Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Право / Методичка Право.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
27.12.2015
Размер:
40.5 Кб
Скачать

Тема №4 Вибори та референдуми як форма прямої демократії

1. Види і порядок проведення референдумів.

2. Поняття виборів та порядок їх проведення.

3. Вибори: принципи виборів, види виборів та виборчих систем.

4. Поняття і види референдумів.

5. Конституція України про внесення змін і доповнень до Основного Закону.

Завдання:

  1. Назвіть підстави дострокового припинення повноважень Кабінету Міністрів України.

  2. Назвіть підстави дострокового припинення повноважень народного депутата.

  3. Яким чином утворюється Вища рада юстиції.

  4. Назвіть органи державної влади Автономної Республіки Крим.

Теми 2,3 та 4 відносяться до головної галузі національного права України – Конституційного права. Це провідна галузь завдяки якій формується вся система права українського суспільства. Вивчаючи тему студент має засвоїти, що Україна має певні доробки в даній галузі. Про це можна дізнатися вивчаючи конституції, які були написані та діяли на території держави. Насамперед ,це Пакти і Конституції вольностей війська запорозького, автором якої був Пилип Орлик; Березневі статті Б.Хмельницького та конституції періоду радянської доби. Важливим моментом при вивченні даної теми є розуміння та засвоєння основних прав людини і громадянина, які умовно можна поділити на групи, а саме: громадянські, соціальні, економічні, культурні та політичні права та свободи. Студент має зрозуміти, що реалізуючи свої права не можна уникнути від виконання своїх обов’язків. Не менш важливим є знання, що держава опікується своїми громадянами і за межами України. Основні положення Закону України «Про громадянство України» дозволять це зрозуміти та засвоїти студентові.

Поняття та види виборів і референдумів дозволять студентові зрозуміти яким чином формується влада в державі. Тут треба засвоїти які виборчі системи застосовують на виборах Президента, Верховної Ради та органів місцевого самоврядування: мажоритарні, пропорційні та мішані. Мажоритарні бувають відносної більшості, абсолютної більшості та кваліфікованої більшості. Пропорційні системи дозволяють політичним партіям, які мають вплив у суспільстві, отримати перемогу, для цього використовують пропорційну систему жорстких списків. В нашій же державі вибори до Верховної Ради відбуваються за допомогою поєднання цих двох систем мажоритарно-пропорційної.

Тема №5. Сімейне право

  1. Поняття, предмет, метод, принципи та функції сімейного права.

  2. Поняття, умови і порядок укладання шлюбу.

  3. Особисті немайнові права і обов’язки подружжя.

  4. Шлюбний договір, припинення шлюбу.

Реферати

  1. Правовідносини між подружжям з приводу належного їм майна.

  2. Аліментні зобов’язання подружжя.

Завдання

  1. Назвіть шлюбний вік.

  2. Назвіть умови недійсності шлюбу.

Починаючи вивчати тему «Сімейне право» необхідне звернути увагу на цілу низку міжнародних актів, які регулюють правовідносини в даній галузі: «Загальна декларація прав людини», «Міжнародний пакт про громадянські та політичні права», «Конвенція про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок», «Конвенція про права дитини». Держави-учасниці цієї Конвенції нагадають: ООН у «Загальній декларації прав людини» наголосила, що діти мають право на особливе піклування і допомогу; що сім’ї, як основному осередку суспільства і природному середовищу для зростання і благополуччя всіх її членів і особливо дітей, має бути наданий необхідний захист. Визначальним нормативно-правовим актом сімейного законодавства є Сімейний кодекс, який прийнятий 10 січня 2002 р. і набрав чинності з 1 січня 2003р.

Студенти мають засвоїти, що таке «шлюб», «сім’я», знати умови укладення шлюбу, перешкоди до укладення шлюбу. Важливим положення чинного законодавства в галузі сімейних відносин є можливість заключати шлюбний договір, в якому регулюються майнові відносини між подружжям, визначаються їхні майнові права та обов’язки.

Тема № 6Адміністративне право.

  1. Поняття, предмет і джерела адміністративного права.

  2. Поняття адміністративного проступку.

  3. Адміністративна відповідальність: поняття і види.

  4. Порядок притягнення до адміністративної відповідальності

Соседние файлы в папке Право