Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
розділ 2-3.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
184.83 Кб
Скачать

2.2. Правовий статус працівників юридичної служби

Велике значення для організації роботи юридичної служби ма­ють якісний добір та розстановка кадрів. Це означає, що кожний працівник повинен відповідати таким вимогам: правильно розу­міти державну політику й наполегливо впроваджувати її в жит­тя; досконало володіти своєю спеціальністю; у повному обсязі знати питання, які має вирішувати; забезпечувати дотримання державних інтересів і трудової дисципліни; вміти переконувати, виховувати та організовувати людей; бути вимогливим до себе й підлеглих; виявляти принциповість і добросовісність у роботі.

Нині, коли відбуваються якісні зміни в організації та управ­лінні економікою, коли істотно змінились і набули нових форм виробничі та трудові відносини, щоразу підвищуються вимоги до економічної та правової освіти кадрів як важливої умови підвищення наукового рівня господарювання, кожний праців­ник повинен постійно підвищувати і вдосконалювати свої знання у сфері економічної теорії та політики держави, з питань сучас­ної науки і практики керівництва виробництвом, методів вихо­вання та організації людей.

У п. 5 Загального положення про юридичну службу ви­значено кваліфікаційні вимоги до керівників, заступників ке­рівників юридичних служб, головних, провідних юрисконсуль­тів та юрисконсультів інших категорій, які входять до складу юридичної служби.

Характеристика кожної посади складається з трьох розділів: «Посадові обов'язки», «Повинен знати»; «Кваліфікаційні вимоги». У розділі «Посадові обов'язки» перелічуються роботи, вико­нання яких може бути доручене повністю або частково праців­никові, який обіймає відповідну посаду.

У розділі «Повинен знати» визначаються основні вимоги до працівника стосовно спеціальних знань.

У розділі «Кваліфікаційні вимоги» визначаються рівень спе­ціальної підготовки працівника, необхідний для виконання по­кладених на нього обов'язків, і вимоги до стажу роботи. Квалі­фікаційні характеристики є основою для розробки посадових ін­струкцій працівників юридичної служби.

Начальник юридичного відділу. Посадові обов'язки. За­безпечує дотримання законності в діяльності підприємства і захист його правових інтересів. Здійснює контроль за відповід­ністю вимогам законодавства проектів наказів, інструкцій, по­ложень та інших актів правового характеру, що видаються на

32

33

підприємстві; у разі потреби бере участь у підготовці цих до­кументів. Готує висновки щодо правових питань, які виника­ють у діяльності підприємства. Здійснює методичне керівниц­тво правовою роботою на підприємстві. Надає правову допомо­гу структурним підрозділам у претензійній роботі; готує й пе­редає необхідні матеріали до судових органів. Представляє ін­тереси підприємства в суді, інших державних і громадських органах та організаціях під час розгляду правових питань. Очолює роботу з узагальнення та аналізу результатів розгляду претензій, судових справ, а також практики укладення і вико­нання господарських договорів. Розробляє пропозиції щодо усунення виявлених недоліків і поліпшення виробничої та го­сподарсько-фінансової діяльності підприємства.

Повинен знати: постанови, розпорядження вищих орга­нів, методичні, нормативні та інші керівні матеріали з право­вої діяльності підприємства; чинне законодавство: господар­ське, цивільне, трудове, фінансове, адміністративне право; тех­нічні засоби, порядок ведення обліку, складання звітності про господарсько-фінансову діяльність підприємства; порядок укладення та оформлення господарських договорів; основи економіки, організації праці, виробництва та управління; пра­вила та норми охорони праці, техніки безпеки, виробничої санітарії та протипожежного захисту.

Кваліфікаційні вимоги: повинен мати вищу юридичну осві­ту і стаж роботи за фахом не менш як три роки.

Юрисконсульт. Посадові обов'язки. Розробляє або бере участь у розробці документів правового характеру. Здійснює методичне керівництво правовою роботою на підприємстві, надає правову допомогу структурним підрозділам і громадським організаці­ям, бере участь у підготовці відповідей у разі відхилення претен­зій. Готує за участю інших підрозділів підприємства матеріали про розкрадання, нестачі, виготовлення неякісної, нестандартної і некомплектної продукції та інші правопорушення для пере-дання їх до слідчих та судових органів. Бере участь у розробці та здійсненні заходів щодо зміцнення господарського розрахун­ку, договірної, фінансової та трудової дисципліни, забезпечення збереження майна, боротьби з його розкраданням та іншими правопорушеннями.

Повинен знати: постанови, розпорядження вищих органів, ме­тодичні, нормативні та інші керівні матеріали з правової діяльно­сті підприємства; чинне законодавство: господарське, цивільне, трудове, фінансове, адміністративне право; технічні засоби, порядок

ведення обліку, складання звітності про господарсько-фінансову діяльність підприємства; порядок укладення й оформлення госпо­дарських договорів; основи економіки, організації праці, виробни­цтва й управління; правила та норми охорони праці, техніки без­пеки, виробничої санітарії та протипожежного захисту.

Кваліфікаційні вимоги: вища юридична освіта без висунення вимог до стажу роботи або навчання останніх курсах вищих юридичних навчальних закладів за умови, що після прийняття на роботу до юридичної служби пройде стажування в управлінні юстиції області, міст Києва та Севастополя.

Відповідність зазначеним вимогам знань і досвіду спеціаліс­та дає змогу визначити рівень його підготовки до роботи за фа­хом, правильно вирішити питання щодо призначення на посаду, атестації або висування на вищу посаду.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]