Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Соц. захист Тема 8.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
87.19 Кб
Скачать

2.4. Одноразова виплата допомоги по безробіттю для організації безробітними підприємницької діяльності

Особливою формою надання допомоги по безробіттю є її одноразова виплата для організації безробітним діяльності. Надається вона особам, яким виповнилось 18 років, якщо вони не можуть бути працевлаштовані у зв'язку з відсутністю на ринку праці підходящої роботи.

Рішення про одноразову виплату допомоги по безробіттю ухвалює директор центру зайнятості на підставі висновку комісії з питань одноразової виплати допомоги по безробіттю для організації підприємницької діяльності після розгляду поданих безробітним заяви та бізнес-плану.

Одноразова виплата допомоги по безробіттю здійснюється в розмірі річної суми допомоги по безробіттю, передбаченої для відповідної категорії безробітних, до якої належить особа, що подала заяву. Якщо безробітний вже отримав частину призначеної допомоги по безробіттю, то виплачується її залишок.

2.5. Допомоги по частковому безробіттю

Допомога по частковому безробіттю – це особлива форма соціального захисту громадян України, в основу надання якої покладений ризик – часткове безробіття, яке передбачає втрату застрахованою особою заробітної плати внаслідок простою підприємства, установи, організації.

Простій згідно з законом повинен бути невідворотним, тривати не менше одного та не більше 6 місяців, повинен охопити не менше 30% чисельності працівників і становити більше 20% їх робочого часу, а його настання не може залежати від волі працівника чи роботодавця.

Правом на допомогу по частковому безробіттю наділені застраховані особи, які протягом 12 місяців, що передували місяцю, в якому почався простій, працювали не менше 26 календарних тижнів та сплачували страхові внески.

2.6. Підстави, умови та розмір надання допомоги по тимчасовій непрацездатності

Обставини що зумовлюють надання допомоги по тимчасовій непрацездатності

карантин та інші випадки, зазначені у ст. 35 Закону "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням" і уст. 23 Закону України від6 квітня2000р. "Про захист населення від інфекційних хвороб"

захворювання або травми, що не пов'язані з нещасним випадком на виробництві

необхідність догляду за хворою дитиною чи хворим членом сім'ї

Розміри допомоги по тимчасовій непрацездатності залежать від страхового стажу, та становить

  • 60% середньої заробітної плати (доходу) для застрахованих осіб, які мають страховий стаж до 5 років;

  • 80% середньої заробітної плати (доходу) при страховому стажі від 5 до 8 років;

  • за наявності страхового стажу понад 8 років розмір допомоги дорівнює 100% середньої заробітної плати (доходу).

2.7. Тривалість виплати допомог по тимчасовій непрацездатності

  1. Захворювання або травма, що не пов'язані з нещасним випадком на виробництві ( не більше як за 75 календарних днів).

  2. Необхідність догляду за хворою дитиною (не більше 14 календарних днів).

  3. Хвороби інших членів сім'ї (не більше як за 3 календарні дні, а у виняткових випадках, з урахуванням тяжкості хвороби та побутових умов — не більше як за 7 календарних днів).

  4. Переведення на легшу і нижче оплачувану роботу (не більше як за 2 місяці).

  5. В разі здійснення протезування за медичними показаннями в стаціонарі протезно-ортопедичного підприємства (за весь період перебування у цьому підприємстві з урахуванням часу на проїзд до протезно-ортопедичного підприємства і назад).

  6. Відсторонення від роботи особи, що є бактеріоносієм (якщо переведення неможливе, то людина відсторонюється від роботи з виплатою їй на час відсторонення допомоги у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності).