Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_investuvannya_ekzamen.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
253.95 Кб
Скачать

21. Професійна діяльність з торгівлі цінними паперами

Професійна діяльність з торгівлі цінними паперами на фондовому ринку провадиться торговцями цінними паперами - господарськими товариствами, для яких операції з цінними паперами є виключним видом діяльності, а також банками. Професійна діяльність з торгівлі цінними паперами включає: брокерську діяльність; дилерську діяльність; андеррайтинг; діяльність з управління цінними паперами.

Брокерська діяльність - укладення торговцем цінними паперами цивільно-правових договорів щодо цінних паперів від свого імені, за дорученням і за рахунок іншої особи.

Дилерська діяльність - укладення торговцем цінними паперами цивільно-правових договорів щодо цінних паперів від свого імені та за свій рахунок з метою перепродажу, крім випадків, передбачених законом.

Андеррайтинг - розміщення цінних паперів торговцем цінними паперами за дорученням, від імені та за рахунок емітента. Андеррайтер може надавати консультації емітенту щодо розміщення цінних паперів цього емітента.

Діяльність з управління цінними паперами - діяльність, яка провадиться торговцем цінними паперами від свого імені за винагороду протягом визначеного строку на підставі договору про управління переданими йому цінними паперами та грошовими коштами, призначеними для інвестування в цінні папери, а також отриманими в процесі цього управління цінними паперами та грошовими коштами, які належать на праві власності установнику управління, в його інтересах або в інтересах визначених ним третіх осіб.

22. Похідні цінні папери та операції з ними.

Похідні цінні папери -це цінні папери, механізм випуску та обігу яких пов'язаний з правом на придбання чи продаж їх протягом терміну, визначеного договором. До фондових деривативів належать:опціони;ф’ючерси;фондові варанти; депозитарні свідоцтва.

Опціон-це цінний папір, який розглядають як результат опціонного контракту. Згідно з цим контрактом один з учасників набуває право купівлі певної кількості цінних паперів за обумовленою ціною у певний період часу, а інший учасник за грошову премію зобов'язується, у разі необхідності, продати цінні папери за договірною ціною. Ф’ючерс– стандартизований терміновий біржовий контракт, що засвідчує зобов’язання щодо придбання визначеної кількості цінних паперів у визначений в контракті час у майбутньому з фіксацією ціни під час укладання контракту. Форвард– стандартизований терміновий позабіржовий контракт, що засвідчує зобов’язання щодо придбання визначеної в контракті кількості цінних паперів у визначений в контракті час у майбутньому з фіксацією ціни під час укладання контракту. Фондовий варант – різновід опціону, який випускається емітентом щодо власних цінних паперів і дає його власникам право на придбання акцій чи боргових цінних паперів цього емітента у визначений строк за певною ціною. Порядок емісії та обігу фондових варантів визначається Держ комісією з цінних паперів та фондового ринку.Контроль за обігом фондових варантів здійснюється Держ комісією з цінних паперів та фондового ринку. Варрант — це вид довгострокового цінного папера, пов'язаний з зобов'язанням, яке продавець дає покупцеві в розумінні права власності на цінні папери. Власник варранта має право обміняти його на певну кількість звичайних акцій за твердою ціною протягом певного проміжку часу, якщо курс акцій досягає певного обумовленого рівня. Варрант випускають одночасно з облігаціями, привілейованими акціями та борговими зобов'язаннями.

Депозитарне свідоцтво- є похідним цінним папером, випущеним учасником Нац депозитарної системи Укр, що встановив кореспондентські відносини з іноземною фін установою, який свідчить про право власності інвестора – резидента Укр на певну кількість депонованих в цій іноземній фінансовій установі акцій чи облігацій емітента, що не є резидентом України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]