Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tsivilny_protses_navchalny_posibnik1_2.docx
Скачиваний:
297
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
388.94 Кб
Скачать

1.20. Тема. Перегляд рішень, що набрали законної сили у звязку із нововиявленими та винятковими обставинами

308

Рішенням суду був визначений такий порядок користування земельною ділянкою: 0,13 га закріплено за Ізраловичем А. К., 0,15 га - за Хачатрян В.С. і Ізраловичем Г.А. З набуттям рішення законної сили Хачатрян В.С. звернулася до суду про перегляд судового рі­шення, посилаючись на те, що суд при визначенні порядку користу­вання земельною ділянкою виходив з того, що вона складається з 0,28 га, тоді, коли сільська рада за її клопотанням, після розгляду справи в суді зменшила ділянку на 0,3 га - незручних для користування.

Яку відповідь належить дати суду на заяву Хачатрян?

309

Івановський подав до апеляційного суду заяву про перегляд у звязку з нововиявленими обставинами рішення одного з місцевих судів, за яким з нього було стягнуто 3200 грн. на користь будинку культури, як відшкодування шкоди заподіяної крадіжкою музичних інструментів. Свою заяву Івановський обґрунтував тим, що вирок суду, за яким з нього стягнуто 3200 грн., скасовано, оскільки протокол судового засідання по кримінальній справі не був підписаний головуючим по справі.

Чи належить заява Івановського задоволенню? Які обставини вважаються нововиявленими?

310

Брюлова звернулась з заявою до місцевого суду про перегляд рішення по справі про поділ спадщини, яка залишилась після смерті її матері.

Рішення не було оскаржено і набрало законної сили шість місяців тому.

Неділю тому, зі слів подруги покійної матері Сажиної, їй стало відомо, що мати таємно від родичів, зберігала золоті прикраси у свого знайомого Власова, а тому нікому з осіб, які брали участь у справі про це відомо не було, і ці речі не ввійшли до спадкового майна.

Що повинен зробити суддя, одержавши таку заяву?

311

При розгляді справи за нововиявленими обставинами, заявник в судове засідання не з’явився і про причини неявки суд не повідомив, хоча своєчасно був повідомлений про час і місце розгляду справи.

Суд відклав слухання справи і направив заявникові повідомлення про день і час нового слухання справи.

Чи правильні дії суду?

Який процесуальний порядок розгляду цих справ передбачено чинним законодавством?

312

Левін подав до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ заяву про перегляд рішення суду у зв’язку з нововиявленими обставинами. Вищий спеціалізований суд прийняв заяву до провадження і відкрив провадження у справі, після чого ухвалою передав справу до того суду, який ухвалив рішення у справі, не сповістивши про це Левіна.

Чи законні такі дії суду?

313

Місцевий суд Шевченківського району м. Києва переглянув справу у зв’язку із нововиявленими обставинами, розглянувши при цьому спір по суті та постановив рішення у справі, яким вирішив питання про права та обов’язки сторін відносно предмета спору та роз’яснив сторонам, що рішення суду може бути оскаржене в апеляційному порядку протягом десяти днів з дня його проголошення, відповідно до ст.ст. 223 та 294 ЦПК.

Чи законне таке рішення?

314

Гусева звернулася із позовом до Михайлова про витребування наручного годинника із дорогоцінним камінням вартістю 9000 грн. Свій позов обґрунтовувала тим, що Михайлов подарував їй цей годинник з нагоди весілля. Згодом весілля не відбулось з її ініціативи, у зв’язку з чим Михайлов обманом забрав у неї годинник і не віддає його. Суд задовольнив позов та зобов’язав Михайлова повернути годинник. Рішення суду ґрунтувалось, окрім іншого, на свідченнях свідка Іванової, у присутності якої відбувалось дарування годинника. Рішення суду не оскаржувалося. Згодом, після набрання рішенням законної сили, з’ясувалось що свідок Іванова надала неправдиві показання у суді і насправді годинник було передано Гусевій не як подарунок, а для того, щоб вона передала його у ремонт. Відносно Іванової було порушено кримінальну справу.

Михайлов, довідавшись про порушення кримінальної справи, звернувся до суду, який ухвалив рішення із заявою про перегляд рішення у зв’язку із нововиявленими обставинами.

Як належить діяти суду?

315

Під час розгляду заяви про перегляд рішення у зв’язку із нововиявленими обставинами, у судовому засіданні суддя не роз’яснив позивачеві його процесуальних прав. Чи є це порушенням процесуального закону?

316

Кирилова звернулась до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ із заявою про перегляд рішення Барвінківсього місцевого суду від 13.10.2010 р. у зв’язку із винятковими обставинами у зв’язку із тим, що цей же суд у своєму рішенні від 01.10.2010 р. по-іншому застосував одні й ті ж норми матеріального та процесуального права, і це потягло ухвалення різних за змістом рішень у схожих правовідносинах.

Чи повинен Вищий спеціалізований суд розглядати таку заяву?

317

12.11.2011 р. Іванов звернувся до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ із заявою про перегляд рішення суду від 10.10.2010 р. у зв’язку з нововиявленими обставинами. До заяви він додав документи, які підтверджували його річне відрядження (командирування) з 11.10.2010 р. по 08.11.2011 р., що було пов’язано із геологічними розвідуваннями. Протягом цього часу він знаходився у польових умовах і не міг звернутися до суду. Суддя Верховного Суду України відмовився приймати заяву до розгляду і повернув заяву Іванову, мотивуючи своє рішення тим, що Главою 3 Розділу 5 ЦПК не передбачено поновлення процесуального строку на подання заяви про перегляд у зв’язку з винятковими обставинами.

Чи законна така ухвала суду?

318

Петров вирішив звернутись до суду із завою про перегляд рішення у зв’язку з винятковими обставинами, але не знав, як оформлюється така заява і куди її подавати. Він звернувся за порадою до свого знайомого, студента юридичного факультету Національного університету Державної податкової служби України. Студент порадив йому подавати заяву до Верховного Суду України, а щодо оформлення порадів взяти за зразок загальну форму позовної заяви.

Чи правильна така порада? Чи відрізняється форма позовної заяви від форми заяви про рішення суду у зв’язку із винятковими обставинами? Якщо так, то чим саме? Порівняйте реквізити використовуючи норми ЦПК.

319

Сидоров звернувся до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ із заявою про перегляд рішення у зв’язку із винятковими обставинами. Суддя Вищого спеціалізованого суду, розглянувши заяву, прийняв її до свого провадження, розглянув справу та виніс рішення, яким скасував всі попередні судові рішення по цій справі та ухвалив своє.

Чи законні такі дії судді? Якщо ні, то які саме порушення він скоїв?

320

Вищий спеціалізований суд України у складі п’яти суддів розглянув у відкритому судовому засіданні заяву Махновського про перегляд рішення у зв’язку з винятковими обставинами та виніс рішення по суті справи.

Чи законні такі дії суддів? Якщо ні, то які саме порушення допущено?

321

При розгляді справи за винятковими обставинами, заявник в судове засідання не з’явився і про причини неявки суд не повідомив, хоча своєчасно був повідомлений про час і місце розгляду справи.

Суд відклав слухання справи і направив заявникові повідомлення про день і час нового слухання справи.

Чи правильні дії суду?

322

Громадянин Зотов звернувся до Вищого спеціалізованого суду України із заявою про перегляд рішення місцевого суду м. Біла Церква від 13.10.2010 р. Вищий спеціалізований суд в установленому порядку розглянув заяву та допустив її до провадження і направив до Верховного суду України. Верховний суд України прийняв до провадження заяву, розглянув її та прийняв рішення по суті справи.

Чи законні дії судів?

Запитання та завдання для самоконтролю.

Питання для самоконтролю:

  1. Поняття і значення перегляду рішень, ухвал, наказів суду, що набрали законної сили у зв’язку з винятковими та нововиявленими обставинами.

  2. Підстави перегляду рішень, ухвал, наказів суду у зв’язку з винятковими та нововиявленими обставинами.

  3. Суди, що переглядають рішення і ухвали.

  4. Форма і зміст заяви, про перегляд рішень, ухвал, що набрали законної сили, у зв’язку з винятковими та нововиявленими обставинами та її розгляд.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]