Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчальний посібник 19. 01.12 Фінанси.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
1.61 Mб
Скачать

У статті 6 Податкового кодексу зазначено, що податком є обов'язковий, безумовний платіж до відповідного бюджету, що справляється з платників податку відповідно до цього Кодексу.

Особливою формою податкових платежів є збори. На відміну від податків, які мають характер регулярних надходжень, збори є платежами разового, випадкового і незначного за розмірами характеру.

Збором (платою, внеском) є обов'язковий платіж до відповідного бюджету, що справляється з платників зборів, з умовою отримання ними спеціальної вигоди, у тому числі внаслідок вчинення на користь таких осіб державними органами, органами місцевого самоврядування, іншими уповноваженими органами та особами юридично значимих дій.

Функції податків та їх суспільне значення.

Суспільне призначення податків виявляється в тих функціях які вони виконують. Функції податків як фінансової категорії випливають з функцій фінансів. (схема 8)

Схема 8. Функції податків

Податки безпосередньо пов'язані з розподільчою функцією в частині перерозподілу вартості створеного ВВП між державою і юридичними та фізичними особами. Вони виступають методом централізації ВВП у бюджеті на загальносуспільні потреби, виконуючи таким чином фіскальну функцію.

Фіскальна функція є основною у характеристиці сутності податків, вона визначає їхнє суспільне призначення – формування доходної частини державного і місцевих бюджетів, державних і місцевих прибутків. Фіскальна функція податків полягає у мобілізації коштів у розпорядження держави та формуванні централізованих фінансових ресурсів для забезпечення виконання функцій держави. Вона реалізується через розподіл частини валового національного продукту. Фіскальна функція є дуже важливою для характеристики податків, їхнього суспільного призначення.

Економічна функція податків полягає в тому, що за їх допомогою держава впливає на процес відтворення, стимулює або стримує темпи розвитку окремих підприємств, галузей і економіки в цілому.

З підвищенням ролі держави зростає значення регулюючої функції податків. Вона регулює рівень прибутків суб’єктів економічної діяльності.

Регулююча функція податків полягає у їх впливі на різні сторони діяльності їх платників.

Отже, податки відіграють важливу роль у функціонуванні держави, тому що вони є одним із найважливіших видів державних доходів, що їх одержує держава на підставі своїх владних повноважень.

2. Податкова система і податкова політика.

Відповідно до Податкового кодексу, податкова система України - сукупність загальнодержавних та місцевих податків та зборів, що справляються в установленому Кодексом порядку

Установлення і скасування податків та зборів, а також пільг їх платникам здійснюються відповідно до Кодексу Верховною Радою України, а також Верховною Радою Автономної Республіки Крим, сільськими, селищними, міськими радами у межах їх повноважень, визначених Конституцією України та законами України. Вплив держави на становлення та розвиток податкової системи проявляється як податкова політика і полягає у визначенні стратегії та тактики (здійснення конкретних заходів) розвитку податкової системи держави. Прикладом здійснення конкретних заходів у сфері податкової політики слугує прийняття Верховною радою України у 2010 році Податкового кодексу України.