Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka_magisterska_2013-2014.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
308.22 Кб
Скачать

6. Підготовка та захист дипломної роботи

Завершена дипломна робота підписується студентом, переплітається та подається науковому керівнику на відгук.

Науковий керівник у відгуку:

  • дає оцінку актуальності теми дипломної роботи;

  • оцінює теоретичний рівень дипломної роботи, використання в ній сучасних методик;

  • показує основні результати дипломної роботи;

  • відображає реальність практичного впровадження пропозицій, рекомендацій випускника;

  • оцінює самостійність та ставлення студента до виконання дипломної роботи;

  • оцінює ступінь оприлюднення результатів дослідження;

  • пропонує ДЕК оцінку роботи.

Відгук з підприємства (організації, установи), підтверджує можливість використання матеріалів дипломної роботи в практичній діяльності. Цей відгук підписується керівником того підрозділу, на матеріалах якого виконувалась дипломна робота, та засвідчується печаткою відділу кадрів, канцелярії. Якщо матеріали дипломної роботи не можуть бути використані на підприємстві (в організації, установі), то відгук від нього не вимагається.

Після отримання відгуків студент подає дипломну роботу завідувачу кафедри аудиту та економічного аналізу, який після попереднього захисту направляє її на рецензування одному з раніше затверджених рецензентів.

В рецензії визначається:

  • актуальність, реальність та доцільність досліджень за темою роботи;

  • відповідність матеріалів дипломної роботи цілям та завданням, а також ступінь їх реалізації;

  • рівень теоретичної та практичної проробки питань;

  • якість та вірогідність сформульованих в роботі висновків, пропозицій, рекомендацій, правильності виконаних розрахунків;

  • ступінь оригінальності отриманих результатів при проведені аналізу та розробки рішень;

  • позитивні моменти та недоліки роботи;

  • загальна оцінка дипломної роботи (відмінно, добре, задовільно, незадовільно).

В рецензії, підписаній рецензентом, вказується його посада та місце роботи, вчений ступінь і вчене звання (якщо такі наявні). Підпис рецензента засвідчується печаткою відділу кадрів або канцелярії за місцем його роботи.

Завершена дипломна робота з відгуками, рецензією подається завідувачу кафедри аудиту та економічного аналізу, який підписує її та передає з усіма необхідними документами до ДЕК для подальшого захисту.

Дипломна робота має продемонструвати: вміння логічно та аргументовано викладати матеріал; коректно використо­вувати статистичні та математичні методи для аналізу проблем; опановування сучасних методів наукового дослідження; вміння проводити експерименти; навички робити власні узагальнення і висновки та роботи з джерелами інформації й відповідати таким вимогам:

- містити поглиблений аналіз досліджуваної теми;

- містити самостійні дослідження, розрахунки;

- містити обґрунтовані пропозиції щодо вдосконалення діяль­ності на досліджуваному об'єкті;

- мати належне оформлення відповідно до державних стан­дартів (при значних відхиленнях від встановлених вимог робота може бути взагалі недопущена до захисту або це суттєво вплине на загальну оцінку);

- бути виконаною і поданою на кафедру в термін, передба­чений графіком її виконання.

Дипломна робота повинна бути написана держав­ною літературною мовою, без переобтяження науковими термінами (які транслітеровано з іноземних мов), цитатами, запозиченими зі статей, монографій, підручників та з мережі Інтернет. Вона не повинна мати компілятивний характер.

Дипломна робота, яка не відповідає вимогам щодо змісту та оформлення, написана без дотримання затвердженого плану, не містить матеріалів конкретного дослідження теми у реальному підприємстві, обґрунтованих пропозицій, а також не має зовнішньої рецензії, до захисту не допускається.

До захисту подається дипломна робота, яка оформлена від­повідно до вимог, має рецензію та отримала допуск до захисту після попереднього захисту на кафедрі.

Попередній захист дипломної роботи щодо відповідності вимогам до оформлення, змісту та структури відбувається у присутності завідувача кафедри (керівника дипломної програми) та наукового керівника дипломної роботи. Студенти, дипломні роботи яких на попередньому захисті були оцінені позитивно, допускаються до захисту на засіданні ДЕК.

Дипломна робота має бути подана ДЕК не менш ніж за три дні до захисту.

До захисту студент заздалегідь готує стислу доповідь на 10-12 хвилин висвітлюючи такі важливі питання: обґрун­тування актуальності теми дослідження, мету, завдання, об'єкт, предмет дослідження, які методи використані, основні теоретичні положення та їх підтвердження в процесі експериментального дослідження тощо з використанням необхідного ілюстративного матеріалу (таблиць,графіків,слайдів,формул тощо), зміст та якість якого перевіряє науковий керівник.

За вибором студента та рішенням кафедри захист дипломної роботи може відбуватися іноземною мовою. У такому разі студент готує реферат іноземною мовою. До складу ДЕК маєбути включений: викладач / фахівець-практик, який вільно володіє іноземною мовою.

Захист дипломної роботи на відкритому засіданні державної екзаменаційної комісії, затвердженої у встановленому порядку, може відбуватися як у вищому навчальному закладі, так і на підприємствах, у закладах і організаціях, якщо там є до них практичний інтерес.

Перед захистом доцільно ретельно прочитати зовнішню рецен­зію, особливу увагу звернути на висловлені рецензентом зауваження і підготувати аргументовані відповіді.

Процедура захисту дипломної роботи включає:

- доповідь студента про зміст роботи;

- запитання до автора;

- оголошення зовнішньої рецензії та відгуку наукового керівника або його виступ;

- відповіді студента на запитання членів ДЕК;

- рішення комісії про оцінку роботи.

Свій виступ студент може прочитати або переказати у вигляді доповіді, яка засвідчить високий рівень теоретичної підготовки їїавтора, його ерудицію і здатність дохідливо викласти основні наукові результати проведеного дослідження.

Доповідь починається зі звернення: «Шановний пане голово! Шановні члени державної екзаменаційної комісії!» Далі студенткоротко викладає сутність наукової проблеми і стан питання, обґрунтовує її актуальність та мету наукових досліджень.

Особливу увагу слід надати результатам, отриманим особисто автором (що саме запропоновано, узагальнено, рекомен­довано та інше), обґрунтуванню їх достовірності, новизни, значимості для розвитку теорії та практики.

При викладенні запропонованих методів вирішення наукової проблеми і наявних результатів треба зробити акцент на порівнянні їх з уже відомими науковими підходами.

У прикінцевій частині доповіді викладаються (зачитуються) основні результати та висновки, їх реалізація, можливі шляхи подальшого використання.

Під час виступу необхідно звертати увагу членів комісії на демонстраційні матеріали, коротко пояснюючи їх призначення і зміст.

Оскільки не тільки зміст доповіді, а й характер її' прочитання (чи переказу), впевненість у відповідях на поставлені запитання значною мірою визначають оцінку захисту, тому слід зосередити увагу на деяких правилах публічного виступу.

Доповідь повинна бути науковою, добре аргументованою. Особ­ливо важливо, щоб мовлення дипломника було зрозуміле, чітке, граматично правильне, впевнене, що робить його переконливим. Якість виступу суттєво знижується, коли доповідають поспіхом, ковтаючи закінчення слів або дуже тихо і невиразно. Неприпустимі порушення норм літературного мовлення, зокрема, неправильні наголоси у словах. Спокійна, некваплива манера викладу завжди імпонує слухачам.

Слід зважити також на вибір одягу, пози під час виступу, а також жестів, міміки, манер, інших зовнішніх форм поведінки. Елегантність, охайність в одязі (без підкресленої екстравагантності) сприяє прихильному ставленню до студента членів екзаменаційної комісії, а також всіх присутніх на захисті.'

Відповідати на запитання членів ДЕК слід тільки за суттю справи чітко й аргументовано. Перед тим, як відповідати назапитання, необхідно уважно його вислухати до кінця.

Рішення щодо підсумкової оцінки приймається більшістю голосів членів ДЕК за результатами публічного захисту з урахуванням висновків наукового керівника та рецензента.

Голова ДЕК оголошує результати, які включають загальну оцінку та рекомендації щодо впровадження матеріалів дипломної роботи, публікації в. періодичних виданнях, рекомендації випуск­никові для вступу в аспірантуру тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]