Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА_ ДИПЛОМНА_ спеціалісти_ 11-12 н.р..doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
453.12 Кб
Скачать

2.6. Підготовка до публічного захисту і захист роботи

Згідно з регламентом студент зобов’язаний подавати дипломну роботу науковому керівникові на першу перевірку частинами у встановлені строки. У разі недодержання студентом календарного графіка виконання дипломної роботи керівник дипломної програми, за поданням наукового керівника дипломної роботи, має право звернутися до ректора з пропозицією відрахувати студента з університету як такого, що не виконує навчальний план.

Питання щодо допуску дипломної роботи до захисту перед Державною екзаменаційною комісією (ДЕК) вирішується на засіданні кафедри податків та оподаткування за наявності оформлення належним чином роботи.

На кафедру подається закінчена дипломна робота з відгуком наукового керівника та зовнішньою рецензією не пізніше як за 15 днів до засідання ДЕК.

Захист дипломної роботи проводиться на відкритому засіданні ДЕК.

Студент готує до захисту доповідь та ілюстративний матеріал у вигляді таблиць, рисунків, які відображають результати дослідження, основні висновки, узагальнення та пропозиції, що містяться у роботі.

Необхідну кількість та зміст ілюстративного матеріалу студент визначає самостійно, але погоджує його з науковим керівником.

Ілюстративний матеріал необхідно подавати у вигляді презентацій з використанням проектора. Можна використовувати мультимедійний проектор та інші наочні засоби.

Процедура захисту складається з:

а) короткої (до 10 хвилин) доповіді автора, в якій стисло викладається актуальність теми, мета роботи, об’єкт і предмет дослідження; розкривається зміст питань, що виносяться на захист, даються конкретні пропозиції, а також даються відповіді на зауваження відзивів наукового керівника, рецензента. Під час доповіді слід звертатися до ілюстративного матеріалу, коротко пояс­нюючи його зміст;

б) обговорення роботи, під час якої даються відповіді на запитання членів ДЕК, яка визначає оцінку роботи за стобальною системою з переведенням її у стандартну чотирьохбальну.

При виставленні оцінки враховуються такі критерії: актуальність, повнота, практична значимість проведеного дослідження, аргументованість висновків і пропозицій, переконливість виступу перед аудиторією, правильність відповідей на поставлені питання.

Рішення комісії щодо захисту дипломної роботи повідомляються студентам в той самий день.

Студенти, які отримали на захисті дипломної роботи незадовільну оцінку або які не захистили роботу, не мають права на отримання диплому спеціаліста. Таким студентам видається лише довідка про проходження навчання в університеті. До повторного захисту дипломної роботи такий студент допускається протягом трьох років після завершення навчання в університеті.

3. Критерії оцінювання дипломної роботи

Підсумкову оцінку (диференційовану за чотирибальною шкалою) дипломної роботи визначає державна екзаменаційна комісія, її рішення є остаточним і оскарженню не підлягає.

У процесі визначення оцінки враховується низка важливих показників якості дипломної роботи:

Змістовні аспекти роботи:

  • актуальність обраної теми дослідження;

  • спрямованість роботи на розробку реальних практичних рекомендацій;

  • відповідність логічної побудови роботи поставленим цілям і завданням;

  • широта й адекватність методологічного та діагностичного апарату;

  • наявність альтернативних підходів до вирішення визначених проблем;

  • рівень обґрунтування запропонованих рішень;

  • ступінь самостійності проведення дослідження;

  • рівень виконання індивідуального завдання;

  • розвиненість мови викладення роботи та її загальне оформлення.

Якість захисту роботи:

  • уміння стисло, послідовно й чітко викласти сутність і результати дослідження;

  • здатність аргументовано захищати свої пропозиції, думки, погляди;

  • загальний рівень підготовки студента;

  • володіння культурою презентації.