Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОПвГ 3013 / ОПвГ 3013-1 / тема 3 скороч ост.docx
Скачиваний:
23
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
951.18 Кб
Скачать

2. Навчальні та навчально-виробничі приміщення

Площі навчальних приміщень визначаються за розрахунком, ви­ходячи з призначення приміщень, наповнюваності груп при різ­них видах навчальних занять та питомих показників розрахун­кової площі на одного учня.

Питомі показники площ основних навчальних приміщень на­лежить приймати за таблицею 2.1.

Вікна класів, навчальних кабінетів і лабораторій не допуска­ється розміщувати над вікнами кухні та басейну.

В аудиторіях з амфітеатром при наявності демонстраційного стола підлога від класної дошки до другого ряду місць повинна бути горизонтальною.

Питомі показники площ основних навчальних приміщень. Таблиця 2.1.

Приміщення

Площа на одного учня,студента, слу-хача (не менше), м²

1

2

Класні приміщення в школах

Універсальні навчальні кабінети і спеціалізовані кабінети загальноосвітнього циклу (літератури, історії і суспільство-знавства, географії, математики) у школах, профтехучилищах

Лабораторії з природничих наук (фізики, хімії, біології), навчальні кабінети загальнотехничного профілю в школах, профтехучилищах, міжшкільних навчально-виробничих комбінатах

Лінгафонні кабінети

Кабінети інформатики та обчислювальної техніки

Кабінети креслення в загальноосвітніх навчальних закладах, кабінети креслення, курсового і дипломного проектування в професійно-технічних навчальних закладах

Аудиторії на число місць:

  • 6 – 8

  • 12 – 15

  • 25

  • 50 – 75

  • 75 – 100

  • 300 – 150

  • 150 – 350

  • більше 350

Аудиторії на 50 – 100 місць зі спеціальним обладнанням і влаштуванням зворотного зв’язку

2,4

2,4

2,8

3,0*

6**

2,8

3

2,5

2,2

1,5

1,3

1,2

1,1

1,0

1,8

* На половину або третину навчальної групи.

** На одне робоче місце біля дисплею.

Примітка 1. Склад і площі спальних та ігрових приміщень (зон) для 1-х кла­сів шкіл встановлюються завданням па проектування з урахуванням санітарно-гігієнічних нормативних вимог.

Примітка 2. Площі приміщень наведені із розрахунку наповнюваності на­вчальної групи 25 учнів (студентів). При меншій наповнюваності навчальної групи питомі показники збільшуються (встановлюються завданням на проектування). При наповнюваності навчальної групи в загальноосвітніх школах ЗО учнів допу­скається площу класних приміщень, універсальних навчальних кабінетів і спе­ціалізованих кабінетів загальноосвітнього циклу приймати з розрахунку 2 м2, а лабораторій з природничих наук - 2,4 м2 на 1 учня.

Примітка 3. Площі навчальних приміщень, що не наведені у таблиці 2.1, встановлюються завданням на проектування.

Площу препараторських при навчальних приміщеннях нале­жить приймати за таблицею 2-2. Препараторська повинна мати виходи в навчальне приміщення і в коридор.

Класні кімнати для учнів 1-4 класів слід розміщувати тільки на першому поверсі і окремому блоці, ізольовано від приміщень для учнів інших вікових груп

Якщо в школі існує кабінетна сис­тема навчання, то вона вимагає розміщення кабінетів у межах 1 -2-го поверхів так, щоб перехід у кабінет не займав більше 2-х хви­лин. Кабінети з предметів, що найчастіше вивчаються у школах, розміщуються для 5-9-х класів на першому поверсі, для 10-12-х - на третьому поверсі. Оптимальна кількість кабінетів - 2-4 на один предмет залежно від місткості школи. Усі інші лабораторії та кабінети розміщуються на другому поверсі. Навчальні примі­щення не можуть бути прохідними.

Таблиця 2.2.

Приміщення

Площа

(не менше), м²

Препараторська (лаборантська) при навчальних кабінетах і лабораторіях

16

Соседние файлы в папке ОПвГ 3013-1