Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчально-методичний посібник (гігієна).doc
Скачиваний:
179
Добавлен:
11.06.2015
Размер:
2.26 Mб
Скачать

Еталон гігієнічного висновку

Результати лабораторно-інструментального дослідження якості внутрішнього середовища квартири, оцінені за вимогами ДержСанПіНу 2.2.000-98 «Житлові будинки квартирного типу, дозволяють дійти таких висновків:

  • середня температура повітря (18,5°С) знаходиться у межах припустимих рівнів для холодного періоду року;

  • перепад температури по вертикалі складає 6°С, що значно перевищує припустимі межі, при цьому температура повітря у підлоги нижча за припустиму та буде сприяти переохолодженню мешканців, особливо дітей.

  • перепад температури по горизонталі також не відповідає гігієнічним вимогам (6°С при допустимих 2-3°С);

  • відносна вологість повітря, визначена за даними психрометричного графіку, складає 40% та відповідає оптимальному рівню

  • концентрація фенолу 0,1 мг/м3 у 10 разів перевищує ГДКм.р. для житлових приміщень, та буде сприяти вираженій подразнювальній дії на органи дихання та несприятливому впливу на нервову систему мешканців квартири.

Таким чином, температурно-вологісний режим у приміщенні квартири, а також забруднення повітря фенолом не відповідають гігієнічним регламентам та є ризиковими для проживання мешканців, особливо із захворюванням на бронхіальну астму.

Дата Підпис Прізвище

Тема 4. Особливості гігієнічних вимог до планування та експлуатації лікувально-профілактичних закладів.

1. Мета: Засвоїти гігієнічні вимоги до розташування та планування лікувально-профілактичних закладів на підставі вивчення й аналізу навчальних проектних матеріалів та нормативних документів, навчитись складати гігієнічні висновки, обгрунтовані рішення і рекомендації.

2.1. Знати:

2.1.1. Основні санітарно-гігієнічні вимоги до планування та режиму експлуатації лікувально-профілактичних закладів і відділень терапевтичного, хірургічного, та спеціалізованих відділень інфекційного профілю, акушерсько-гінекологічних та ін.

2.2. Вміти:

2.2.1. Визначати і оцінювати за будівельними кресленнями ситуаційного та генерального планів розміщення та зонування території проектованих лікувально-профілактичних закладів з урахуванням оточуючих земельну ділянку об’єктів та “рози вітрів”, відповідність нормативам відсотку забудови, озеленення, орієнтацію будівель.

2.2.2. Визначати і оцінювати за планами та розрізами будівель відповідність гігієнічним нормативам площі, кубатури, санітарного благоустрою лікарняних приміщень, їх відповідності функціональному призначенню.

3. Питання для самопідготовки:

    1. Запобіжний санітарний нагляд за проектуванням і будівництвом лікувально-профілактичних закладів, його етапи. Складові частини проекту.

    2. Гігієнічні вимоги до розміщення лікарні в населеному пункті, з урахуванням існуючих об’єктів та “рози вітрів”. Ситуаційний план.

    3. Гігієнічні вимоги до генерального плану забудови лікарняної ділянки, функціональне зонування території, благоустрій, щільність забудови та озеленення.

    4. Сучасні системи забудов лікарень (централізована, блочна, децентралізована-павільйонна, змішана), їх порівняльна характеристика, вплив на умови експлуатації, оснащення.

    5. Гігієнічне значення внутрішнього планування лікарняних будівель і відділень для забезпечення гігієнічних умов лікування хворих і роботи персоналу.

    6. Гігієнічні вимоги до планування приймальних відділень лікарні, його значення для режиму експлуатації та профілактики внутрішньолікарняних інфекцій.

    7. Гігієнічні вимоги до планування і режиму роботи відділень терапевтичного, хірургічного, інфекційного профілю.

    8. Гігієнічна характеристика палатних секцій, вимоги до набору приміщень цих секцій у відділеннях різного профілю.

    9. Гігієнічні вимоги до санітарно-технічного обладнання лікарень (природного та штучного освітлення, опалення, вентиляції; водопостачання, видалення та знешкодження рідких та твердих відходів, їх особливості для відділень інфекційного та хірургічного профілю).

    10. Професійні шкідливості та гігієна праці медичного персоналу лікарняних відділень різного профілю (поліклініки, приймальних, соматичних, хірургічних, інфекційних, рентген-радіологічних, фізіотерапевтичних, дезінфекторів та інших).