Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОТ / Бігдай Олена / ОСНОВА.doc
Скачиваний:
134
Добавлен:
27.12.2015
Размер:
2.52 Mб
Скачать

1.4 Засоби обробки текстової інформації та програмне забезпечення

Обробка інформації - вся сукупність операцій (збирання, введення, записування, перетворення, зчитування, зберігання, знищення, реєстрація), що здійснюються за допомогою технічних і програмних засобів, включаючи обмін по каналах передачі даних.

Незважаючи на широкі можливості використання комп'ютерів для обробки самої різної інформації, найпопулярнішими як і раніше залишаються програми, призначені для роботи з текстом. При підготовці текстових документів на комп'ютері використовуються три основні групи операцій:

  • Операції введення. Дозволяють перенести вихідний текст з його зовнішньої форми в електронний вигляд, тобто у файл, що зберігається на комп'ютері. Введення може здійснюватися не тільки набором за допомогою клавіатури, але і шляхом сканування паперового оригіналу і подальшого перекладу документа з графічного формату в текстовий (розпізнавання).

  • Операції редагування (правки) дозволяють змінити вже існуючий електронний документ шляхом додавання або видалення його фрагментів, перестановки частин документа, злиття декількох файлів, розбиття єдиного документа на декілька більш дрібних і т.д.

Введення і редагування при роботі над текстом часто виконуються паралельно. При введенні і редагуванні формується зміст текстового документа.

  • Оформлення документа задають операціями форматування. Команди форматування дозволяють точно визначити, як буде виглядати текст на екрані монітора або на папері після друку на принтері.

Все різноманіття сучасних текстових редакторів умовно можна розбити на три основні групи:

До першої, відносяться найпростіші текстові редактори, що володіють мінімумом можливостей і здатні працювати з документами в звичайному текстовому форматі. TXT, який, як відомо, при всій своїй простоті і загальній підтримці абсолютно не дозволяє більш-менш пристойно форматувати текст. До цієї групи редакторів можна віднести як вхідні в комплект поставки ОС сімейства Windows, редактори WordPad і зовсім мало функціональний блокнот і безліч аналогічних продуктів інших виробників (Atlantis, EditPad, Aditor Pro, Gedit і т.д.).

До другої відносять проміжний клас текстових редакторів. Включає в себе досить широкі можливості по частині оформлення документів. Вони працюють з усіма стандартними текстовими файлами (TXT, RTF, DOC). До таких програм можна віднести Microsoft Works.

До третьої групи відносяться потужні текстові процесори, такі, як Microsoft Word або StarOffice Writer. Вони виконують практично всі операції з текстом. Більшість користувачів використовує саме ці редактори в повсякденній роботі.

Основними функціями текстових редакторів і процесорів є:

  1. введення і редагування символів тексту;

  2. можливість використання різних шрифтів символів;

  3. копіювання і перенесення частини тексту з одного місця на інше або з одного документа в інший;

  4. контекстний пошук і заміна частин тексту;

  5. завдання довільних параметрів абзаців і шрифтів;

  6. автоматичне перенесення слів на новий рядок;

  7. автоматичну нумерацію сторінок;

  8. обробка та нумерація виносок;

  9. створення таблиць і побудова діаграм;

  10. перевірка правопису слів і підбір синонімів;

  11. побудова змістів і предметних покажчиків;

  12. роздруківка підготовленого тексту на принтері і т.п.

Додатковими функціями текстових редакторів і процесорів є:

  1. підтримка різних форматів документів;

  2. можливість роботи з декількома документами одночасно;

  3. вставка і редагування формул;

  4. автоматичне збереження редагованого документа;

  5. робота з багатьма колонками тексту;

  6. можливість роботи з різними стилями форматування;

  7. створення шаблонів документів;

  8. аналіз статистичної інформації.[3]

1.5 Редагування текстів на ЕОМ

Підготовка та редагування текстів - це одне з найбільш частих застосувань персональних комп'ютерів. Простота і зручність редагування текстів на ЕОМ привели до того, що для подібних робіт практично перестали використовуватися друкарські машинки.

Редактори текстів на ЕОМ - це спеціальні програми, що дозволяють вводити, шукати, редагувати і зберігати різні тексти на ЕОМ аж до наукових звітів і літературних творів, а також особистих або службових архівів.

Редактори текстів на ЕОМ - це найбільш зручний засіб для підготовки різного роду документів і створення архівів документів на ЕОМ. Ведення такого роду архівів складає основу роботи великої кількості людей - бізнесменів, юристів, письменників, учених, журналістів, інженерів, секретарів, референтів та багатьох інших фахівців.

Документом вважається інформація, зафіксована на матеріальному носії, що має реквізити, які дозволяють його ідентифікувати. До числа реквізитів документа відноситься – прізвище автора (виконавця) та дата його створення (підписання), а також вхідні або вихідні реєстрації, при розміщенні його в архівах.

На персональних комп'ютерах IBM PC найбільшого поширення набули редактори текстів Word і Лексикон. Word - це кращий редактор текстів для операційної системи Windows. Лексикон був одним із кращих вітчизняних редакторів текстів для комп'ютерів з операційною системою DOS. [6]

1.6 Перелік програмних засобів, які можна використовувати для обробки текстової інформації

1.6.1 Текстовий редактор RJ TextEd

RJ TextEd (раніше TextEd) - це безкоштовний текстовий редактор для операційної системи Microsoft Windows. Текстовий редактор був створений Рікардом Йоханссоном в 2004 році і написаний на Object Pascal.

RJ TextEd є повнофункціональним текстовим редактором вихідного коду з підтримкою Unicode. Це також дуже потужний веб (PHP, ASP, JavaScript, HTML і CSS) розвинутий редактор.

Функціональність виходить за рамки текстових файлів і включає в себе підтримку CSS / HTML з вбудованим редагування CSS / HTML попередній перегляд, перевірка орфографії, авто заповнення, HTML перевірки, шаблони і багато іншого. Програма також має подвійні команди для файлів на панелі і ще (S) FTP-клієнт для завантаження файлів. Нижче наведено невеликий список доступних функцій.

Особливості програми:

  • Автоматичне завершення.

  • Згортання коду.

  • Колонка режимів.

  • Розширений пошук, сортування.

  • CSS і HTML майстри.

  • CSS і HTML перегляд за допомогою внутрішнього IE, Firefox 4 і Chrome браузерів.

  • FTP і SFTP клієнт з синхронізацією.

  • File Explorer, текст кліпів, Code Explorer, менеджер проекту.

  • Перетворення між кодових сторінок, формат Unicode і текстових форматів.

  • Виявлення Unicode і ANSI кодових сторінок.

  • Open / Save UTF-8 закодованих файлів без підпису (BOM).

  • HTML перевірки, форматування та редагування.

  • Інструменти, які перевіряють синтаксис, та підказки, котрі виправляють неправильний код і т. д.

Є багато особливостей, не перерахованих вище. У тому числі перевірка орфографії, підтримка електронної пошти, пошук з використанням регулярних виразів.

RJ TextEd являє собою безкоштовний текстовий редактор юні код, рядків та вихідного коду, а також може бути використаний в якості легкого інструменту для веб-розробника. Текстовий редактор використовує різноманітні методи для виявлення помилок в синтаксисі вихідного коду, підтримує автозавершення слів і спливаючі підказки при редагуванні вихідного коду.

Існує попередній перегляд для форматів HTML / ASP / PHP, а також включений файл синтаксису для редагування (SyntaxEditor.exe) подстветки мов програмування і деяких інших параметрів. Є аргументи командного рядка, MRU, механізм drag-and-drop, підтримка синхронізації локальних папок з віддаленими, робота з макросами, налаштування гарячих клавіш, дружня робота з другими додатками, такими як, Mozilla Firefox і UltraEdit.

Інтерфейс програми (Рисунок 3) заснований на MDI для редагування декількох документів в одному вікні.

Рисунок 3 – Інтерфейс програми RJ TextEd

TextEd включає додаткові утиліти в дистрибутив, в числі яких знаходиться веб-браузер, файловий менеджер, CSS редактор, а також інструменти для веб-розробника. [7]

1.6.2 Текстовий редактор PolyEdit Word Processor

PolyEdit ™ являє собою потужний, багатофункціональний, але простий у використанні текстовий редактор для Windows, який призначений для задоволення найвибагливіших вимог обробки текстів. Програма пропонує широкий спектр можливостей, інструментів і доповнень, ось деякі основні можливості:

  • Потужний.

  • Компактний.

  • Зручний у використанні.

  • Сумісний з MS WORD.

  • Легкий у використовуванні.

Цю програму також можна використовувати, як HTML-редактор, редактор вихідного коду, персональний інформаційний менеджер і, навіть, як безпечний зберігач паролів! Це дійсно "швейцарський армійський ніж" для тексту. Більше не потрібно стрибати між програмами. Ви можете зробити все в PolyEdit!

Інтерфейс – знайомий і простий у використанні для користувача (Рисунок 4). Як у Ms Word Кілька настроєних панелей інструментів, горизонтальна лінійка. Є вкладки для забезпечення легкого доступу до відкритих документів і налаштування інструментів, багатомовний користувальницький інтерфейс, підтримка рідних тем (Office XP/2003, і т.д.), гіперпосилань, тощо.

Рисунок 4 – Інтерфейс програми PolyEdit

Є можливості редагування:

  • Вирізання, копіювання та вставка.

  • Копіювання і вставка форматування.

  • Багаторівневі скасування і повтор.

  • Різні текстові конвертори (ANSI / OEM, ROT-13, шифрування / дешифрування і т.д.)

  • Можливість встановити дату і час.

  • Сортування тексту.

  • Блок (колонки) редагування.

Все форматування символьних можливостей текстового процесора, таких, як: ім'я і розмір шрифту, жирний, курсив, підкреслення (кілька типів), закреслений, індекс, індекс, і колір тексту. Додаткові ефекти: колір фону, шрифту, відстань між літерами, тощо.

Також в даній програмі можна відформатувати абзаци (зліва, по центру, праворуч та по ширині), створити нумеровані і марковані списки, можливість встановлення міжрядкового інтервалу, відстань до і після абзацу, тощо.

Дуже зручно використовувати програму для друку тексту. В програмі уже є вбудована, розширена версія для друку – настроювання колонтитулів, настроюванні поля й орієнтація сторінки (книжкова або альбомна), підтримка розривів сторінки, парних або непарних сторінок, зворотний варіант сторінки замовлення, роздрукування кількох (4, 9, 16, 25, 36, або 49) сторінок на одному аркуші паперу, тощо.

Також в програмі можна переглянути документи, завдяки: регулюванню масштабу документа, відображення недрукованих символів і меж сторінки, повноекранного режиму, який приховує все меню і панелі інструментів, тощо.

В програмі PolyEdit Word Processor

  • Підтримка серверів IntelliComplete (смарт автодоповнення).

  • Каталог і фрагменти інструментів.

  • Інтегрований веб-браузер, щоб показати активність HTML файл.

  • Вбудований клієнт електронної пошти з адресною книгою.

  • Менеджер буфера обміну.8

1.6.3 Word Reader – редактор тексту з розширеними можливостями

Word Reader - це багатофункціональний редактор тексту з розширеними можливостями. Програма володіє великим набором різних функцій для форматування тексту, має гнучку систему налаштування, що дозволяє будь-якому користувачеві настроювати Word Reader під себе. Також програма має приємний сучасний інтерфейс (Рисунок 5) зі змінними стилями меню, підтримує прозорість, має кілька вбудованих утиліт. Word Reader - гарна альтернатива стандартним блокнотам Windows.

Рисунок 5 – Інтерфейс програми Word Reader

Word Reader має такі можливості:

  • Детальне форматування тексту, включаючи зміну шрифту, кольору і вирівнювання.

  • Підтримка гарячих (локальних) клавіш з їх повною настройкою.

  • Детальна статистика по роботі з програмою і файлами.

  • Підтримка трьох вихідних форматів і безлічі вхідних.

  • Підтримка чотирьох кодувань: ANSI, OEM, UTF-8 та KOI8R.

  • Автотекст з шаблонами (ви можете їх змінити).

  • Шаблони різних файлів.

  • Безліч тимчасових форматів.

  • Вбудовані утиліти, які спрощують життя рядовому користувачеві.

  • Редактор стандартного буфера обміну.

  • Редактор стилів меню.

  • Односторонній транс літератор тексту.

  • Швидкий доступ до різних функцій програми (за допомогою настроюються Tool Bar'ов).

  • Друк документів.

  • Автозбереження документа.

  • Резервне збереження редагованого файлу.

  • Швидке збереження.

  • Налаштування абзацу.

  • Докладна довідка по кожному елементу програми. 9

1.6.4 Текстовий процесор MSWord 2013

Word 2013 забезпечує додаткові можливості роботи з документами. Вставляти відео з Інтернету, відкривати PDF-файли і редагувати їх вміст, а також вирівнювати зображення та схеми стало набагато простіше. Новий режим читання став зручніше і не відволікає вашу увагу, а також відмінно працює на планшетах. Крім того, поліпшені функції спільної роботи: додані прямі з'єднання з веб-сховищами та спрощені функції рецензування, зокрема виправлення і додавання приміток.

Завдяки новому режиму читання перегляд документів Word з екрану став набагато зручніше.

Інструменти редагування, які можуть відволікати увагу, приховані, але залишається доступ до засобів, які є зручними при читанні, таким як:

  • Визначення;

  • Переклад;

  • Пошук в Інтернеті.

Масштабування об'єктів стало набагато простішим. Двічі торкніться екрана або двічі клацніть мишею, щоб збільшити таблицю, діаграму або зображення в документі на весь екран. Перегляньте необхідні відомості, а потім торкніться екрана або клацніть мишею поза об'єктом ще раз, щоб зменшити масштаб і продовжити читання.

Відкривши документ, ви можете продовжити його перегляд з місця, на якому зупинилися. Word запам'ятовує цю позицію, навіть якщо перед цим документ був відкритий на іншому комп'ютері.

Відео з Інтернету можна переглядати безпосередньо у програмі Word. При цьому можна продовжувати роботу з документом і зосередитися на його вмісті (Рисунок 6).

Рисунок 6 Перегляд відео з Інтернету безпосередньо у програмі Word

За допомогою Word 2013 можна створювати більш красиві і привабливі документи і працювати з новими типами мультимедіа, такими як відео і зображення з Інтернету. Можна навіть відкривати і змінювати PDF-файли. Їх вміст, наприклад абзаци, списки та таблиці, можна редагувати аналогічно звичайним документам Word.

При відкритті Word 2013 можна вибрати один з нових відмінних шаблонів (Рисунок 7), що допомагають почати роботу, а також скористатися списком недавно переглянутих документів, щоб швидко повернутися до того, на якому ви зупинилися.

Рисунок 7 Вікно-привітання програмиWord 2013

Якщо використовувати шаблон не потрібно, просто виберіть пункт Новий документ.

При зміні розмірів і переміщенні зображень і фігур доступний попередній перегляд. Нові напрямні спрощують вирівнювання діаграм, фотографій і схем з текстом. 10

Соседние файлы в папке Бігдай Олена