Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Дизайн выставочного стенда-Лекционный материал

.pdf
Скачиваний:
37
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
1.85 Mб
Скачать

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ТЕХНОЛОГІЙ ТА ДИЗАЙНУ

ВИСТАВКОВИЙ ДИЗАЙН

Навчально-методичний посібник для студентів галузь знань: 0202 «Мистецтво»

напрям 6.020207.01 «Дизайн» спеціальність: «Дизайн»

спеціалізація: комп‘ютерний дизайн інтер‘єру і меблів

КИЇВ КНУТД 2012

Вступ: «Від мистецтва експонування до промислових виставок»

«...Створи зручну форму, а потім прикрась її»

Огастес Уелбі Нортмор Пьюджина англійський архітектор і теоретик архітектури, будівельник Вестмінстерського палацу та Біг-Бена у Лондоні.

Від мистецтва експонування до промислових виставок.

Виставки сьогодні - це ефективний інструмент розвитку бізнесу, який надає унікальні можливості прямого спілкування з потенційними клієнтами та партнерами. Враховуючи, що з п'яти даних людині каналів сприйняття на зір припадає майже 90% одержуваної інформації, очевидно, що дизайнерське рішення експонування товару вкрай важливо для будь-якого учасника виставки.

Мистецтво експонування пройшло довгий шлях розвитку, та має безліч історичних коренів, художніх та архітектурних шкіл і традицій, великий практичний досвід. Найдавнішими прикладами виставлення* чого-небудь напоказ (експонування) можна вважати церемонії підношення дарів і подарунків. До мистецтва експонування (вмілої розстановки та прикрашання предметів) доводилося вдаватися вже при натуральному обміні, який існував задовго до появи грошей і виникнення торгівлі.

*Слово «виставка» - похідне від дієслова «виставляти». Виставкове мистецтво і його синонім «мистецтво експонування» означають: виставляти що-небудь напоказ, показувати, демонструвати, а слова «експозиція» і «експонувати» запозичені з латинської мови («розстановка, розташування»).

Проведення виставок і ярмарків має давню історію. Як відомо, перші ярмарки виникли у великих містах Близького Сходу. Пізніше і в інших областях Європи з'явилася і стала бурхливо розвиватися ярмаркова діяльність. Інтенсивне формування промисловості, розвиток засобів зв'язку та транспорту забезпечили передумови для створення прообразу сучасних виставок і ярмарків.

Так з 1 травня по 15 жовтня 1851 року був зроблений дуже важливий крок у розвитку продажу за зразками замість концентрації великої кількості товарів з метою безпосередньої реалізації. В цей період пройшла Велика виставка промислових робіт всіх народів (The Great Exhibition of the Works of Industry of All Nations), у лондонському Гайд-парку. На цій першій світовій виставці були представлені промислові товари та різні вироби ремесла, машини, виробничі методи, а також корисні копалини та роботи образотворчого мистецтва.

Кришталевий палац (Crystal Palace) в лондонському Гайд-парку був побудований в 1850-1851 роках із заліза і скла до Всесвітньої виставки 1851 року.

Виставковий зал площею понад 90 000 кв.м., протяжністю 564 м і висотою до 33 м.

1

На початку ХХ століття з розвитком промислових товарів з'являється нова галузь мистецтва, яка включає в себе елементи маркетингу та технології виробництва - промисловий дизайн, який охоплює широке коло об'єктів, від домашнього начиння до наукоємних виробів. Особливе місце займає дизайн меблів і елементів інтер'єру, посуду і столових приладів, розробка форм і концептів яких має глибокі історичні передумови.

Промисловий дизайн – галузь дизайнерського мистецтва, яка займається зовнішнім виглядом і функціональністю промислових виробів. Цей тип дизайну називають іноді індустріальним або предметним дизайном. Але суть його залишається незмінною - зробити продукцію не тільки функціональною і якісною, але і здатною задовольняти естетичні потреби найвибагливіших користувачів.

«Золотий циркуль» («Compasso d'Oro»)

Золотий циркуль Асоціації Індустріального Дизайну У 1954 р. була заснована перша європейська нагорода за

розробки в галузі дизайну - премія Compasso d'Oro ADI, що в перекладі означає «Золотий циркуль Асоціації Індустріального Дизайну». На сьогоднішній день це найавторитетніша дизайнерська премія. [7]

Тим самим підкреслювався нерозривний зв'язок промислового дизайну з промисловим виробництвом та поширювалася і конкретизувалася багатозначність терміна «дизайн». Протягом XX з масовим виробництвом і підвищенням якості товарів та послуг росте кількість і якість промислових виставок, поступово зароджується новий вид діяльності - виставкова справа. Одночасно формуються методика, техніка і технологія не тільки експонування товарів, але й презентації послуг, оприлюднення ідей, використання засобів комунікації, словом, відбувається вдосконалення процесу, що прийнято називати терміном «просування».

Дизайнер з Франції Олів'є Доле (Olivier Dolle) пропонує інтерпретацію «книжкового дерева». [16]

Виставковий дизайн є сукупністю візуальних засобів просування учасників виставкового

 

ринку та результатів їх діяльності.

 

Саме за допомогою виставкового дизайну виставкові заходи (виставки, конгреси,

 

презентації тощо) стають ефективними, набувають естетичного вигляду та посилюють

 

виразність інформації, яка звернена до споживачів виставкових послуг (відвідувачів,

 

експонентів, журналістів і т. д.). У даному навчально-методичному посібнику розглядається

 

саме ця технологія просування - виставковий дизайн.

2

Лекція № 1 «Виставкова діяльність в Україні»

Тема № 1

«Мета виставкових заходів»

Виставкова діяльність є однією з найдинамічніших сфер сучасної світової економіки, оскільки вона відіграє важливу роль у зміцненні міжнародних зв'язків, розвитку внутрішньої і зовнішньої торгівлі, впровадженні нових технологій та нових видів продукції, стимулює закріплення позитивних структурних змін в економіці, сприяє науково-технічному та технологічному оновленню вітчизняного виробництва. [19]

В Україні виставкові заходи використовуються підприємствами, організаціями та установами з метою:

-збору та обробки інформації з подальшим використанням її при розробці власної внутрішньої та зовнішньої економічної політики;

-просування на світовому ринку товарів та послуг вітчизняного виробника та вітчизняної продукції;

-залучення в Україну, для забезпечення власного економічного розвитку, новітніх технологій, обладнання та іншої продукції з інших країн, якщо ця продукція не виробляється в Україні [2].

Тема № 2

«Основні задачі виставкової діяльності в Україні»

Основними задачами виставкової діяльності в Україні є:

-визначення пріоритетних напрямів розвитку галузей і регіонів; -просування вітчизняної продукції на зарубіжні ринки;

-сприяння науково-технічному і технологічному оновленню вітчизняного виробництва;

-залучення інвестицій і кредитів для розвитку національної економіки;

-створення сприятливих умов для активної участі вітчизняних та іноземних компаній у виставках і ярмарках в Україні [1]

Тема № 3

«Основні принципи виставкової діяльності Україні»

Основні принципи виставкової діяльності Україні є:

-реалізація єдиної державної політики щодо розвитку виставкової діяльності, забезпечення координації діяльності центральних органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування у цій сфері;

-створення рівних умов для суб'єктів виставкової діяльності всіх форм власності;

-сприяння провадженню суб'єктами господарювання виставкової діяльності та недопущення недобросовісної конкуренції між її суб'єктами. [1]

3

Тема № 4

«Суб'єкти виставкової діяльності в Україні»

Суб'єктами виставкової діяльності в Україні є:

Виставковий центр - суб'єкт господарювання будь-якої форми власності, основна діяльність якого пов'язана з організацією та проведенням виставок і ярмарків, який повинен мати у штаті кваліфікованих працівників, відповідну матеріально-технічну базу (спеціальні виставкові об'єкти (приміщення, площі та обладнання) для проведення виставок і ярмарків.

Організатор виставок і ярмарків:

-центральні та місцеві органи виконавчої влади, які забезпечують підготовку та проведення виставок і ярмарків на підставі відповідного рішення з частковим фінансуванням витрат за рахунок коштів державного або місцевого бюджету;

-суб'єкти господарювання всіх форм власності, основна діяльність яких пов'язана з організацією та проведенням виставок і ярмарків.

-розпорядником виставок і ярмарків є суб'єкт господарювання, який здійснює їх підготовку та проведення на підставі договору, укладеного з організатором виставок і ярмарків, може залучати на договірних засадах інших суб'єктів господарювання до виконання робіт, надання послуг, закупівлі товарів, необхідних для організації та проведення виставок і ярмарків.

-упорядником виставок і ярмарків є суб'єкт господарювання, який надає на підставі договору, укладеного з організатором або розпорядником виставок і ярмарків послуги з їх організації (проектування, будівництво, оформлення виставок і ярмарків).

Учасник виставок і ярмарків:

- суб'єкт господарювання, який уклав з організатором або розпорядником договір про участь в них. [1]

4

Лекція № 2 «Терміни виставкової діяльності»

Тема № 5

«Основні терміни виставкової діяльності в Україні»

Виставки – заходи, пов'язані з демонстрацією продукції та послуг, просуванням їх на внутрішній та зовнішній ринки і вивченням з цією метою кон'юнктури ринку.

Ярмарки – заходи, безпосередньо пов'язані з торгівлею (роздрібною чи оптовою), що проводяться в певному місці та у визначені строки.

Виставкові центри – підприємства, основна діяльність яких пов'язана з організацією та проведенням виставок, з наданням послуг у сфері організації та проведення виставок (ярмарків). Виставкові центри повинні мати штат кваліфікованих працівників, відповідну матеріальнотехнічну базу (спеціальні виставкові площі та обладнання) та можуть надавати ці площі та обладнання для проведення виставок та ярмарків.

Організатори виставок – підприємства, що відповідно до своїх статутів займаються організацією виставок на бюджетній, комерційній чи змішаній основі. [1]

Виставкове будівельне підприємство - особа, яка має у своїй власності обладнання, необхідне для побудови спеціалізованих виставкових стендів, і яка на замовлення виставкових підприємств будує такі стенди.

Експозиція - стенд, який одночасно використовується кількома експонентами, об'єднаних спільним виробництвом, або з однієї місцевості тощо.

Стенд - збудоване на замовлення експонента на виставковій площі з легко розбірних конструкцій на час проведення виставкових заходів спеціальне приміщення, яке передається для використання експонентові.

Забудовник - компанія, що професійно займається роботами по проектуванню, розробці, виготовленню та монтажу стендових конструкцій.

Експонент - особа, яка виставляє на виставковому заході свою продукцію з метою пошуку партнерів по її закупівлі.

Відвідувач - особа, яка відвідує виставковий захід з метою ознайомлення з виставленою продукцією без фахових або комерційних інтересів, або з професійних чи комерційних інтересах.

Інформаційне підприємство - особа, яка провадить збір, обробку і розповсюдження інформації про виставкові заходи; займається маркетинговою, консалтинговою та рекламною діяльністю, пов'язаними з виставковою діяльністю. [2]

5

ДОДАТКОВА ІНФОРМАЦІЯ

Сучасні виставкові центри значно відрізняються від своїх попередників в минулому. Сьогодні при розробці дизайн-проекту виставкового центру прийнято застосовувати технічні рекомендації UFI (Всесвітня асоціація виставкової індустрії). Також, окрім архітектурних та дизайнерських рішень, експоцентр повинен враховувати і економічний стан свого регіону, його перспективність для проведення регіональних, національних та міжнародних виставкових заходів.

Всесвітня асоціація виставкової індустрії (UFI), охоплює міжнародні та національні асоціації в області виставкової індустрії, а також їх партнерів.

Виставковий павільйон POD Pavilion в Куала-Лумпур (Малайзія),

здійснений за проектом архітектурної майстерні італійського архітектора Манфреді Ніколетті. Площа 800 кв.м.

Виставкові центри поділяються на три основні групи по площі: Міжнародного класу (понад 20 тис. м2); Регіональні (понад 5 тис. м2); Малі виставкові центри (менше 5 тис. м2). [8]

Основні вимоги до дизайн-проекту виставкового центру:

-розташування у місцевості, забезпеченій транспортною інфраструктурою, готелями, ресторанами, магазинами, закладами культури та відпочинку;

-можливість подальшого збільшення площ;

-можливість забезпечення потужними інженерними комунікаціями;

-наявність відповідної інфраструктури (конференц-зали, торгові, офісні і складські приміщення, заклади харчування, місткий паркінг, відділення банку, інформаційні пункти, гардероб)

-наявність великих холів для реєстрації та зон відпочинку відвідувачів.

8

ДОДАТКОВА ІНФОРМАЦІЯ

Виставкові приміщення повинні бути з мінімальною кількістю колон, великою кількістю входів і вантажних воріт, висотою ярусу не менше 9 м, а оптимально 12 м. Обов'язково повинна бути присутня сучасна система вентиляції та управління кліматом, впроваджені заходи протипожежної безпеки.

Виставковий центр «КиївЕкспоПлаза» (м. Київ)

В цілому, привабливим дизайном виставкового комплексу вважається не стільки його якість архітектурного проектування, скільки рівень наданих виставкових послуг. Більшість виставкових об'єктів як в Україні, так і в усьому світі, не вражають оригінальністю архітектурних рішень (як правило, це високі павільйони простої прямокутної форми, основна вимога до яких - максимальна універсальність приміщень і зручність для учасників і відвідувачів). Більш цікавими з архітектурної точки зору є «Міжнародний виставковий центр» (Київ), а також «Радмір-Експохол» (Харків).

Власники таких об'єктів пішли шляхом Європи і Південно-Східної Азії, де чимала частина виставкових об'єктів - це місцеві пам'ятки, що привертають увагу як зацікавлених відвідувачів, так і туристів. Не випадково, що ці експоцентри часто стають місцем проведення концертних та інших культурних заходів. [8]

«Міжнародний виставковий центр» (м. Київ)

Презентаційно-виставковий центр

 

«Радмір Експохол» (м. Харків)

9

Лекція № 3 «Введення у виставковий дизайн»

Тема № 7

«Визначення виставкового дизайну»

Виставковий дизайн є однією із складових частин виставкової діяльності, поряд з:

виставковим менеджментом та маркетингом.

Під поняттям виставковий дизайн розуміється результат творчого процесу, спрямованого на:

-художнє оформлення виставкового простору (виставкових центрів, приміщень, стендів, майданчиків);

-розробку та виробництво графічних матеріалів, які використовуються під час підготовки та проведення виставок (елементи корпоративного стилю, сувенірна продукція, нагороди, дипломи, грамоти, релізи, плакати, запрошення, каталоги, інші інформаційно-рекламні матеріали);

-висвітлення та просування продукції, послуг, брендів, подій за допомогою засобів сучасної фото-, відео-, аудіо та комп’ютерної технологій.

Тема № 8

«Класифікація виставкового дизайну»

В залежності від специфіки об’єкту застосування виставковий дизайн поділяється на чотири види:

дизайн виставкового центру, дизайн виставкового приміщення, дизайн виставкового стенду, виставковий інформаційний дизайн, який має п'ять специфічних направлень.

ВИСТАВКОВИЙ ДИЗАЙН

1. ДИЗАЙН ВИСТАВКОВОГО ЦЕНТРУ

2. ДИЗАЙН ВИСТАВКОВОГО ПРИМІЩЕННЯ

3. ДИЗАЙН ВИСТАВКОВОГО СТЕНДУ

4. ВИСТАВКОВИЙ ІНФОРМАЦІЙНИЙ ДИЗАЙН

4.1. ВИСТАВКОВА ТИПОГРАФІКА

4.2. ФІРМОВИЙ СТИЛЬ ВИСТАВКИ

4.3. ВИСТАВКОВІ ВІЗУАЛЬНІ КОМУНІКАЦІЇ

4.4. ВИСТАВКОВИЙ ФОТОРЕПОРТАЖ

4.5. ВИСТАВКОВИЙ ВІДЕОДИЗАЙН

10

Лекція № 4 «Дизайн виставкового стенду»

Тема № 9

«Виставкові стенди та матеріали»

Дизайн виставкового стенду - це, перш за все обличчя фірми, тому яскраві унікальні просторові конструкції стендів не тільки відображають корпоративний стиль компанії, але і можуть втілювати її філософію. У виставковому стенді все має бути бездоганно: зовнішній вигляд повинен підкреслити статус компанії, а функціональна організація - створити умови для спілкування.

У створенні дизайн-проекту виставкового стенду - найголовніше знайти ідею. Але основна робота починається зі створення художньо-архітектурного образу учасника виставки, аналізу інформації про нього, вивчання існуючого корпоративного стилю (фірмовий стиль торгової марки, слогани, рекламні публікації, відеоматеріали, приклади участі на інших виставках). [12].

За класифікацією організаторів виставок, площі поділяються на «обладнані», які забудовує розпорядник виставки та «необладнані», де учасник вільний монтувати стенди на свій розсуд, або замовляти так звані «ексклюзивний стенд». Також існують такі поняття виставкових стендів, як «indoor» та «outdoor». У першому випадку стенд монтується у критому павільйоні, в другому - на вулиці, під відкритим небом.

«Обладнана площа, стандартний виставковий стенд».

Обладнана площа – це площа, яку організатор виставки забудовує стандартними, або як їх ще називають, модульними стендами. Зазвичай метраж подібних стендів від 4 до 40 квадратних метрів. Для забудови використовується спеціалізоване виставкове обладнання-конструктор стандартних розмірів, який виготовлює відомий бренд «Octanorm» (Німеччина) та йому подібні (FOGA System, SYMA System, MERO). Організатори виставок пропонують експоненту подібний варіант, як найменш витратний і багато в чому раціональний, тому як при вкрай обмеженому виставковому бюджеті, компанії-учаснику такий формат участі у виставці здається оптимальним.

«Octanorm»

«FOGA System» «SYMA System» «MERO»

11