Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дошкілбна педагогіка.docx
Скачиваний:
31
Добавлен:
11.06.2015
Размер:
483.46 Кб
Скачать
  1. Отже, проведена експериментальна ро­бота підтвердила гіпотезу, висунуту нами на початку дослідження. Формування нової со­ціальної позиції школяра у дітей старшого дошкільного віку може супроводжуватися підвищенням ріїшя тривожності та страху. їх подолання можливе завдяки використанню спеціальної системи заходів педагогічної ко­рекції, яка сприяє формуванню у дітей впев­неності у собі, відчуття захищеності, добро­зичливого ставлення до оточуючого світу, людей. Значну роль у цьому процесі відіїрає позиція батьків та найближчих до малюка дорослих людей. Застосування ними під час виховної роботи позитивної випереджаючої оцінки майбутніх успіхів дітей, висвітлення позитивних боків навчання у школі відсут­ність залякувані» дитини майбутніми обов'яз­ками школяра, дозволяє запобігти негатив­ним психологічним проявам у дітей.

  2. Проведена робота не вичерпує всіх аспек­тів проблеми. Подальше її вивчення буде сприяти пошуку нових педагогічних техно­логії!, спрямованих на подолання та запобі­гання у дітей старшого дошкільного віку проявам тривоги та страхів.

  3. Література

  1. Абрамова Г.С. Возрастная психология. — М., 2000.

  2. Аверин В.А. Психология детей и подро-стков. - М., 2000.

  3. Ануфриев А.Ф., Косоромина С.Н. Как преодолеть трудности в обучении детей. - М., 2000.

  4. Божович Л.И. Что такое воля? // Семья и школа. - 1981. - №1.

  5. Гуткина Н.И. Психологическая готов-ность к школе. — М., 2000.

  6. Коломинский Я.Л., Панько С.А. Психо­логия детей шестилетнего возраста. — М., 1999.

  7. Овчарова Р.В. Практическая психология в начальної"! школе. - М.: ТЦ, Сфера, 2001.

  8. Особенности психического развития детей б-7-летнего возраста /Под ред. Д.Б. Зльконина, Л.А. Венгера. - М., 1988.

  9. Цепенникова В.И. Чудеса, которьіе ря­дом, йди Волшебньїй телевизор (систе­мний оператор открьівает мир). - Пермь, 1994.

  1. РОЗВИТОК ЕКОЛОГІЧНОЇ СВІДОМОСТІ МАЙБУТНІХ ВИХОВАТЕЛІВ ДОШКІЛЬНИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ

  2. Л.В. Крайнова, І.В. Трубник

  1. В статье поднимается актуальная проблема зкологической компетентності! будущих воспитателей детских дошкольннх учреждений. Особое внимание уделяется изучению особенностей зкологического сознания студентов, виб­равших педагогическую профессию.

  2. ТЬіз аггісіе аеаіз \\іт аспдаї рюЬІет о£ есо1о§іса1 сотреіепсе о£ £игаге геасЬегз іп рге-зсЬооІ еаисагіопаї езгаЬНзптепгз. Зресіаі айепгіоп із раісі го згисіу те ресиїіагігіез о£ зшсіепг.5 есоїо^ісаі сопзсіоизпезз.

  1. За умов глобальної екологічної кризи та низки екологічних катастроф, що сталися протягом останніх десятиріч в Україні, особ­ливого значення набуває підвищення рівня екологічної свідомості громадян. Вирішення цієї проблеми неможливе без уваги до того, як здіїїснюється екологічне виховання моло­дого покоління, починаючи з раннього ди­тинства. Якість екологічної освіти маленьких дітей залежить безпосередньо від рівня еко­логічної підготовки вихователів, які працю­ють у дошкільних закладах.

  2. Проблема підготовки педагогів до озна­йомлення дітей дошкільного віку з приро­дою розглядалася як ученими, так і практи­ками. Н.Ф. Яришева наголошує на необхід-

  1. но -

  1. ності підготовки творчого вихователя, який повинен бути обізнаний з природою рідно­го краю, мати емоцшну чутливість, зацікав­леність, спостережливість. Лише такий ви­хователь зможе закласти «фундамент екологічної культури» [6].

  2. Н.В. Лисенко у своїх дослідженнях торка­ється проблеми формування екологічної свідомості й культури молодого покоління. Вона визначає такі складники екологічної культури, як «наукова основа, екологічний світогляд, нове екологічне мислення, соціаль­но-екологічний потенціал, екологічна відпо­відальність, екологічна ініціатива» [3].

  3. С.М. Ніколаєва справедливо називає ви­хователя носієм екологічної культури. Вона виокремлює три аспекти особистості вихо­вателя, які визначають успіх у розвитку ос­нов екологічної культури дітей:

  • розуміння екологічних проблем і при­чин, які їх породжують, відчуття громадян­ської відповідальності, бажання і готовність змінити її на краще;

  • професійність і майстерність (володіння методикою екологічного виховання, розу­міння мети, завдань, володіння конкретною технологією екологічної роботи з дітьми);

  • загальна орієнтація на гуманістичну мо­дель виховання (створення сприятливої ат­мосфери перебування дітей у дошкільному закладі, екологізація їх життєдіяльності) [4].

  1. Отже, професійна компетентність вихо­вателів - це теоретична і практична підготов­ча до здійснення діяльності, пов'язаної із на­вчанням і вихованням дітей дошкільного віку. Екологічна компетентність виступає при цьому складовою загальної професійної компетенції в тій частині, яка стосується пе­дагогічної допомоги дітям у гармонізації' стосунив з довкіллям, виховання екокультур-ної особистості дошкільника.

  2. Когнітивний компонент екологічної під­готовки охоплює систему уявлень про при­родний світ та взаємозв'язки в системі «лю-дина-природа», які відповідають сучасному ріїшю розвитку біологічних наук. Вихова­тель повинен бути обізнаним в екологічній ситуації, що склалася у світі і країні, добре знати природу рідного краю, рослинний і тваринний світ, явища природи.

  3. Практичний компонент екологічної під­готовки охоплює, по-перше, систему дій, пов'язаних із створенням умов для росту і розвитку живих істот в куточку природи і на земельній ділянці дитячого закладу. А по-друге, вихователь повинен практично ово­лодіти методикою екологічного виховання, сучасними технологіями здійснення екологіч­ної освіти допгкільниив.

  4. Ми вважаємо за доцільне виокремити та­кож особистісний компонент, який висвіт­лює справжнє ставлення вихователя до еко­логічних проблем: потреби і мотиви, що виявляються у спілкуванні з природою, пі­знавальні штереси та нахили, бажання твор­чої взаємодії зі світом природи, гуманістична «ноосферна» спрямованість педагогічної ді­яльності.

  5. Необхідність теоретичного та експери­ментального дослідження проблеми еколо­гічної підготовки майбутніх вихователя? до­шкільних закладів освіти є актуальною з точ­ки зору ситуації', що склалася. Нове екологіч­не мислення дітей неможливо розвивати без відповідного, із врахуванням сучасних реалш і тенденцій, формування і розвитку екологі­чної свідомості педагогів, які працюють з дітьми.

  6. Серед різних показники професійної го­товності майбутніх вихователів, які навча­ються на факультетах дошкільної освіти, до здійснення завдань екологічного виховання дітей ми розглянули показник різня розвит­ку екологічної свідомості.

  7. Відтворення об'єктивної екологічної кар­тини світу різними людьми суттєво відрізня­ється, існує велике розмаїття індивідуальних проявії? екологічної свідомості. В той же час важливо, щоб наявний рівень екологічної свідомості майбутніх вихователів давав змогу забезпечити в освітньому процесі дошкіль­них закладш освіти необхідний державний стандарт екологічної освіти, який наведено в Базовому компоненті дошкільної освіти в Україні [1] та конкретизовано в програмах.

  8. Відомо, що на різних етапах розвитку людства формувалася своя, притаманна цьому періоду екологічна свідомість. Зна­чення цього терміна наводять С.Д. Дерябо та В.А. Ясвін. Екологічна свідомість - це «сукуп­ність уявлень (як індивідуальних, так і групо­вих) про взаємозв'язки в системі «Людина-природа» і в самій природі, існуючого став­лення до природи, а також відповідних стра­тегій і технологій взаємодії з нею» [2, с.б].

  1. Отже, екологічна свідомість - це поняття, яке стосується як людства в цілому-, певної групи людей, так і окремої людини. Тип екологічної свідомості, що склався історич­но, впливає на характер взаємодії' людини з природою. Як вказують дослідники, можна говорити про принципову різницю між за­хідним і східним способом відносин із дов­кіллям, західною і східною фі\ософією став­лення до життя людини і життя на нашій планеті. Західний світогляд породив антро-поцентричний тип екологічної свідомості, для якого характерне розуміння «людської виключності». Це така система уявлень про світ, коли людина як найвища цінність про­тиставляється природі, природа виступає власністю людини, об'єктом впливу люди­ни, том}' характер мотивів і цілей взаємодії' людини і природи суто прагматичний, споживацький, утилітарний. Незважаючи на те, що цей тип екологічної свідомості пов'язаний з постійним породженням еко­логічної кризи, він продовжує впливати не­гативно на довкілля, бо знаходить своє ви­раження в поведінці і діяльності наших су­часників.

  2. Наприкінці XX століття у зв'язку із загро­зою подальшого катастрофічного погір­шення екологічної ситуації, поглиблення екологічної кризи виникло масове розуміння необхідності змінити систем}' взаємовідно­син людства з природою. Новий, екоцент-ричний тип екологічної свідомості характе­ризує ставлення до життя (природи) як най­вищої цінності,, а до природних об'єктів як до партнерів по взаємодії', до суб'єктів спіл­кування. При цьому відсутнє протиставлен­ня людини і природи, має місце гармонія між ними, баланс прагматичної та непрагма-тичної взаємодії з природою [2].

  3. Сучасні концепції' екологічної освіти в Україні зорієнтовані саме на формування екоцентричного типу екологічної свідомості.

  4. Експериментальне дослідження особли­востей екологічної свідомості студентів від­бувалось із майбутніми фахівцями у сфері дошкільної освіти. Методика дослідження полягала у проведенні спеціального обсте­ження за допомогою індивідуального опиту­вання та написання домашнього твору «Мій соціально-екологічний ідеал». Обстеження проводилось зі студентами денного та заоч­ного відділень. Це давало можливість від­стежити особливості екологічних уявлень я] тих, хто не мав досвіду роботи в дошкільни: закладах, так і тих, хто працював і вчивс заочно.

  5. Індивідуальне опитування проводилось } вигляді бесіди за такими питаннями:

  1. Дайте визначення поняття «екологія».

  2. Яке місце природа займає у Вашому власному житті?

  3. Які ознаки екологічної кризи Ви спо­стерігаєте в довкіллі?

  4. Що Вам не подобається у поведінці людей у ставленні природи?

  5. Яким Ви бачите майбутнє людства?

  6. Як Ви гадаєте, кого можна назвати «екокультурною особистістю»?

  7. Як Ви вважаєте, чи зможете Ви стати достойним прикладом для дітей у став­ленні до природи?

  8. Що можете зробити Ви особисто для гармонізації' взаємодії людини і при­роди?

  9. Наведіть приклади своїх добрих вчин­ків у ставленні до природи.

  10. Як Ви гадаєте, чи правильно зробили вибір майбутньої професії?

  1. Для нас було важливо фіксувати вік, місце проживання (у студентів заочного відділен­ня: посаду, педагогічний стаж). Паралельно вивчалися відомості щодо академічної успіш­ності респондентів. Бралися до уваги оцінки з біології' в школі (за атестатом), оцінка з біології' під час складання вступних іспитів до університету, оцінка з основ екології' та рейтингова оцінка з основ природознавства та методики ознайомлення дітей з приро­дою. (Обстеження проводилось в період ви­вчення дисципліни).

  2. Аналіз результатів опитування засвідчив, що при визначенні поняття «екологія» тільки 15% респондентів були близькі до точного його визначення як науки, що вивчає взає­мозв'язки в природі, між людиною і приро­дою. При визначенні терміна «екологія» та відповілей на інші запитання жоден із опи­туваних не звертався до поняття «екологічна система», хоча воно є центральним предме­том вивчення науки екології'. Частина студен­тів (46%) визначила екологію як науку, але її' предмет точно не окреслила: «Екологія - це наука про природу», «Екологія - наука про довкілля». Інші опитувані (39%) виходили із розуміння екології' в значенні «Природа»,

  1. «Це все живе і неживе», «Це охорона приро­ди», «Стан природи в наших умовах» тощо. Таке розуміння відповідає стихійній побуто­вій екологічній свідомості.

  2. Труднощі викликало також питання що­до орієнтування у понятті «екокультурна особистість», хоча відповідь на нього пов'язана із усвідомленням мети екологічно­го виховання дітей. Не змогли визначитись 19% опитуваних, а 8% віднесли це поняття до тих людей, які професійно займаються вивченням та збереженням природи. Ще 8% через відповідь на це запитання висловили свою тривожність і напруженість відносно екологічної ситуації' (наприклад, «Я вважаю, що тварини більш достойні цієї назви, тому що вони не завдають шкоди природі»). Останні 69% усвідомлювали, які риси при­таманні екокультурній особистості («Це лю­дина обізнана в екологічних проблемах, яка бере участь в екологічному русі, здійснює екологічну роботу в колективі»). В багатьох відповідях має місце перерахування дій, що притаманні екокультурній особистості, по­чинаючи від садіння дерев до відповідного виховання власних дітей та закликів до тих людей, що порушують екокультурні норми поведінки.

  3. Щодо оцінки екологічної ситуації, що склалася, то у відповідях на запитання 3, 4 та 5 спостерігалися такі її варіанти. Занепоко­єння станом довкілля висловили всі опиту­вані. Ми звернули увагу на те, що в першу чергу їх тривожили ті зміни в оточенні, які руйнують красу і гармонію в довкіллі. Гло­бальні негативні екологічні зміни також ви­кликали занепокоєння в опитуваних. Щодо екологічних прогнозів, то переважали песи­містичні (50%). «Старалися», як вони самі говорили, буги оптимістичними 42% рес­пондентів. Свої позитивні сподівання опиту­вані пов'язували з тим, що люди «порозум­нішають», спрацює система екологічного виховання, з'являться нові технології, які оберігатимуть природу.

  4. Звертає на себе увагу те, що Чорнобильсь­ка катастрофа в одержуваних матеріалах не згадувалась. Можливо, це ознака деформації' екологічної свідомості. З одного боку, є ро­зуміння наявності екологічного лиха, а з дру­гого, спрацьовує психологічний захист. Ознакою таких деформацій виявилось також те, що за наявності відповідних переживань щодо екологічного стану, емощйного забар­влення висловлених думок, має місце особис­та відчуженість від того, що відбувається, без­порадність та незахищеність перед природ­ними стихіями та руйнізною стратегією при­родокористування. Опитування дозволило впевнитися у наявності проявів екологічного інфантилізму, відмови від прямої участі у ви­рішенні екологічних проблем або звуженні, зменшенні своїх власних можливостей. Як вказує В.О. Скребець, це є проявом «синдро­му катастроф», коли традиційні форми при­стосування не спрацьовують і особистість в процесі адаптоекосоціогенезу знаходить но­вий спосіб відношень з довкіллям [5].

  5. У нашому випадку досліджувані поділя­лися на тих, хто прямо говорив, що «особис­то я нічого не можу зробити», на тих, хто вважав за можливе робити добро у себе вдо­ма, на земельній ділянці, на роботі в дошкіль-ному закладі («В масових організаціях участі не беру», «Для природи я можу зробити не­багато»). Були і такі опитувані, які відчували більш широкі громадянські обов'язки («Чи­тати лекіїії», «Проводити екологічну пропа­ганду»). У відсотках ці три групи виглядають у сшввідношенні 12%, 76%, 12%. Більшість студентів усвідомлювали свої можливості у підтриманні гармонії і краси в найближчому оточенні, у виконанні професшних обов'яз­ків, що цілком виправдано.

  6. Аналіз одержаних результатів дозволив також визначити відповідність екологічної свідомості екоцентричному типу на відлину віл антропоцентричного. Критеріїгми відне­сення до того чи іншого типу були: місце людини в загальній картині світу, мета взає­модії' людини з природою, характер сприй­няття природних об'єктів, включення світу природи в сферу функціонування етики; майбутній розвиток людини і природи; чим продиктована необхідність охорони приро­ди (критерії' розроблені Дерябо С.Д. і Ясві-нимВ.А. [2]).

  7. Наше дослідження засвідчило наявність у більшості опитуваних ознак екоцентрично-го типу екологічної свідомості. Однак не у всіх респондентів ці ознаки були стійкими, заснованими на світоглядних поглядах та переконаннях. Частіше опитувані не замис­лювались, формулюючи відповіді, напри­клад, таким чином: «Розповідати і поясню­вати дітям значення птахії?, рослин. Пояс­

  1. \ \

  2. нювати, що навіть змії і комахи приносять користь, адже в природі взаємодіє все одне з одним». І ще один приклад: «Я повинна на­вчити дітей ставитися до природи (до дерев, комах, птахів) як до живої істоти, бачити красу живої природи, дати знання про ко­ристь рослин, тварин, про явища природи». В даних випадках необхідність охорони пояс­нювалась не самоцінністю життя природних істот, їх включеністю в життя планети і неза­мінністю, а користю для людини. Такі проти­річчя в судженнях доволі розповсюджені.

  3. Аналіз творів «Мій соціально-еколо-гічний ідеал» показав, що екологічні уявлен­ня респондентів важко чітко класифікувати або сказати, що вони носять екоцентричний чи антропоцентричний характер. В межах одного твору висловлюються думки про природу як найвищу цінність і думки про те, що природа повинна служити людству.

  4. В трактуванні самого поняття «соціально-екологічний ідеал» також багато варіацій. У більшості робіт (88%) - це сприятливі при­родні умови та гармонійна взаємодія люди­ни і природи: «Соціально-екологічний ідеал - це чисте повітря, багаті ліси, луки, степи; своєчасна зміна пори року..., гармонія при­роди і людини». У деяких творах (6%) соціаль­но-екологічний ідеал - це улюблений куто­чок природи: великий, густий ліс, лісова га­лявина, яка збереглася в пам'яті з дитинства; запах польових квітів і трав, узбережжя моря тощо. Зустрічалися і такі роботи (3%), в яких соціально-екологічний ідеал - це улюблений твір живопису, пейзаж, який хотілося б по­бачити в реальному житті. Окремі роботи (3%) були присвячені людям (батькам, вчи­телю), які виховували любов до природи в дитинстві. Наприклад: «Пам'ятаю, як під час прогулянки з батьками у полі я нахилилася, щоб зірвати ромашку. Але мама сказала: «Послухай, що хоче тобі сказати ромашка. Вона говорить: «Не рви мене. Дай надиви­тися на сонечко». З того часу я вірю, що ро­слини, тварини, ріки, гори можуть говорити».

  5. В кожному творі з любов'ю описується краса природи рідного краю, її знайомих куточків. Але особливо зворушливо про красу природи написали студенти, які про­живають у сільській місцевості: «Як я люблю прокидатися літнім сонячним ранком під пісню солов'я, прислухатися до шелесту лис­тя, до цвірчання комах у траві, до скреготан­ня, яке доноситься із сусіднього озерця. Це надзвичайно! Коли знаходишся в природ­ному оточенні, душа наповнюється радістю».

  6. Майже в кожній роботі (76%) згадується про загрозу екологічної кризи. Особливо відверто та щиро про екологічну ситуацію в Донбасі написали студенти, які проживають у шахтарських містах (МакЇЇвка, Горлівка, Антрацит): «Терикон - це те, що я кожний день бачила з вікна батьківського будинку; вугільний пил повсюди - на листі дерев, ку­щів. .. І велика загроза того, що на місці бу­динку виникне провалля, так як всі жителі району знають, що під будинками пустота (шахта)». Як метод боротьби з екологічною кризою зазначено, перш за все, природо­охоронну освіту, яку необхідно розпочинати з дошкільного дитинства.

  7. У багатьох творах підкреслювалось зна­чення природи в навчанні та вихованні ді­тей, її педагогічні можливості в розумовому, естетичному, моральному розвитку: «При­рода вчить бачити красу, викликає милосер­дя, співчуття, наштовхує до самовдоскона­лення»; «Необхідно знайомити дітей з рос­линами, комахами, птахами, тваринами, явищами природи, щоб діти їх знали і лю­били, бо любити можна те, що знаєш».

  8. Тільки в незначній кількості робіт (6%) згадується про важливість особистого став­лення вихователя, педагога до природи для вирішення завдань екологічного виховання. В цих роботах підкреслюється важливість позитивного прикладу поведінки в природі з боку дорослих під час прогулянок, екскурсій, відпочинку, «пікніків».

  9. Отже, підводячи підсумок, можна ствер­джувати про наявність у респондентів окре­мих ознак екологічної свідомості екоцент-ричного типу. Однак чіткість світоглядних позицій часто була відсутньою. Багато опи­туваних виявили спрощений, побутовий рі­вень розуміння екологічних проблем, на відміну від наукового світорозуміння. Ан­тропоцентризм у судженнях залишався дуже поширеним і свідчив про недоліки екологіч­ної підготовки педагогів (хоча успішність у вивченні природничих дисциплін в серед­ній та вищій школі виявилась достатньою).

  10. Вік опитуваних коливався від 18 років до 36. Успішність навчання з біологічних дис­циплін складала у середній школі: «відмінно» - 50%, «добре» - 50% опитуваних. У випгій