Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Податкова система Китаю.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
35.67 Кб
Скачать

9. Податок за користування сільгоспугіддями

Податок стягується з юридичних осіб і громадян (за винятком організацій з іноземними інвестиціями, іноземних компаній та іноземних громадян), що використовують сільськогосподарські землі для будівництва або інших несільськогосподарських цілей.

Цим податком обкладаються землі сільськогосподарського призначення, що перебувають у державній та колективній власності. Ставки податку диференціюються по регіонах (місцевостях) залежно від середнього розміру земельної ділянки, що припадає на людину, і економічної ситуації в регіоні. З метою недопущення великого розриву в ставках між сусідніми регіонами, Міністерство фінансів затвердило середню ставку податку за одиницю - для провінцій, автономних округів і муніципалітетів у провінціях, рівну 2,5-9 юанів.

Податок сплачується одноразово.

Основні податкові відрахування і пільги:

Від сплати податку звільняються землі, на яких розташовані військові об'єкти, залізничні колії та об'єкти, аеропорти, школи, лікарні; землі, призначені для іригації; невеликі ділянки землі в селах, використовувані для заняття підсобним господарством (присадибні ділянки); землі, заселені біженцями і переселенцями. Податкові відрахування і пільги можуть надаватися жителям сіл і сіл при будівництві нових будинків, військовослужбовцям і сім'ям військовослужбовців, вдовам, сиротам, селянам, які проживають у селах в бідних, гірських місцевостях при будівництві нових будинків, якщо вони відчувають серйозні фінансові труднощі; оподаткуванню не підлягають благодійні організації, створювані для працевлаштування інвалідів; землі, призначені для будівництва автомобільних доріг.

 

10. Податок на інвестиції в основний капітал

Платниками податків є організації, їх підрозділи, домашні господарства, громадяни, які вкладають кошти в основні фонди (основний капітал) на території КНР (за винятком організацій з іноземними інвестиціями, іноземних компаній та іноземних громадян).

Об'єкти оподаткування Ставки податку, %:

А. Інфраструктура

1. Державні об'єкти 0

2. Проекти, ініційовані державою, але обмежені станом транспорту та енергетики 5

3. Офіси, готелі та гуртожитки 30

4. Житлове будівництво, включаючи комерційне 0, 5

5. Інші напрямки 15

Б. Розвиток та реконструкція

1. Державні об'єкти 0

2. Інші об'єкти

(Для окремих об'єктів житлового будівництва ставка = 5%) 10

Податок стягується із загальної суми інвестицій в основні фонди.

 

11. Податок на реалізацію землі (нерухомості)

Платниками податку є організації та громадяни, які отримують дохід від продажу або іншого відчуження, передачі прав користування державною землею і розташованими на ній будівлями (тут і далі реалізація нерухомості).

Податкова база визначається, виходячи з оціночної вартості, отриманої платником податку від реалізації нерухомості. Оціночна вартість нерухомості = виручка від реалізації нерухомості - підлягають вирахуванню статті витрат. Застосовується прогресивна ставка податку.

Ступінь Податкова база Ставки податку, %

1. Оціночна вартість, що не перевищує 50% суми належних до відрахування статей витрат 30

2. Оціночна вартість, що перевищує 50%, але не перевищує 100% суми належних до відрахування статей витрат 40

3. Оціночна вартість, що перевищує 100%, але не перевищує 200% суми належних до відрахування статей витрат 50

4. Оціночна вартість, що перевищує 200% суми належних до відрахування статей витрат 60

Основні податкові пільги:

Податок не стягується у випадку, коли оціночна вартість стандартних житлових будівель, отримана платником податку від їх продажу, не перевищує 20% суми належних до відрахування статей витрат, або коли одні будови зносяться і замість них надаються нові (переселення) у відповідності з будівельними вимогами держави.

 

12. Податок на майно (нерухоме)

Податок стягується у містах, округах, районах та індустріальних і видобувних місцевостях.

Платники податків - власники будинків, споруд, власники офісів, розташованих в них, кредитори по заставі і орендарі (за винятком організацій з іноземними інвестиціями, іноземних компаній та іноземних громадян).

До податкової базі застосовуються дві ставки податку: 1,2% і 12%. Перша - якщо в якості податкової бази виступає залишкова вартість майна (первісна вартість, зменшена на 10-30%), друга - якщо в якості податкової бази виступає дохід від здачі майна в оренду.

Від сплати податку звільняється: нерухоме майно, що використовується для власних потреб державних органів, громадських організацій і збройних сил; підприємств, що фінансуються з державного бюджету; церковних храмів, парків, пам'яток історії; нерухоме майно, що перебуває у власності громадян, що використовується для некомерційних цілей; зруйновані і не придатні до проживання будинку.