Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
общий отчет.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
352.26 Кб
Скачать

1.3. Аналіз фінансового стану підприємства

Для зручності аналізу фінансового стану будь-якого підприємства необхідно розрахувати ряд показників на основі фінансової звітності.

Платоспроможність підприємства - здатність підприємства впевнено сплачувати всі свої боргові зобов’язання згідно з встановленими строками або відповідно до договірних умов. Крім аналізу платоспроможності підприємства слід також звернути увагу на його ліквідність.

Ліквідність —це спроможність підприємства перетворювати свої активи в гроші для покриття всіх необхідних платежів по мірі настання їхнього терміну. Аналіз фінансово-господарської діяльності, стану активів та зобов’язань в ринкових умовах відіграє важливу роль, оскільки, від результатів фінансової діяльності підприємства залежить як успішне виконання ним запланованих завдань, так і його функціонування загалом. Завданням фінансового аналізу є визначити фінансовий стан, з’ясувати можливості підвищення ефективності роботи підприємства за допомогою раціональної фінансової політики; оцінити напрями розвитку підприємства, виходячи з потреби у фінансових ресурсах. Головною фінансового аналізу є своєчасне з’ясування і виправлення недоліків у фінансовій діяльності підприємства та знаходження резервів покращення фінансового стану підприємства і його платоспроможності.

Основними джерелами для проведення аналізу є фінансова звітність Корпорації «Альтіс – Холдинг» за 2011-2013 рр.

Загальна вартість майна підприємства дорівнює підсумку активу балансу: на кінець 2011 р. —1143,0 тис. грн. ; на кінець 2012 р. — 1318,3 тис. грн. Отже, вартість майна Корпорації «Альтіс – Холдинг» за аналізований період має тенденцію до зростання: у 2011р. — збільшилась на 452,8 тис. грн. порівняно з попереднім періодом, а в 2013 р. збільшилось на 115,2 тис. грн.порівняно з 2011 р., що свідчить про розширення господарського обороту і являється позитивним моментом.

В структурі сукупних активів підприємства протягом аналізованого періоду найбільшу частку займають необоротні активи (на кінець 2011 р. частка необоротних активів становила 53,8%).

Слід відмітити, що частка необоротних активів у структурі активів підприємства збільшилась. Така структура активів пов’язана насамперед із високою чутливістю до зміни виручки від реалізації послуг. При цьому слід зазначити, що збільшення необоротних активів є наслідком прискорення оборотності оборотних засобів, що позитивно характеризує діяльність підприємства.

Вартість оборотних активів підприємства у 2011 р. — зросла на 106,3 тис. грн., а в 2013р. — на 135,1тис. грн.

Частка власного капіталу в структурі майна підприємства протягом аналізованого періоду зростає: у 2011р. та 2012 р. — 0,93%, у 2013р.— 0,98%.

У 2012 р. ефективна робота підприємства проявилась у збільшенні нерозподіленого прибутку на 194,2тис.грн., а в 2013 р.нерозподілений прибуток зріс порівняно з попереднім періодом на 423,2 тис.грн.

Таким чином, в цілому зміни майнового стану підприємства за 2011-2013рр. є позитивними.

Фінансовий аналіз — це процес дослідження фінансового стану й основних результатів фінансової діяльності підприємства з метою виявлення резервів подальшого підвищення його ринкової вартості й забезпечення ефективного розвитку.

Аналіз дає можливість оцінити: фінансове положення компанії; майновий стан підприємства; ступінь підприємницького ризику (можливість погашення зобов’язань перед третіми обличчями); достатність капіталу для поточної діяльності і довгострокових інвестицій; здатність до нарощування капіталу; раціональність використання позикових засобів; ефективність діяльності компанії.

Одна з найважливіших характеристик фінансового стану підприємства – це стабільність (стійкість) його діяльності, яка пов’язана насамперед із загальною фінансовою структурою підприємства, ступенем залежності від від кредиторів та інвесторів. Збільшення коефіцієнта оборотності дебіторської заборгованості у 2011р. є результатом оборотних коштів, вкладених у розрахунки. У 2011 р. простежується зростання показника продуктивності праці, який характеризує ефективність використання підприємством трудових ресурсів за одиницю часу.

Збільшення показника фондовіддачі свідчить про збільшення виручки від реалізації, що припадає на 1 гривню вартості основних засобів. Така картина свідчить про позитивні тенденції в діяльності Корпоріції «Альтіс – Холдинг»

Негативною є тенденція до зменшення у 2011 р. коефіцієнта оборотності власного капіталу.

За останній звітний період значення коефіцієнта оборотності власного капіталу становила 0,36. Це означає, що середня вартість власного капіталу у звітному періоді приймала участь у формуванні виручки від реалізації 0,36 раза.