Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗНО 8 кл рунти довідник Кобернік 10 12 2013.docx
Скачиваний:
33
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
107.04 Кб
Скачать

Основні типи ґрунтів України

В Україні чітко простежуються дві закономірності у поширенні ґрунтів:

на рівнинних територіях - широтна зональність

в гірських областях - висотна поясність.

Кожній кліматичній області та природній зоні властиві свої зональні типи ґрунтів. На рівнинній частині України з півночі на південь виділяють чотири основні ґрунтові зони: дерново-підзолистих, сірих лісових, чорноземних та каштанових ґрунтів.

Таблиця 16. Зональні типи та підтипи ґрунтів України

Природні зони

Типи ґрунтів

Підтипи ґрунтів

Мішані ліси

дерново-підзолисті

-

Лісостеп

сірі лісові

ясно-сірі, сірі, темно-сірі

чорноземи

опідзолені, вилуговані та типові (глибокі)

Степ

чорноземи

звичайні та південні

каштанові

темно-каштанові, каштанові

Південний берег Криму

коричневі,

червоно-бурі

-

Дерново-підзолисті

На півночі під мішаними лісами в умовах надмірного зволоження сформували­ся дерново-підзолисті ґрунти. Для їх ґрунтового профілю характерний на поверхні шар лісової підстилки (А0), під якою формується шар дернини (Ад). Гумусо­вий шар (А^ тонкий: 8-10 см. За ним в умовах надмірного зволоження утворився потужний (до 20 см) шар вимивання (А2). Дерново-підзолисті ґрунти містять мало гу­мусу: лише 1-3%. Вони мають кислу реакцію.

Для поліпшення якості дерново-підзолистих ґрунтів застосовуються заходи меліорації (з лат. - покращення). Для нейтралізації кислої реакції ґрунтів прово­дять їхнє вапнування, для боротьби з перезволоженням - осушення. При внесенні достатньої кількості мінеральних добрив ці ґрунти стають придатними для викори­стання у рослинництві.

Сірі лісові

Під ділянками широколистяних лісів на межі з лісостепом в умовах теплого та помірно вологого клімату утворились сірі лісові ґрунти.

В межах України виділяють такі їхні підтипи, які змінюються з півночі на південь: ясно-сірі, сірі та темно-сірі. Для будови їхнього профілю під лісовою підстилкою є характерним достатньо потужний гумусовий горизонт, який досягає 20 см. Під ним сформувався невеликий шар вими­вання, який значно тоншає з півночі на південь. Сірі лісові ґрунти лежать на лесових породах, збагачених кальцієм, в умовах промивного режиму. Вміст гумусу зростає від 1,5 % у ясно-сірих до 5 % у темно-сірих ґрунтах.

Чорноземи

В середній та південній частинах України в межах лісостепової і степової зони поширені найкращі ґрунти світу - чорноземи. Вони сформувались на лесовидних породах, в умовах недостатнього зволоження. Чорноземи мають зернисту структу­ру та добрі водоповітряні властивості.

В Україні з півночі на південь розрізняють такі підтипи чорноземів, як: опідзолені та вилугувані, типові, звичайні та південні. Вміст гумусу в них великий. Він відповідно збільшується від 5 % до 8 %, а потім зно­ву зменшується до 5 %.

У будові ґрунтового профілю вирізняється дуже потужний гумусовий горизонт, який лежить під шаром лісової підстилки або степової повсти­ни.

Найпотужнішим шаром гумусу вирізняються чорноземи типові, які сформува­лися на лівобережжі лісостепу. Його потужність сягає 1,5 м. За реакцією чорноземні ґрунти нейтральні. Лише опідзолені та вилугувані чорноземи слабо-кислі.