Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Національна економіка .doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
191.49 Кб
Скачать

Оpгaни державної влади в Україні та їx функції в сфері управління національною економікою

У демократичному, правовому суспільстві державна влада базується на засадах її поділу на законодавчу, виконавчу й судову. В Україні поділ повноважень між різними гілками влади визначається Конституцією України (1996 р.) та іншими законодавчими актами.

Главою держави є Президент України, законодавчу владу здійснює Верховна Рада України, виконавчу — Кабінет Міністрів України, інші центральні органи виконавчої влади (міністерства, відомства), місцеві державні адміністрації. Судову владу здійснюють Конституційний Суд України, загальні та арбітражні суди.

Президент України як глава держави, гарант Конституції, державного суверенітету, територіальної цілісності України, прав і свобод людини й громадянина здійснює низку функцій у сфері державного управління: формування стратегії соціально-економічного розвитку країни, здійснення правового регулювання економічних відносин, здійснення кадрової політики у межах уряду і виконавчої влади взагалі, організаційна і координація діяльності державних органів. Стратегія соціально-економічного розвитку країни – це документ, основні положення якої висвітлюються у посланнях до народу та щорічних посланнях Президента України до Верховної Ради України.

Організаційне, правове, консультативне, інформаційне, експертно-аналітичне та інше забезпечення діяльності Президента України здійснює Секретаріат Президента України на чолі з Главою Секретаріату.

Єдиним органом законодавчої влади в Україні є парламент — Верховна Рада України (ВР). До повноважень ВР України стосовно питань державного регулювання економіки належать такі.

1. Правове регулювання економічних відносин.

2. Формування стратегії і тактики соціально-економічної

3. Кадрова політика

4. Парламентський контроль.

Законопроектну роботу здійснюють парламентські комітети. Верховною Радою 14-го скликання (нинішньою) утворено 22 комітети, зокрема з питань: економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій; бюджету; фінансів і банківської діяльності; промислової політики; соціальної політики та праці; державного будівництва, місцевого самоврядування й діяльності рад та ін.

Вищим органом у системі органів виконавчої влади України є Кабінет Міністрів України, що виконує свої функції як безпосередньо, так і через центральні та місцеві органи виконавчої влади. Кабінет Міністрів України забезпечує здійснення внутрішньої і зовнішньої політики держави, виконання Законів України та інших нормативно-правових актів; забезпечує проведення фінансової, цінової, інвестиційної та податкової політики, політики у сферах зайнятості населення, соціального захисту населення, науки, освіти, охорони довкілля; здійснює управління об’єктами державної власності, розробляє проект закону України про Державний бюджет України і забезпечує його виконання, здійснює заходи щодо забезпечення обороноздатності і національної безпеки України, громадського порядку, організує здійснення зовнішньоекономічної діяльності, спрямовує і координує роботу міністерств та інших органів виконавчої влади. Кабінету Міністрів України підзвітні і підконтрольні місцеві державні адміністрації.

Стосовно органів місцевого самоврядування (місцеві ради) компетенція Кабінету Міністрів України спрямована на максимальне сприяння його функціонуванню і розвитку без втручання в безпосередню діяльність органів самоорганізації населення.

Оперативне державне управління в окремих галузях і сферах суспільного життя здійснюють центральні органи у системі органів виконавчої влади. До основних функцій цих органів належать: участь у формуванні та реалізації державної економічної політики, прогнозування розвитку економіки, участь у розробці Державного бюджету України і Державної програми економічного і соціального розвитку України, розроблення цільових програм розвитку відповідної галузі, внесення пропозицій про умови забезпечення соціального захисту населення, екологічної безпеки, участь у підготовці міжнародних договорів України.