Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

1-8 класи (муз.м-тво) / 3 клас 1 СЕМ

.doc
Скачиваний:
66
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
128 Кб
Скачать

Урок 01. ПІСНЯ, ТАНЕЦЬ, МАРШ ПЕРЕРОСТАЮТЬ У ПІСЕННІСТЬ, ТАНЦЮВАЛЬНІСТЬ, МАРШОВІСТЬ

Вступ „Пісня про вчительку” стала однією з найулюбленіших для учнів, адже вона вже кілька років проводжає їх до школи, в улюблений клас, на улюблений урок музики. Пригадаймо тривалості нот. Повторення тривалостей нот Восьма нота. Її витримують на „раз” або „і”. Четвертна нота звучить удвічі довше від восьмої. Її витримують на „раз і”. Четвертна нота містить дві восьмих ноти. Половинна нота звучить удвічі довше, ніж четвертна. Її втримують на „раз і”, „два і”. Половинна нота містить дві четвертних або чотири восьмих ноти. Спів звукоряду Заспіваймо звукоряд від ноти „до” до ноти „до” та назад половинними тривалостями. Заспіваймо звукоряд від ноти „до” до ноти „до” та назад четвертними тривалостями. Заспіваймо звукоряд від ноти „до” до ноти „до” та назад восьмими тривалостями. Розучування поспівки „Ми – третьокласники” Нотний запис допоможе нам розучити поспівку про вас, третьокласників. Караоке. Поспівка „Ми – третьокласники” Ми – третьокласники, ми – третьокласники. Бо вже дорослі ми, не малюки. Ми – третьокласники, не малюки. Відомості про трьох китів та особливі якості музики Три кити” – це три типи музики (пісня, танець і марш). Сьогодні вони приведуть нас до трьох особливих якостей музики – пісенності, танцювальності та маршовості. Послухайте невеликий уривок з опери „Кармен” відомого французького композитора Жоржа Бізе і поміркуйте, пісенна вона, танцювальна чи маршова. Слухання. Ж. Бізе. Опера „Кармен” (увертюра) В увертюрі до опери ми почули і пісенні, і танцювальні, і маршові мотиви іспанської народної музики. Увертюра – це вступ до опери, балету, кінофільму, який допомагає слухачам настроїтися на сприймання вистави чи кінофільму. Підсумки уроку Сьогодні на прикладі увертюри до опери „Кармен” ми почули, як пісня, танець і марш можуть перерости в пісенність, танцювальність і маршовість.

 

Урок № 02. ПІСЕННІСТЬ

Вступ Три кити музики (пісня, танець і марш) можуть перерости в пісенність, танцювальність і маршовість. Російський композитор Родіон Щедрін допоможе нам ще раз переконатися в цьому. Прослухайте три епізоди з його балету „Горбоконик”. Поміркуйте, чим є кожен із них – піснею, танцем чи маршем. Слухання. Р. Щедрін. Балет „Горбоконик” (фрагменти) Фрагмент „Ніч” Музика уривку „Ніч” пов’язана з піснею; їй характерна співучість, пісенна мелодійність. Фрагмент „Золоті рибки” Музика уривку „Золоті рибки” пов’язана з танцем, оскільки вона ніби пронизана танцювальними ритмами, але танцювати під неї зовсім не обов’язково. Музика уривку „Золоті рибки” є танцювальною. Фрагмент „Цар Горох” Музика уривку „Цар Горох” пов’язана з маршем, похідними, урочистими ритмами, але не обов’язково під неї крокувати. Тобто музика уривку „Цар Горох” є маршовою. Демонстрація пісні „Літо минулося” Прослухайте пісню Якова Степового „Літо минулося” і поміркуйте, що їй властиво: пісенність, танцювальність чи маршовість. Розучування пісні „Літо минулося” Підсумки уроку Сьогодні ми з’ясували, що пісенність, танцювальність і маршовість є основними властивостями музики. З ними ми ще не раз зустрінемось на наступних уроках музики.

 

Урок № 03. ПІСЕННІСТЬ

Вступ. Визначення музичного твору Просольмізуйте та просольфеджуйте нотний запис, визначте твір і особливості характеру його музики. Нотний запис пісні Караоке. Пісня „Літо минулося” 1.Літо минулося, листя летить, Поле заснуло, мов мертве лежить. 2. Вітри буйнесенькі в полі гудуть, Сиві тумани по луках женуть. 3. Дощик дрібненький щодня моросить, Гай пожовтілий так смутно шумить. 4 .Сонечко ясне не хоче світить, Осінь сумная на хмарі лежить. Слухання музики. Е. Гріг Прослухайте твір відомого норвезького композитора Едварда Гріга, спробуйте відчути характер музики. Поміркуйте, про що композитор хотів розповісти різними засобами музичної виразності. Аналіз прослуханої музики Едвард Гріг назвав цей фрагмент із сюїти „Пер Гюнт” „Ранок”. Плавна, протяжна та наспівна мелодія створює картину ранкової пори. Зверніть увагу! Характер музики – пісенний (хоча самої пісні ми не чуємо). Головну тему виконують скрипки – найспівучіші інструменти симфонічного оркестру. Підсумки уроку Сьогодні ми з’ясували, що пісня може перерости в пісенність, але твір не обов’язково повинен бути призначений для співу.

 

Урок № 4. ПІСЕННІСТЬ У ВОКАЛЬНІЙ МУЗИЦІ

Вступ Прикладом пісенності у вокальній музиці є Дума кобзаря „Ой чи довго ще нам” з опери відомого українського композитора Миколи Віталійовича Лисенка „Тарас Бульба”. Дума – це своєрідний імпровізаційно-речитативний епічний твір для голосу в супроводі бандури. Слухання. М. Лисенко. Опера „Тарас Бульба” (Дума „Ой чи довго ще нам”) У думі з опери „Тарас Бульба” кобзар розповідає про скрутне становище українського народу, про утиски з боку польської шляхти. За мелодичною будовою, досить мінливою ритмікою, специфічними зворотами й глибоко оригінальним супроводом вона сприймається як глибоко народний твір. Демонстрація української народної пісні „Дівка Явдошка” В українській народній пісні „Дівка Явдошка” поєднуються пісенність і танцювальність. Зверніть увагу на її незвичну побудову, адже пісня починається із заспіву пісенного характеру, а приспів має чітко виражений танцювальний характер. Виконуйте її наспівно і виразно, чітко промовлючи кожне слово, протягуючи голосні звуки. Розучування української народної пісні „Дівка Явдошка” Реприза – це знак повтору в музиці. Караоке. Пісня „Дівка Явдошка” 1. Дівка Явдошка сіяла пшеницю. Приспів: Джар, джар, джарочка, чи варила, душа мила, чи варила джар 2. Дівка Явдошка пшеницю полола. Приспів. 3. Дівка Явдошка пшеницю жала. Приспів. 4. Дівка Явдошка пшеницю в'язала. Приспів 5. Дівка Явдошка пшеницю возила. Приспів. 6. Дівка Явдошка пшеницю молотила. Приспів 7. Дівка Явдошка пшеницю молола. Приспів. Підсумки уроку Сьогодні ми розглядали тему пісенності у вокальній музиці, прослухали Думу кобзаря „Ой чи довго ще нам” з опери відомого українського композитора Миколи Лисенка „Тарас Бульба” і розучили українську народну пісню „Дівка Явдошка”.

 

Урок № 5. ТАНЦЮВАЛЬНІСТЬ

Вступ Ми вже прослухали та проспівали багато творів пісенного характеру, однак цим музика не обмежується. Ми не можемо обійтися без танцювальності. Отож, сьогодні говоритимемо про танцювальність. Відомості про традиції збору врожаю Прикладом музики танцювального характеру є українська народна пісня „Вийшли в поле косарі”. Вона пов’язана зі старовинними обрядами, які супроводжували збір урожаю. Зокрема, дожинаючи ниву, женці залишали жмут пшениці або жита, зв’язували його і виминали зерно на землю, щоб добре родила. Між стеблами клали скибку хліба із сіллю та черепок із водою для „духів” поля. Із квітів та колосся сплітали вінок й одягали на голову найкращій жінці. Останній сніп, прикрашений квітами та стрічками, несли в село. Під час виконання обрядів (у полі, по дорозі додому та за святковим столом) люди співали обжинкових пісень: прославляли щедру ниву, рясний урожай і хліборобську працю. Демонстрація української народної пісні „Вийшли в поле косарі” Розучування української народної пісні „Вийшли в поле косарі” Розучимо пісню „Вийшли в поле косарі” за допомогою нотного запису. Зверніть увагу на ліги у вокальній музиці. Вони означають, що один склад розспівується на декілька нот. Ліга (у вокальній музиці) - це розспівування одного складу на декілька нот Слухання. Український народний танок „Козачок” Про танцювальність ми можемо говорити, слухаючи український народний танок «Козачок». Він виник серед воїнів-козаків, про що свідчить назва танцю. Козачок виконують одна або кілька пар танцюристів. Музика звучить у швидкому темпі, тому танцюристи мають бути дуже вправними. Виконавці козачка часто змагаються між собою у танцювальній майстерності, але всі вони виконують рухи, встановлені давніми традиціями. Цей танок рухливий, бадьорий і життєрадісний, хоча іноді він починається повільним вступом ліричного характеру. Відомості про Фінал симфонії невідомого автора („Козачок”) Мелодію українського народного танцю „Козачок” ми можемо почути також у Фіналі симфонії невідомого автора. Симфонія – великий музичний твір для симфонічного оркестру. Поміркуйте, яких якостей набув народний танець у симфонічному творі. Слухання. Невідомий автор. Симфонія (фінал, „Козачок”) Підсумки уроку Сьогодні ми переконалися, що танцювальність є однією із найважливіших властивостей музики. Ми дізналися про український народний танок „Козачок” і розучили українську народну пісню „Вийшли в поле косарі”.

 

Урок № 6. ТАНЦЮВАЛЬНІСТЬ

Вступ Ми вже знаємо, що „три кити” (три типи) музики пісня, танець і марш можуть перерости у пісенність, танцювальність, маршовість. Це ми вже побачили на прикладах багатьох музичних творів. А сьогодні поглибимо свої знання про танцювальність музики. Розповідь про іспанські мотиви у творчості М. Глінки Дуже часто до народної танцювальної музики зверталися професійні композитори. Наприклад, Михайло Іванович Глінка, відомий російський композитор ХІХ ст. Завітавши на два роки до Іспанії, він був вражений незвичайною особливістю, експресивністю, національним колоритом іспанського танцю „хота” і, навіть не зважаючи на складність рухів, навчився його танцювати. На карнавалах Глінку неможливо було відрізнити від професійних іспанських танцюристів. Повернувшись додому, він спробував негайно відтворити мелодію цього танцю. Так з’явивися твір „Арагонська хота”. До речі, назва „Арагонська” походить від назви іспанського міста Арагон. Зверніть увагу, як звучать іспанські національні інструменти – кастаньєти. Музику „Арагонської хоти” характеризують яскрава танцювальність та витонченість звучання струнних інструментів. Слухання. М. Глінка. „Арагонська хота” Демонстрація поспівки „Дівчатка ми” Розучуючи та виконуючи цю поспівку, слід звернути увагу на її легкість, граціозність, навіть пустотливість, а також підкреслити танцювальність. Розучування поспівки „Дівчатка ми” Караоке. Поспівка „Дівчатка ми” Дівчатка ми, веселі ми, Красивий весь наш рід. Коли настане літо, Тоді підем в похід! Тоді підем в похід! Підсумки уроку Сьогодні ми поглибили свої знання про танцювальність музики. Прослухали «Арагонську хоту» відомого російського композитора ХІХ ст. Михайла Глінки та розучили поспівку „Дівчатка ми”.

 

Урок № 7. МАРШОВІСТЬ

Вступ Ми вже розглянули приклади пісенної та танцювальної музики. Розшифруйте музичний запис й дізнатеся, про яку властивість музики йдеться. Мова йшла про танцювальність, адже це ж українська народна пісня „Вийшли в поле косарі”. Вона є прикладом легкої, рухливої, танцювальної музики. Проспівайте українську народну пісню „Вийшли в поле косарі” Караоке. Українська народна пісня „Вийшли в поле косарі” 1.Вийшли в поле косарі Косить ранком на зорі. Приспів: Гей, ну те, косарі, Бо не рано почали. Хоч не рано почали, Так багато утяли! 2. До обіду покосили, Гострі коси потупили... Приспів 3. По обіді спочивали, Гострі коси поклепали... Приспів 4. Увечері холодком Йшли додому всі рядком... Приспів 5. А в стоги як поскладаєм, То добряче погуляєм! Приспів Демонстрація поспівки „Ми хлопчики” Прикладом маршової музики є поспівка „Ми хлопчики”. Розучування поспівки „Ми хлопчики” Караоке. Поспівка „Ми хлопчики” Ми хлопчики, молодчики, Не перевівсь наш рід. Коли настане літо, Ми теж підем в похід! Ми теж підем в похід! Слухання. Є. Адамцевич. „Запорізький марш” Українській музиці притаманна не лише танцювальність. Вона сповнена також інтонаціями українських народних козацьких пісень, яким характерна саме маршовість. Наприклад, український бандурист Євген Адамцевич зберіг для нас чудову мелодію козацького маршу. Демонстрація української народної пісні „Гей, там, на горі, Січ іде” Прикладом маршовості у вокальній музиці є наступний твір, з яким ми познайомимося. Це українська народна пісня „Гей, там, на горі, Січ іде”. Прослухайте її і поміркуйте: про що в ній розповідається? Які засоби музичної виразності допомагають розкрити маршовість у музиці? Аналіз прослуханого твору Багато духових оркестрів України мають у репертуарі цю пісню-марш. Вона складає основу виконуваної ними маршової музики. Розучування української народної пісні „Гей, там, на горі, Січ іде” Розучування пісні „Гей, там, на горі, Січ іде” розпочніть з відплескування ритмічного малюнка за нотним записом. І хоча мелодія пісні запам’ятовується досить легко, розучуйте її в повільному темпі, стримано, фраза за фразою, а також стежте за правильним голосоведінням та ритмічною будовою. Вже після засвоєння мелодії пісні переходьте до вивчення наступних куплетів. Підсумки уроку Ми сьогодні дізналися про одну з найважливіших властивостей музики – марш овість та познайомилися зі зразками музичних творів маршового характеру: „Запорізьким маршем” Євгена Адамцевича, поспівкою „Ми хлопчики” й українською народною піснею „Гей, там, на горі, Січ іде”.

 

Урок № 8. МАРШОВІСТЬ У СИМФОНІЧНІЙ МУЗИЦІ

Вступ На минулому уроці ми дізналися про одну з найважливіших властивостей музики – маршовість. Сьогодні ми поглибимо свої знання, адже і в симфонічній музиці є чимало таких прикладів. Але спочатку прослухайте вокальний твір і визначте особливості його характеру. Зверніть увагу на своєрідність виконання. Демонстрація української народної пісні „Гей там, на горі, Січ іде” Розучування пісні „Гей там, на горі, Січ іде” Це – пісня-марш. Українську народну пісню „Гей там, на горі, січ іде” виконуйте енергійно й водночас наспівно; передавайте маршовий характер і дотримуйтеся чіткого ритму. Караоке. Пісня „Гей, там, на горі, Січ іде” 1. Гей, там, на горі, Січ іде, Гей, малиновий стяг несе, Гей, малиновий – Наше славне товариство, Гей, марширує, раз, два, три. 2. Гей, попереду кошовий, Гей, як той орел степовий, Гей, як той орел - Наше славне товариство, Гей, марширує: раз, два, три. 3. Гей, отамане, батьку наш, Гей, веди, батьку, вперед нас, Гей, веди, батьку... Наше славне товариство, Гей, марширує: раз, два, три. 4. Гей, повій, вітре, зі степів, Гей, дай нам силу козаків, Гей, дай нам силу... Наше славне товариство, Гей, марширує: раз, два, три. Розповідь про Л. Бетховена Ми продовжимо розкривати тему маршовості і звернемося до творчості відомого німецького композитора, автора таких знайомих нам творів, як «Бабак» і «Весела. Сумна». Це Людвіг ван Бетховен. Він був сучасником подій французької революції кінця XVIII ст., яка проголосила свободу, рівність та братерство людей, і зумів передати у своїй музиці героїчні прагнення народу. Найбільше це відчувається у V симфонії. Прослухаймо першу фразу величної теми V симфонії Бетховена, яка об’єднала весь твір, і спробуймо зрозуміти, що саме хотів сказати композитор Слухання. Л. Бетховен. V симфонія (уривок) Симфонія – це великий твір для симфонічного оркестру. Сам композитор сказав про величну тему V симфонії: „Так доля стукає у двері”. Виконайте її. Мелодія симфонії вимагає вольового, активного характеру виконання з точним дотриманням ритмічного рисунка, чіткої дикції, співу на активному диханні. Слухання. Л. Бетховен. V симфонія. ІІІ ч. („Тема долі”) Аналіз прослуханого твору Музика V симфонії Бетховена маршова, насичена трагізмом та схвильованістю. У третій частині симфонії знайома нам тема набуває нових якостей: почуття, виражені композитором, звучать більш насичено і глибоко. Підсумки уроку Сьогодні ми відчули маршовий характер музики у творчості відомого німецького композитора Людвіга ван Бетховена, а також розучили українську народну пісню-марш „Гей там, на горі, Січ іде”.

 

Урок № 9. ЗУСТРІЧ ПІСЕННОСТІ, ТАНЦЮВАЛЬНОСТІ, МАРШОВОСТІ (УЗАГАЛЬНЕННЯ ТЕМИ)

Вступ У музиці велику роль відіграють пісні, танці й марші. Без них вона просто не може існувати. Пісня, танець, марш переростають у такі найважливіші властивості музики, як пісенність, танцювальність, маршовість. Саме вони роблять музику близькою, доступною та зрозумілою. Послухаємо декілька уривків з музичних творів і визначимо їх авторів, назви та приналежність до пісенності, танцювальності або маршовості. Музична вікторина (відповіді) 1.Українська народна пісня «Вийшли в поле косарі» - танцювальна 2. Е.Гріг «Ранок» - пісенна 3.М.Глінка «Арагонська хота» - танцювальна 4. Є.Адамцевич «Запорізький марш» - маршова 5. Українська народна пісня «Гей, там, на горі, Січ іде» - маршова 6.Український народний танець «Козачок» - танцювальна Відомості про прелюдії Ф. Шопена Існують не просто пісні, а й пісні-танці, пісні-марші. Є пісенно-танцювальна та пісенно-маршова музика. Прикладом можуть стати твори видатного польського композитора, геніального піаніста Фрідеріка Шопена. Це – прелюдії. Прелюдія – це невеликий твір імпровізаційного характеру. Спробуйте зрозуміти, які почуття Шопен передав у музиці, визначте характер твору. Слухання. Ф. Шопен. Прелюдія № 7 В цьому творі Шопен хотів показати ніжну любов до польської народної музики (особливо танців). Тут танцювальність поєднується з пісенністю. Слухання Ф. Шопен. Прелюдія № 20 У цій прелюдії відчувається мужність, що наближає музику Шопена до музики Бетховена, та сум, який він відчував, коли перебував далеко від батьківщини. Пісенність тут поєднується з маршовістю. Відомості про полонези Ф.Шопен був майстром не тільки прелюдій. Однією з найулюбленіших сторінок його творчості були полонези. Полонез – танець польського походження. Колись його називали «великим», або «пішим», тому що музика танцю нагадує урочистий марш. У давнину народний полонез виконували лише чоловіки. Згодом величним танцем почали відкривати бали: гості ставали в пари й довгим ланцюжком йшли залою з поклонами та присіданнями. Першою парою були господар дому з найповажнішою гостею. Так полонез став популярним бальним танцем. Слухання. Ф. Шопен. Полонез ля мажор Прослухайте один із полонезів і спробуйте визначити характер музики. У полонезі поєднуються урочистий крок і танцювальні рухи. Підсумки уроку Сьогодні у творчості видатного польського композитора Фрідеріка Шопена зустрілися такі найважливіші властивості музики, як пісенність, танцювальність і маршовість.

 

Урок № 10. ІНТОНАЦІЯ (ВСТУПНИЙ УРОК ДО ТЕМИ)

Вступ Мова є одним з основних засобів людського спілкування. Ми знаємо мову розмовну (наприклад, українську, англійську, німецьку) та мову музичну. Кожна з них може існувати самостійно, але вони мають багато спільного. Розповідь про інтонацію Прочитайте вірш, наведений нижче спочатку виразно, а потім – не дотримуючись ніяких знаків. Чи буде різниця? Висне небо синє, синє та не те. Світить та не гріє сонце золоте. Темная діброва стихла та мовчить, Листя пожовтіле з дерева летить. Різниця є. Вона полягає в інтонації. Коли вірш прочитали без інтонації, він і не сприймався. Інтонації є різні... У розмовній мові вони бувають розповідними, окличними, питальними. Якщо інтонації відсутні, не завжди можна зрозуміти, про що йдеться. А що відбувається в музичній мові? Там теж є інтонації чи без них можемо обійтися? Відповісти на них ми зможемо самостійно, після прослуховування наступного музичного твору. Демонстрація пісні Д. Кабалевського „Хто чергові?” У цьому музичному творі ми теж почули інтонації. Вони були питальними і стверджувальними. В інтонаціях пісні „Хто чергові?” відчувається виразність мови дітей, які розповідають про обов'язки чергового в класі. У музиці були посилення та послаблення звучання, сильні та слабкі долі, наголоси, паузи. Розпочнімо розучувати цю невеличку пісеньку про будні шкільного життя. Розучування пісні „Хто чергові?” Зверніть увагу на те, що пісня „Хто чергові” починається з приспіву, а питальні та стверджувальні інтонації є і в поетичному тексті, і в музичному. Врахуйте це при виконанні пісні Приспів: Хто чергові? Ми чергові, Кращі чергові, Найкращі в школі чергові. 1.Ми чергуєм перший раз, Прибираємо свій клас. Гарний вигляд ураз Буде мати весь наш клас. Приспів. 2.Ось і дошка заблищала,. Ось і стіл засіяв. Навіть цей шматочок крейди В десять раз біліший став. Приспів. 3. Ой, яка вже тут краса, Ой, яка чистота! Гарний вигляд ураз Буде мати весь наш клас. Слухання вірша А. Барто Інколи буває, що інтонація слів, які хтось говорить, дуже схожа на музичну! Музика може бути наближена до мовних інтонацій... Наприклад, щоб зрозуміти наступний музичний твір, потрібно уважно прослухати вірш Агнії Барто. Прослухайте вірш і вигадайте назву для нього. Что болтунья Лида, мол, Это Вовка выдумал. А болтать-то мне когда? Мне болтать-то некогда! Д рамкружок, кружок по фото Хоркружок — мне петь охота, За кружок по рисованью Тоже все голосовали. А Мария Марковна сказала, Когда я шла вчера из зала: «Драмкружок, кружок по фото — Это слишком много что-то. Выбирай себе, дружок, Один какой-нибудь кружок». Ну, я выбрала по фото... Но мне ещё и петь охота, И за кружок по рисованью Тоже все голосовали. А что болтунья Лида, мол, Это Вовка выдумал. А болтать-то мне когда? Мне болтать-то некогда! Я теперь до старости В нашем классе староста. А чего мне хочется? Стать, ребята, лётчицей. Поднимусь на старостате… Что это такое, кстати? Может, это стратостат, Когда старосты летят? А что болтунья Лида, мол, Это Вовка выдумал. А болтать-то мне когда? Мне болтать-то некогда! У меня еще нагрузки По-немецки и по-русски. Нам задание дано — Чтенье и грамматика. Я сижу гляжу в окно И вдруг там вижу мальчика. Он говорит: «Иди сюда, Я тебе ириску дам». А я говорю: «У меня нагрузки. По-немецки и по-русски». А он говорит: «Иди сюда, Я тебе ирису дам». А что болтунья Лида, мол, Это Вовка выдумал. Агнія Барто назвала свій вірш «Болтунья» (українською мовою «Базіка») Слухання. С. Прокоф’єв. „Базіка” Прослухайте, як цей вірш втілив у музиці видатний російський композитор Сергій Прокоф’єв і поміркуйте, який своєрідний прийом мовлення ви почули. Бесіда про скоромовки Цей прийом мовлення називають скоромовкою. Дівчинка намагається показати себе розсудливою, однак стрімка жартівлива скоромовка характеризує її як базіку. Поряд із нашою дівчинкою з’явилася ще одна дуже цікава і своєрідна героїня. Хто ж вона? Слухання музики Це ж пташка! Український композитор Володимир Сокальський у своєму фортепіанному творі використав звуконаслідувальні інтонації для зображення образу пташки. Відомості про інтонацію Музика є багато в чому близькою до розмовної мови. Як і в мові, так і в музиці є посилення та послаблення звучання, сильні та слабкі долі, наголоси, паузи та розділові знаки. Музична мова, як і розмовна, не може існувати без інтонацій. До того ж, інтонація в музиці опирається на звук та його властивості. Музичну інтонацію, на відміну від мовної, записують точно за висотою і тривалістю. Інтонація – один із найважливіших засобів виразності в літературних і музичних творах. Підсумки уроку Сьогодні ми дізналися, що є розмовна та музична мови. Вони не можуть існувати без інтонацій. Як і в мові, так і в музиці є посилення та послаблення звучання, сильні та слабкі долі, наголоси, паузи та розділові знаки. Також ми розучили пісню Дмитра Кабалевського „Хто чергові?”, прослухали вірш Агнії Барто „Болтунья” розмовною та музичною мовами, прослідкували, як український композитор Володимир Сокальський використав звуконаслідувальні інтонації для зображення образу пташки.

 

Соседние файлы в папке 1-8 класи (муз.м-тво)