Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Якісні задачі з фізики.docx
Скачиваний:
46
Добавлен:
11.06.2015
Размер:
30.47 Кб
Скачать

МЕХАНІКА ( Якісні задачі)

РІВНОЗМІННИЙ РУХ

Системи відліку

  1. Стратонавти розповідають, що якщо не звертати уваги на показники приладів, то неможливо визначити, підіймається чи опускається стратостат взагалі. Чим це пояснюється?

  2. Які частини вагону, який котиться, знаходяться у спокої, а які рухаються відносно дороги, стін вагону, коліс?

  3. Якщо їхати в лісі і уважно дивитися на одне дерево, то буде здаватися, що інші дерева рухаються навколо нього (навколо того, на яке ми дивимося). Чому? У якому напрямі нам здається це “обертання”?

  4. У вагоні, який рухається рівномірно, вертикально вгору підкинули м’яча. Якою буде траєкторія м’яча відносно вагону, рейок?

  5. Зерно з бункера комбайну вивантажують у автомобіль при русі - не зупиняючи комбайн. У стані руху чи спокою повинен бути при цьому автомобіль відносно Землі, відносно комбайну?

  6. Надворі йде дощ. У якому випадку відро, яке знаходиться у кузові автомобіля наповниться водою скоріше: коли автомобіль рухається чи коли він стоїть?

Змінний рух

  1. Яку швидкість змінного руху автомашини показує спідометр?

  2. Дослідіть графік швидкості руху автомобіля (рис.3). Накресліть графік шляху, який відповідатиме даному графіку швидкості.

  3. Як рухався мотоцикл, графік швидкості якого зображено на рисунку 5? Накресліть графік шляху, який відповідатиме графіку швидкості. Площа трапеції OABC дорівнює площі трапеції DEKM.

  4. Тіло пройшло за першу секунду 1 м, за другу секунду – 2 м, за третю секунду – 3 м, за четверту секунду – 4 м і т.д. Чи можна вважати такий рух рівноприскореним?

  5. У розповідях Е.Распе “Пригоди барона Мюнхаузена” є таке місце: “Я став поруч з величезною гарматою… і коли з гармати вилетіло ядро, я скочив на нього верхи і хвацько пронісся вперед… Я пересів на нього і, як ні в чому не бувало, помчав назад”. Чому така подорож на ядрі є неможливою?

  6. З певної висоти впускається коробка, посередині якої, не торкаючись стінок, знаходиться свинцева кулька. Яким буде рух кульки відносно коробки під час її падіння? Опір повітря до розрахунку не приймати.

  7. З фонтану б`є струмінь води. Чому висхідна частина струменя суцільна, а низхідна розсипається на окремі частини?

  8. Важкий предмет підвішений на мотузу до повітряної кулі, яка рівномірно підіймається з певною швидкістю. Яким буде рух предмету, якщо мотузок перерізати? Опір повітря до уваги не приймати.

  9. Шлях чи переміщення ми оплачуємо при поїздці у таксі, літаку?

  10. Дві однакові кульки почали одночасно з однаковою швидкістю рухатися по поверхнях, які мають форму, яка зображена на рис. Як будуть відрізнятися швидкості та час руху кульок на момент їх прибуття до точки В? Тертя ігнорувати.

Закони руху Ньютона

Перший закон Ньютона

  1. Як пояснити опускання стовпчика ртуті при струшуванні медичного термометра?

  2. Втікач часто спасається від переслідувача тим, що робить різкі рухи в сторони саме в ті моменти, коли переслідувач готовий його схопити. Як це пояснити?

  3. Вершник швидко їде на коні. Що відбудеться, якщо кінь спіткнеться?

  4. На поїзд, який рухається по прямолінійному горизонтальному шляху, діє постійна сила тяги тепловоза, яка дорівнює силі тертя. Який рух здійснює поїзд? Яким чином в даному разі проявляється закон інерції?

  5. Чому людина, яка біжить, спіткнувшись, падає у напрямку свого руху, тобто вперед, а підсковзнувшись, падає навзнаки?

  6. Чому пасажир, який стояв біля правої (по ходу потягу) двері рухомого вагону метро, при його повороті опинився притиснений до двері?

  7. Чому у північній півкулі річки підмивають правий берег?

  8. Для чого чоботар, прибиваючи підметку, надягає чобіт на залізну лапу?

Другий закон Ньютона

  1. Чому ковзаняр зупиняється скоріше, якщо ставить ковзани під кутом один до одного і до поверхні льоду?

  2. Для чого ковадло роблять масивним?

  3. Шматок вугілля вагою у декілька кілограмів, який тримають у руці, б`ють молотком. Чому рука, яка тримає вугілля, не відчуває болю від удару молотка?

  4. Чому навантажений автомобіль рухається бруківкою більш плавно, ніж ненавантажений?

  5. Якщо тепловоз різко рушає з місця, може статися розрив потягу. Чому? У якій частині потягу найімовірніше виникне розрив?

  6. Як ослаблюють силу удару важкого м`яча, ловлячи його руками?

  7. З високої кручі безпечніше плигати в пухкий піщаний насип, ніж на твердий грунт. Чому?

  8. Два вагони різних мас рухаються з однаковою швидкістю. Як зміниться швидкість вагонів, якщо прикласти до них одну і ту ж силу, яка перешкоджує їх руху? Який вагон зупиниться раніше?