдосконалення існуючих товарів на тому ж ринку;

  • диверсифікація - заняття новою діяльністю, впровадження нових товарів на нові ринки.

Стратегічні і річні маркетингові плани повинні бути детально розписані на окремі завдання і способи їх реалізації, що одержало назву маркетингових тактик. Застосування тієї чи іншої товарної тактики залежить від:

- виду товару (споживчий чи засіб виробництва);

- цілісності товару (з врахуванням послуг);

- етапу в циклі життя товару на ринку.

Цінова тактика підприємства теж залежить від багатьох чинників, серед яких основними є:

- вид товару; стан ринку;

- попит на продукцію;

- затрати на її виробництво;

- еластичність цін;

- маржа в каналах дистрибуції;

- правове середовище;

- конкуренція

Відповідно до цього можуть бути застосовані такі цінові тактики:

- цінова тактика, яка активізує попит (з огляду на високу еластичність попиту);

- тактика промоційних цін; тактика ціни, яка відповідає дійсній вартості товару; тактика конкурентної ціни.

Маркетингові тактики в товаропросуванні повинні забезпечити постачання товару до того місця, де знаходиться споживач, причому у відповідній кількості і відповідний час. На підставі функції дистрибуції визначають такі дистрибутивні товари:

- інтенсивну;

- селективну;

- ексклюзивну.

Характерною рисою сучасного маркетингу є широка комунікація між виробниками і споживачами, виробниками і посередниками, продавцями і споживачами. Основними тактиками такої комунікації є особистий продаж, реклама, public relation, спонсорінг (спонсорування) та інші.

Обов'язковим елементом маркетингового плану є фінансова інформація, яка дозволить, насамперед, побачити окупність вибраних маркетингових тактик і стратегій. У цій частині плану показуються всі здійснені затрати на передбачувану маркетингову діяльність, виручка (дохід) від продажу продукції і рівень рентабельності. При складанні маркетингового плану треба пам'ятати, щодо затрат на маркетинг відносять:

  • затрати на дослідження товару і його вдосконалення;

  • витрати на транспорт;

  • витрати на відкриття нових пунктів продажу, сортування, зберігання і т. д.;

  • затрати на комунікацію (реклама, участь в торгах, виставках, спонсорування тощо).

Для того, щоб узгодити різні складові частини плану і досягнути його реалізації, в ньому обов'язково повинні бути представлені:

  • гармонограма реалізації плану, в якій мусить бути детально описано; завдання і терміни їх виконання;

  • хто виконує конкретне завдання і яка відповідальність за його виконання; право, спосіб, термін і сфери контролю;

  • сукупність показників оцінки окупності і порівняння їх з плановими;

  • додаткові шанси, які можуть появитися в процесі реалізації плану, можливі небезпеки, яких потрібно уникати або бути готовим до їх подолання.

Заключення є кінцевою частиною маркетингового плану, в якому обумовлюється вибрана маркетингова стратегія і способи її реалізації.

Висновок

1. Вихідною умовою для кожної запланованої діяльності є прагнення кращого чи досконалішого майбутнього. Маркетинговий план є сукупністю рішень, які виникають з аналізу поточного стану і передбачуваної майбутньої діяльності фірми, що гарантує зростання рівня задоволення потреб покупців, а разом з тим сприяє зміцненню позицій фірми на ринку.

2. Маркетингові плани як різновидність планів підприємства можуть бути різними, їхню класифікацію необхідно проводити залежно від вибраних критеріїв. Кожен маркетинговий план будується за певною типовою структурою,

3. Характерною рисою сучасного маркетингу є широка комунікація між виробниками і споживачами, виробниками та посередниками, продавцями та споживачами. Основними тактиками такої комунікації є особистий продаж, реклама, спонсорування та ін.